Like ons!
Gespot op Strava: Terpstra, Nibali en de magische grens van 200 kilometer

IDL-producties

Gespot op Strava: Terpstra, Nibali en de magische grens van 200 kilometer

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De uiteenlopende lengtes van trainingsritten.

Het peloton is inmiddels weer in volle gang getrokken. Strava staat dagelijks bomvol met de laatste uploads van renners, die over de hele wereld hun kilometers aan het wegtrappen zijn. In de regen in Nederland, onder de zon van Zuid-Afrika, in Engeland en uiteraard in Monaco; misschien wel de meest populaire uitvalsbasis voor de renners. Toch valt op; heel lang zitten de meesten nog niet op de fiets. Een paar uurtjes buffelen of de iets langere, rustige rit met korte inspanningen erin zijn populair. Behalve voor een enkeling. 

Strava-gegevens: De lange trainingsritten van Niki Terpstra

We zeiden hier eerder al dat je in de eerste weken van het nieuwe jaar goed kunt zien wie de trainingsbeesten zijn. Michael Valgren ging al hard en gaat inmiddels bijna dagelijks over de 100 kilometer en ook Niki Terpstra komt (niet geheel verrassend) uit de bus als kilometervreter. Taco van der Hoorn stelde recent al dat hij midden november in één week 25 uur op de fiets had gezeten. We hadden het graag geanalyseerd, maar helaas dropt hij zijn ritten niet op Strava. 

Dus blijven we bij Terpstra, die in de maand november al dik 2.000 kilometer achter de kiezen heeft. Maar dit keer gaan we ons niet verbazen over het totaal, maar over enkele ritjes an sich. De eerste die opvalt: 18 november, 'Only Friends ride'. Samen met Laurens ten Dam en negen andere Strava-vrienden ging de teller over de 200 kilometer heen, al stapten de anderen later in of haakten ze eerder af. Het retourtje Noordervaart - Hilversum werd door Terpstra afgelegd in zes uur en 47 minuten, met een gemiddelde van 29,7 kilometer per uur. 

Eigenlijk waagt bijna niemand zich verder al aan zulke afstanden, behalve Terpstra zelf. Een week voor zijn eerste 200+-rit van het nieuwe seizoen kwam hij weliswaar tot 'slechts' 197,8 kilometer op de route van de zogenaamde Cees Bol Classic; indrukwekkend was het wel. Dit keer waren onder meer Julius van den Berg en Sebastian Langeveld mee. Het was bijna dezelfde route als een week later, zo blijkt nu. Het gemiddelde lag hier met 30,2 kilometer per uur zelfs nog wat hoger. 

Een weekje uit het leven van Niki Terpstra en consorten.

Strava-gegevens: Nibali op herhaling in Milaan-Sanremo?

Wie Terpstra in de laatste weken van het jaar nog wil bedreigen als trainingsbeest moet van goede huize komen. Een korte greep uit de tijdlijn van 28 en 29 november: 127,1 km, 119,8 km, 87,3 km, 112,7 km, 67,9 km, 42,1 km, 136,5 km of 108,0 km... De meesten dagen zich het liefst nog niet te veel uit. Of misschien kunnen we beter zeggen: Langer dan vijf uur zitten de renners liever nog niet op de fiets. Want uiteraard kun je van een rit van 108 kilometer met beklimmingen en sprintjes net zo kapot thuis komen.

Eigenlijk vinden we er verder nog maar eentje die de grens van 200 kilometer al bereikte in de eerste weken van dit seizoen. Vincenzo Nibali deed op 24 november mee aan de Ride Coronotation in Swellendam (Zuid-Afrika). De Haai van Messina zat bijna zeven uur op de fiets en legde 203,35 kilometer af. Bereid de Italiaan zich misschien voor op een nieuwe stunt in Milaan-Sanremo? Het gemiddelde lag in de grote groep deelnemers met 29,3 kilometer per uur al aardig hoog.

Strava-gegevens: Filerijden in Monaco

Zit de rest dan stil? Nee, natuurlijk niet. Er worden meer kilometers afgetikt dan een volledig peloton wielertoeristen bij elkaar in een maand, maar de invulling is bij iedereen anders. Niet zo gek ook, de één wil er in januari meteen staan, de ander bouwt anders op. Wat daarin nog het meest opvalt: Monaco is een trekpleister voor een training.

Valgren, Matej Mohoric, Steven Kruijswijk, Dylan van Baarle; allemaal rijden ze in een ogenschijnlijke file achter elkaar aan. We hopen overigens dat een Kruijswijk niet langs Valgren is gereden. Zo wel, dan heeft de Deen hem vermoedelijk niet eens langs zien komen met een gemiddelde van 30 kilometer per uur, ondanks dik 900 hoogtemeters over een afstand van 87 kilometer. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven