Gespot op Strava: Nederlanders starten op, Bardet in het donker én de sneeuw IDL-producties

Gespot op Strava: Nederlanders starten op, Bardet in het donker én de sneeuw

Door Bram van der Ploeg 23 november 2018 | 08:10


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De herstart van het halve peloton na een welverdiende vakantie.

Een week geleden loofden we hier nog de vakantie-kilometers van Michael Valgren; inmiddels zit het halve peloton weer op de fiets. Wie de tijdlijn op Strava, die de afgelopen weken zo rustig was, bekijkt, ziet de één al 200 kilometer af tikken, de ander start wat rustiger. Conclusies gaan we dan ook niet trekken, maar het kan zeker geen kwaad om even te zien waarmee de renners elkaar ongetwijfeld mentaal hopen af te troeven. Fietsen is en blijft ook op Strava een competitie...

Strava-gegevens van de Nederlanders: Van Baarle verbetert snel, Kruijswijk begint rustig

Lang niet alle landgenoten uploaden al hun activiteiten op Strava. Bij de meesten zien we een stop van zeker drie á vier weken. Uiteraard vormen Niki Terpstra en Robert Gesink de uitzonderingen op die regel. Terpstra heeft in november alweer dik 1.300 kilometer op de teller staan, bij Gesink zien we een keurige stijgende lijn in kilometers. Hij trainde bovendien veel op de mountainbike in zijn Girona.

Ook Dylan van Baarle is lekker bezig. In deze rubriek analyseerden we zijn eerste trainingsritten in Monaco al, in november tikt hij de 1.000 kilometer al aan. Bovendien gaat de vorm hard vooruit. Hadden we het in zijn eerste ritten nog over een gemiddeld (door Strava gemeten) vermogen van onder de 200, in zijn laatste training van 19 november was dit gemiddeld 257 watt. Bovendien blijven die hoogtemeters (ongeveer 2.500 meter per rit) indrukwekkend.

En onze eigen klassementsmannen dan? Die hebben ogenschijnlijk nog niet zo'n haast. Steven Kruijswijk plaatste pas drie ritten op zijn account en bouwt gezien een gemiddelde van 27 km/h in zijn laatste openbare training rustig op. Wilco Kelderman knalde deze maand drie keer door Limburg. Logischerwijs verbeterde hij nog geen records op de klimmetjes onderweg. Koen Bouwman doet ook nog lekker rustig aan. Hij peddelde op 20 november voor het eerst weer op de weg. 


Van Baarle gaat hard vooruit na zijn crash in de Vuelta. Klasse!

Strava-gegevens die opvielen: Indrukwekkende tijdrit Bernal, Bardet 's nachts in de sneeuw

Ook de concurrentie van de Nederlanders zit weer massaal op de fiets. Richie Porte, Tiesj Benoot, Thomas De Gendt, Michal Kwiatkowski; ze tikken allemaal de eerste kilometers van het jaar weg. En uiteraard vallen er dan dingen op. Zo trok Bernal er maandag op uit voor een tijdrit van maar liefst 72 (!) kilometer. De Colombiaan zal dit jaar in competitieverband waarschijnlijk niet zo'n lange race tegen de klok tegenkomen; toch zal het hem zijn bevallen dat hij in deze fase van het jaar een gemiddelde van 38,7 km/h kon overleggen. Dat Strava slechts een gemiddeld vermogen van 149 watt meet, is vrij beangstigend voor wat er nog komen gaat bij het toptalent.

Ook Romain Bardet kwam met een opmerkelijke upload op Strava. De Fransman is nog niet bijster actief, hij gaat liever voor een leuke uitdaging. Kennelijk vond hij het een heel goed idee om het Franse bos in te duiken toen het al donker was. Een sneeuwbui maakte het helemaal leuk; getuige de foto's leek Bardet zich wel te vermaken. 


Mountainbiken in de sneeuw en het donker; lekker bezig Romain!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws