Like ons!
Column: 2019 wordt het jaar van 'Samba' Sam Oomen

IDL-producties

Column: 2019 wordt het jaar van 'Samba' Sam Oomen

Wat moet je zeggen als een gematigd wielerfan, zo iemand die alleen de Tour de France kijkt -niets mis mee overigens-, je tussen twee happen oliebol door vraagt op welke wielrenner hij in 2019 moet gaan letten? Ik wist het oprecht niet. Ja, natuurlijk zitten we voor de buis voor Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk, maar die vallen vanzelf al op, dus daar hoef je de nadruk niet op te leggen. Maar nu weet ik het wel.

2019 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van het Periodiek Systeem der Chemische Elementen -Google is je beste vriend-. Verder is het volgens de NOS het Jaar van de Maan, is het voor de Chinezen het Jaar van het Zwijn, voor de kunstliefhebbers het Rembrandtjaar en volgens de spirituelen het Jaar van de Gehangene (gezellig). Welk jaar het wordt in de wielerwereld? 2019, beste lezer, is het Jaar van Sam Oomen.

Sinds de Giro van vorig jaar ben ik er écht van overtuigd: Samba Sam is de volgende Nederlandse grote ronde-winnaar, achter Tom Dumoulin natuurlijk. Je zal je maar 21 dagen te pletter rijden voor je kopman en dan even top tien rijden in een grote ronde. Dan ben je geen gewone. Dan sta je in een rijtje met mannen als Roman Kreuziger, Andreas Klöden, Alejandro Valverde, Frank Schleck, Franco Pellizotti en Chris Froome. In die ronde werd ik spontaan wielerverliefd op Oomen.

‘Voor het kopmanschap ben ik volgens mij nog niet klaar’, zei Oomen toen zijn programma bekendgemaakt werd. Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. In die laatste koers zal hij zichzelf mogen laten zien en het zou me niks verbazen als hij die gewoon wint, naast koersen als Parijs-Nice en de Dauphiné. LBL is het moment waarop velen realiseren dat het het Jaar van Sam Oomen is: dit jaar gaat hij pas écht oogsten.

Het meest interessante is echter de Tour de France, waar de guitige Tilburger als knecht van Dumoulin naartoe gaat. Maar die laatste zei het al: ‘Ik denk niet dat het mogelijk is om de Giro én de Tour in de top van het klassement te rijden.’ Als iemand situaties op gevoel kan inschatten in het Dumoulin wel. Het zou me niks verbazen: Dumoulin wint de Giro, rijdt zich daar helemaal leeg en krijgt daarna ook nog eens bergen media-aandacht. De eerste twee weken Tour gaan goed en Samba Sam pendelt lekker mee. Maar dan komt die verdraaide derde week.

Dumoulin voelt het al op de Col de Vars, de eerste van drie monsterklimmen in etappe 18 van de Tour: de benen zijn niet goed. Hij staat top drie in het klassement, Oomen loert net buiten de top tien. De verschillen vallen echter wel mee. Hij roept Sam bij zich: ‘De volgende klim ga jij.’ Op de Col d’Izoard is het zover. Oomen gaat staan en schiet ervandoor. Iedereen blijft zitten, hij is vast een springplank voor Dumoulin. Alleen Kruijswijk gaat mee, want die is niet vies van een aanvalletje links of rechts.

De klok linksboven in beeld draait in de Tour wel eens door, maar deze keer klopt het gewoon. Samen met Kruijswijk rijdt Oomen zó hard de Galibier op dat het de dubbele cijfers in loopt. Dumoulin lacht in zijn vuistje. Wanneer de gevechten tussen de klassementsmannen ontbranden moet hij al snel lossen, maar vooraan zit er een jonge Nederlander ongelooflijk huis te houden.  Hij heeft er al een ontsnapping van vijftig kilometer opzitten, maar levert nog steeds amper tijd in. Sam en Steven, samen dalen ze af naar Valloire. Terwijl Dumoulin nog zit af te zien op de Galibier, klinkt er gejuich in zijn oortje: Oomen wint de koninginnenrit van de Tour in zijn debuutjaar!

Een tiental minuten later komen de klassementsrenners pas binnen. Balend, ze zijn keihard geflikt door die twee Brabo’s. Het truitje van de ene is in etappe 19 Tour-geel in plaats van Jumbo-geel, die andere staat opeens op het podium. Zijn benen zijn nog fris ten opzichte van de mannen die al een dubbel hebben gedaan en in Parijs weet ook hij het: 2019 is het Jaar van Sam Oomen, de nummer 3 van de Tour de France. (Foto: Team Sunweb / Cor Vos)

Marijn van den Berge (E-mail: marijn@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Marijnvdberge97 )

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven