Gespot op Strava: Gesink 'bedankt' vader Bouwman en ziet af bij VO2Max-test IDL-producties

Gespot op Strava: Gesink 'bedankt' vader Bouwman en ziet af bij VO2Max-test

Door Bram van der Ploeg 07 december 2018 | 13:40


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De uiteenlopende lengtes van trainingsritten.

Na onze lof-uitingen aan het adres van renners die nu al de 200 kilometer aantikten, gaat de blik deze week op Robert Gesink. De Nederlander stelde in een interview al eens vast dat hij best een beetje verslaafd is aan het trainingsprogramma. Op zijn Strava komen bijna dagelijks de mooiste foto's voorbij van trainingen, wedstrijden of kiekjes uit het café onderweg. Ook de jarige Koen Bouwman moest eraan geloven.

Wie met Gesink op pad gaat, is niet veilig voor de camera in zijn achterzak. Ook niet als de regen op 2 december met bakken uit de hemel komt, er moet en zal getraind worden. Toen Bouwman voet buiten de deur zette, werd hij verrast met een halve abraham en een fijne verjaardagstekst op zijn racefiets: '25 jaar terug had pa Bouwman 1 gelukkig moment en nu zitten wij met Koentje die zijn krachten niet kent'. Schitterend bedacht, schitterend uitgevoerd. 

Strava-gegevens: Buffelen op de Posbank

Maar er moest ook hard gewerkt worden in de afgelopen week. Waar de meeste renners druk waren met de zonnebrand in het zuiden van Europa of zelfs in andere werelddelen, daar trok Gesink juist van Girona naar het koude Winterswijk. En zoals gezegd; zijn camera zat als trouwe adjudant in de achterzak. Dat leverde schitterend plaatjes op, bijvoorbeeld toen hij op 4 december richting de Posbank trok. De herfst-kleuren tekenen mooi af met het geel en zwart van de Nederlander (zie hoofdfoto).

Of Gesink zich in zo'n ritje ook een beetje uitdaagt? Stukjes tegen 425 gemiddeld (gemeten door Strava) vertellen het hele verhaal. Of wat te denken van een de 135 kilometers die werden afgetikt met zus Gesink. Dat ging met bijna 30 kilometer per uur gemiddeld niet op een slakkengangetje. Gesink is een liefhebber, ook voor een herstelrit trekt hij maar wat graag de bossen in en wij op Strava met z'n allen maar genieten...

Strava-gegevens: Afzien tijdens de VO2Max-test

Eén van de minste dagen van een renner in het jaar is de VO2Max-test. Deze test wordt gebruikt om te meten hoeveel zuurstof iemand gebruikt tijdens een inspanning. Voor Gesink was de opdracht duidelijk: Een uur lang trappen, en steeds ietsje dieper gaan. Hoe dat eruit ziet in een grafiek zien we hieronder. Uiteraard een oplopende lijn, of het nu om vermogen of hartslag gaat. De cadans blijft redelijk gelijk.

Met een kleine break tussenin weten we in ieder geval dat de maximale hartslag van Gesink zo rond de 190 ligt. Dat is een heel leuk getal, maar wordt pas interessant als we zien dat de Nederlander op dat moment een piek van 527 watt kan trappen. Dan begrijpen we wel allemaal meteen waarom Gesink in de laatste week van de Tour de grootste namen bergop in moeilijkheden bracht toen hij even op de pedalen ging staan... Keep up the good work, Robert!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws