WorldTour op rapport: Stiekem, in de schaduw, was Astana waanzinnig goed IDL-producties

WorldTour op rapport: Stiekem, in de schaduw, was Astana waanzinnig goed

Door Bram van der Ploeg 23 november 2018 | 15:15


Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: Astana
Overwinningen: 32 (waarvan 10 in de WorldTour)
Veelvraat: Alexey Lutsenko (5)
Nederlanders: -

Index In de Leiderstrui: 7,6
Toelichting: Een ruime voldoende, het laagste cijfer komt niet beneden de 7,5. Twee redacteuren gaan zelfs een stapje verder met een 8,0. Bram van der Ploeg spreekt van 'een uitstekend jaar'. 'Astana had een ijzersterke seizoensstart met onder meer Sanchez, Valgren en Fraile. Daarnaast waren ze zeer actief in alle grote rondes. Lopez reed bovendien twee keer naar het podium, dus een prima jaar!' Met dat cijfer is Aljan Wassens het eens. 'Ze wonnen de Omloop, de Amstel Gold Race en reden podium in de Giro en de Vuelta. Ze hadden een brede groep winnaars.'

De mooiste zege
Astana won 32 keer, dus er waren nogal wat mooie zeges. Omar Fraile soleerde drie keer naar een overwinning in de WorldTour, waaronder één prachtige rit in de Tour de France. Alexey Lutsenko schoot zelfs vijf keer raak. Toch gaan we voor Michael Valgren, die na de Omloop Het Nieuwsblad ook won in de Amstel Gold Race.

Vooral de manier waarop was indrukwekkend. Valgren was onderdeel van een grote kopgroep met louter grote namen en samen met Jakob Fuglsang profiteerde hij optimaal van de spervuur aan aanvallen die in de finale kwamen. Op Valgren reageerde niemand, behalve Roman Kreuziger. De twee reden naar de meet, maar Kreuziger wist allang dat hij tegen de explosieve Valgren geen kans had. De Deen zette zich met die overwinning definitief op de kaart.

Lees verder onder de foto!

De grootste overwinning
Hier noemen we Fraile, die in de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Romandië al won met zijn indrukwekkende dijen, maar die in de Tour was pas echt mooi. In een mooie etappe vol hoogtemeters waren Jasper Stuyven, Gorka Izagirre en Tom-Jelte Slagter allemaal in het offensief uit een grote kopgroep. Fraile wachtte zijn moment beter af en kwam in actie op de loeisteile Col de la Croix Neuve.

Hoewel vanuit de achtergrond allerlei renners iets proberen, is Fraile de enige die Stuyven bijhaalt en laat staan. De Spanjaard gaat volledig kapot op de steilste stroken, maar hij houdt de gang erin. Richting de finish komen achtervolgers Julian Alaphilippe en Stuyven niet meer dichterbij. Een overwinning zoals Fraile ze zo vaak vierde, maar nu op het allerhoogste podium. En dan te bedenken dat Astana een dag later met Magnus Cort Nielsen opnieuw raak schoot...

Lees verder onder de video!

De verrassing(en)
Een machtige Valgren zagen we niet aankomen, Fraile won meer dan verwacht, Lutsenko was ijzersterk, maar hier kiezen we toch voor Miguel Angel Lopez. Niet omdat hij onbekend was voor dit seizoen, maar met twee podiumplaatsen in twee grote rondes loste hij zijn belofte echt in. Dat de Colombiaan kon fietsen, dat wisten we al uit de Vuelta van 2017. Hij bleek echter ook constant en belangrijk: Hij bleef vaak op zijn fiets zitten.

Het brekebeentje van Astana was erbij op de lastige klimmen, wat er alleen aan ontbrak, was een etappezege. In de Giro en Vuelta samen reed hij wel vier keer naar een tweede plaats achter de dagwinnaar. Bij iedere andere ploeg hadden we overigens Pello Bilbao genoemd, met dagzeges in de Tour of the Alps en de Dauphiné en een verrassende zesde plaats in het eindklassement van de Giro. Maar zoals we al zeiden; er waren er zoveel goed bij Astana...

De tegenvaller
Jakob Fuglsang had ongetwijfeld meer verwacht van 2018. De Deen wilde voor het podium gaan in de Tour de France, mede ingegeven door zijn winst in de Dauphiné van 2017. In de meerdaagse koersen van een week reed hij vier keer top-5, waaronder een tweede plaats in de Ronde van Zwitserland. Maar in de Tour viel het vies tegen. 

Fuglsang begon nog goed zonder tijdverlies in de eerste week. Daarna werd het (mede door pech en valpartijen) steeds een beetje minder, met een twaalfde plaats in het klassement tot gevolg. In het najaar kwamen daar niet echt aansprekende uitslagen bij. Een redelijk jaar voor een renner bij veel andere ploegen, bij Astana viel hij gek genoeg wat uit de toon. We weten inmiddels al dat hij het in 2019 in ieder geval weer gaat proberen.

Lees verder onder de foto!

Algeheel oordeel
Geen 73 zeges zoals bij Quick-Step Floors, maar Astana ontpopte zich in 2018 wel als een machine die op alle fronten van de partij was. In het voorjaar, in de meerdaagse koersen en in de grote rondes werd gewonnen. Met een 7.6 is het bij de redactie van In de Leiderstrui de zesde ploeg van het seizoen. Dat het geen top-5 werd, zal vooral zijn gekomen door het uitblijven van een klassement in de Tour en de enorme lading sterke ploegen die ook rondreden in het peloton. Alexandre Vinokourov zal ongetwijfeld tevreden zijn.

Perspectief voor 2019
In 2019 zal Astana ondanks de lovende kritieken hierboven meer willen. De vraag is of dat gaat lukken. Met Valgren zag het een belangrijke klassieker-specialist vertrekken naar Dimension Data en met Tanel Kangert en Andrey Grivko verliest het twee hardrijders pur sang. Astana was op de transfermarkt wel succesvol als het gaat om de gebroeders Izagirre. De twee Spanjaarden moeten in de meerdaagse koersen en Waalse klassiekers gaan scoren. De Kazachse formatie zal in de Tour de France ongetwijfeld inzetten op Lopez, die met al die hoge cols en weinige tijdritkilometers zomaar zijn verzameling podia in grote rondes compleet kan maken. Fuglsang zal getergd zijn om het beter te doen. 

Lees ook het rapport van:
BORA-hansgrohe (7.6)
Dimension Data (4.1)
Quick-Step Floors (9.4)
Katusha (3.0)
Team Sky (8.9)
EF Education First-Drapac (4.8)
Mitchelton-Scott (8.0)
BMC (6.1)
Groupama-FDJ (6.7)
Lotto Soudal (6.3)
Trek-Segafredo (6.0)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Meer nieuws