Column: Dikke Thomas is een Tour-winnaar zoals we hem graag zien IDL-producties

Column: Dikke Thomas is een Tour-winnaar zoals we hem graag zien

Door Bram van der Ploeg 29 november 2018 | 12:41


We zagen hem de afgelopen maanden overal langskomen; van honkbalwedstrijden tot aan radioshows en van criteriums tot aan de Graham Norton Show. Geraint Thomas is sinds zijn Tour-zege een held en daar geniet hij zichtbaar van. Het Sky-pakje uit de Tour is hem nu zeker drie maten te klein.

Thomas is een echte Welshman, die geniet van het leven. Dat hij ooit, als jong broekie, bij Team Sky terecht kwam, was voor hem dan waarschijnlijk ook een uitkomst. Geen enkel ander regime had bij hem het maximale eruit gehaald. Hij vervloekte de trainingen en de schema's van zijn ploeg al openlijk, maar hij verloor wel al zijn babyvet uit zijn tijd bij Barloworld. Al het harde werk leverde hem deze zomer de grootste wedstrijd ter wereld op.

Na de Tour kon eindelijk de druk van de ketel en nam Thomas het ervan, meer dan ooit tevoren. Gelukkig heeft hij een vriendin en een oog voor de juiste kleding, maar een week geleden konden we er niet meer omheen: Thomas is verdubbeld. Geen magere ribbetjes, maar een lekker buikje. En geen strakke kaaklijn, maar een vol gezicht. Ook dit doet de Tour de France met een renner.

Veel wielerliefhebbers zullen er schande van spreken, ik vind het schitterend. Thomas stijgt nog meer in aanzien nu hij aantoont dat sommige renners van Team Sky ook maar mensen zijn. Hij is als de buurvrouw die na een crashdieet een week lang de zo gemiste pasta en stamppotten naar binnen werkt. Hij is als al die jongens uit mijn sportschool (inclusief mezelf) die zo hun best doen aan de gewichten, maar zich 's avonds weer laten verleiden door een biertje of een zak chips.

Thomas is de verpersoonlijking van (zo schat ik in) negentig procent van het wielerpubliek, omdat hij doet wat wij allemaal zouden doen in zijn plaats: Helemaal losgaan. Als ik de Tour had gewonnen, was ik misschien wel meteen gestopt. Ik had iedere kroeg op een rondje getrakteerd, ik was bij RTL Late Night gaan zitten met een pizza in mijn hand en ik had iedere dag die gele trui aangetrokken, zodat iedereen me op straat zou nakijken. 'Was dat...?' Ja, dat was de Tourwinnaar.

Op Instagram was te zien dat Thomas een week geleden weer aan de bak moest met zijn ploeg. En de wielertoeristen weten hoe dat gevoeld moet hebben. Terwijl Thomas (lees: jij) de fondue en zes bier van een dag ervoor nog verteert, peddelt de rest ogenschijnlijk gemakkelijk omhoog en omlaag. Dit nooit meer, denk je dan. Maar wat als je volgende week een uitnodiging van de president in de bus krijgt? Of je moet een Irish Pub openen? Of je moet je gele trui tonen aan driehonderd uitzinnige werknemers van Kiekeboe BV in Oude Pekela? Natuurlijk zeg je geen nee.

Thomas blijkt een Tour-winnaar te zijn zoals we hem zo graag zien. Hij is er zo intens gelukkig mee dat hij even niet nadenkt over wat komen gaat. Hij gaat niet á la Chris Froome één 0,0-biertje naar binnen hengsten om vervolgens in drie weken tijd 3.000 kilometer te fietsen op vier blaadjes sla, om die volgende grote ronde maar weer te winnen. Thomas geniet, zoals we dat allemaal zouden doen.

Stiekem kunnen we ons allemaal verplaatsen in een dikke Thomas, hoe slank hij straks bij de start van het seizoen ook mag zijn. Hij wil de Giro d'Italia winnen en zijn trui verdedigen in de Tour, maar we weten allemaal dat hij nu al met 2-0 achter staat ten opzichte van de rest. En als hij onverhoopt toch wint, dan stijgt hij nóg meer in aanzien, omdat hij dan de beste is met een najaar vol calorieën achter de kiezen. En dan moet Kerst nog beginnen...

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws