WorldTour op rapport: 'Bejaardenhuis' Bahrein Merida scoort een voldoende IDL-producties

WorldTour op rapport: 'Bejaardenhuis' Bahrein Merida scoort een voldoende

Door Jasper den Boon 26 november 2018 | 08:16


Het seizoen is ten einde en dus is het tijd om terug te blikken. Hoe hebben de teams dit jaar gepresteerd? Ondermaats, boven verwachting of sloegen ze gewoon totaal de plank mis? In de Leiderstrui zet in deze reeks de WorldTour op rapport.

Ploeg: Bahrain Merida
Overwinningen: 26 (Waarvan 4 in de WorldTour)
Veelvraat: Matej Mohoric (7 zeges)
Nederlanders: -

Index In de Leiderstrui: 6,6
Toelichting: De meningen over Bahrain Merida lopen wat uiteen. Victor-Jan Vanparijs (5,5) houdt het bij een kleine voldoende: 'Na de overwinning van Vincenzo Nibali in Milaan-Sanremo was het eigenlijk alleen Matej Mohoric die nog iets presteerde, zij het in de ‘kleinere’ rondes.' Mathijs Stel (8) daarentegen is een stuk positiever: 'Held Nibali maakte Milaan - Sanremo weer mooi en was ook gewoon goed in de Tour tot Lombardije.'

De mooiste zege
Het is altijd mooi om te zien hoe een talent doorgroeit, zo ook bij de 24-jarige Matej Mohoric. Zijn overwinning in de Binck Bank Tour was bijzonder, zeker ook de manier waarop. In de vlakke etappe naar Antwerpen schoof Mohoric mee in de vroeg vlucht die het zou halen. De etappe ging naar Taco van der Hoorn, maar Mohoric deed een gouden zaak voor het klassement. Hij pakte de leiding.

In de laatste etappe, rond Geraardsbergen en haar Muur, werd Mohoric voortdurend onder druk gezet. Voorafgaand aan die rit stonden de beste veertien binnen één minuut. Op de heuvelpassages had de Sloveen het vaak lastig en moest hij gaten laten, maar met indrukwekkende snokken reed hij telkens de verschillen weer dicht. Hierdoor reed hij in de grote groep naar de finish waar hij nog wel een beetje tijd verloor, maar hij hield genoeg over om deze WorldTour-wedstrijd te winnen.

Lees verder onder de foto!

Mohoric wint de Binck Bank Tour.

Mohoric wint de Binck Bank Tour. (Foto: Bahrain Merida/ Bettini Photo)

De grootste overwinning
Een aantal eeuwigheden geleden stond er een peloton aan het vertrek voor Milaan-Sanremo. In La Primavera wordt vaak gesprint en deze keer werd dat ook weer verwacht. Het liep anders en dat was te danken aan Vincenzo Nibali. Hij demarreerde op de Poggio en er ging niemand met hem mee.

Nibali kan goed klimmen, maar ook nog eens afdalen. De Italiaan stortte zich naar beneden en met succes. Eenmaal beneden was zijn voorsprong gegroeid en moest Nibali nog een klein stukje doorrijden. Hij slaagde in zijn onderneming en won solo het eerste monument van het jaar. Voor het eerst sinds 2006 won iemand solo in deze koers.

De verrassing
Qua talenten is de spoeling dun bij Bahrain Merida. De ploeg bestaat uit veel oude rotten die dus vaak niet echt verrassen. Uiteraard is er een jongere garde, maar mannen als Ivan Garcia, Domen Novak en David Per hebben te weinig laten zien om een echte verrassing te zijn. De ouderen van de ploeg presteerden redelijk tot goed, waarover later meer, maar wel conform verwachting.

Daarom komen we wederom uit bij Matej Mohoric. Hij won dus de Binck Bank Tour, maar dat was niet het enige. Uit een ontsnapping won hij de langste etappe van de Giro, hij werd Sloveens kampioen en hij won de Ronde van Duitsland op knappe wijze. Bovendien pakte hij nog wat (rit)zeges mee in kleinere koersen. Afgelopen jaren was Mohoric een belofte die hij nooit echt kon inlossen, maar dit jaar lijkt het erop dat hij een flinke stap gemaakt heeft.

De tegenvaller
Hoewel de ploeg over de breedte tegenviel, is er niet echt een tegenvaller aan te merken. Enrico Gasparotto liet zich zelden zien, maar was wel derde en zesde in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. De Izagirre-brothers waren ook wisselvallig. Gorka begon sterk met een derde plek in het eindklassement van Parijs-Nice, maar kon in de Tour geen klassementspotten breken. Ion reed een sterke Ronde van Baskenland en was in de Tour veelvuldig zichtbaar in ontsnappingen. Zijn naseizoen was ook niet slecht, maar tegelijkertijd ook niet memorabel.

Bahrain Merida heeft ook een paar renners in de gelederen die veel talent hebben, maar het zelden laten zien. Heinrich Haussler was ooit de coming man, maar kwam dit jaar niet hoger dan een twaalfde plek in een etappe van de Ronde van Turkije. Ook Ramunas Navardauskas heeft eerder laten zien veel in zijn mars te hebben, ook bij hem kwam het er niet uit. Een echte grote tegenvaller aanwijzen gaat dus niet, maar de mannen van de tweede lijn moeten meer kunnen en dat constanter doen.

Algeheel oordeel
Bahrain Merida heeft zeker geen slecht jaar achter de rug. Vaak reden ze van voren mee met ervaren mannen als Gasparotto, Pozzovivo, de Izagirres en natuurlijk Nibali. Laatstgenoemde zette de kers op de taart in La Primavera, maar toen hij wegviel in de Tour werd ook duidelijk dat de top van de ploeg erg smal is. In andere koersen waren altijd wel mannen van Bahrain-Merida zichtbaar, maar vier WorldTour-zeges is voor deze ploeg te weinig. Ook al staan er heel veel ereplaatsen tegenover.

Op het lagere niveau werd wel veel gewonnen. Mohoric en Colbrelli zijn de ideale mannen die met een aanval of een sprint koersen kunnen winnen. Daar heeft de ploeg veel aan gehad. Van de 26 zeges kwamen er zeven van Mohoric en vier van Colbrelli. De ploeg heeft dus laten zien dat het best wat kan winnen, maar dat het op WorldTour-niveau wel erg afhankelijk is van een paar mannen.

Perspectief voor 2019
Het probleem van Bahrain Merida was misschien wel de ouderdom van de renners en dat wordt natuurlijk niet minder. Toch verdwijnt een aantal ouderen wel naar andere ploegen. De Izagirres gaan naar Astana, net als Boaro. De jongere Bonifazio gaat naar Direct Energie en good old Gasparotto zoekt zijn heil bij Dimension Data.

Aan de andere kant komt er wat nieuw bloed bij. Dylan Teuns moet in de klassiekers de ploeg versterken, terwijl Rohan Dennis als tijdrijder en misschien-wel-klassementsrenner ook zijn steentje gaat bijdragen. Phil Bauhaus zal voor sprintzeges moeten zorgen. Toch komen er ook weer nieuwe oudjes bij Bahrain Merida: Marcel Sieberg (36) en Damiano Caruso (31) rijden al een eeuwigheid mee.

Volgend seizoen zal de ploeg wederom afhankelijk zijn van Nibali. Als hij een grote ronde wint, is het jaar al een stuk beter, maar het kan alle kanten op met hem. Daarnaast mogen we niet vergeten dat hij (34) en Pozzovivo (35) steeds ouder worden. Dennis en Teuns kunnen daarentegen nog wel even verder en zullen de ploeg naar een hoger niveau brengen.

Lees ook het rapport van:
BORA-hansgrohe (7.6)
Dimension Data (4.1)
Quick-Step Floors (9.4)
Katusha (3.0)
Team Sky (8.9)
EF Education First-Drapac (4.8)
Mitchelton-Scott (8.0)
BMC (6.1)
Groupama-FDJ (6.7)
Lotto Soudal (6.3)
Trek-Segafredo (6.0)
Astana (7.6)
UAE Emirates (5,4)

(Headerfoto: Bahrain Merida / Bettini Photo)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws