Like ons!
Duel van de Week: Impey treft met Porte de koning van Willunga Hill

IDL-producties

Duel van de Week: Impey treft met Porte de koning van Willunga Hill

In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week: De twee laatste winnaars van de Tour Down Under gaan head-to-head: Daryl Impey en Richie Porte.

Nadat er vier jaar op een rij een thuiszege was in de Tour Down Under doorbrak Daryl Impey vorig jaar die hegemonie. De Zuid-Afrikaan volgde Richie Porte op, die zich de laatste jaren prima thuis voelt in eigen land. Drie tweede plekken en de eindwinst in 2017 plus nog eens vijf ritzeges, waaronder de etappe naar Willunga Hill. Tel daar nog eens bij op dat hij die rit ook in 2014 wist te winnen (hij werd toen vierde in de eindstand) en de winnaar voor zaterdag lijkt al zo goed als bekend.

Toch is Impey een geduchte uitdager voor Porte. Vorig jaar was hij immers tweede op de lastige aankomst en bleef hij in vergelijking met nummers twee van andere jaargangen aardig in de buurt bij de Australiër. Bovendien liet hij met een derde plek donderdag en ritwinst vrij alweer zien in bloedvorm te zijn en zijn zinnen op het algemeen klassement te hebben gezet. De leeftijd lijkt hij voorlopig ook niet te voelen, want 2018 was misschien wel het beste jaar uit de loopbaan van de 34-jarige alleskunner.

NB. Bij Beiden Top10 wordt er gekeken naar wie er beter eindigde in koersen dat beide renners in de Top10 finishten.

Porte daarentegen won na zijn winst op Willunga Hill vorig jaar enkel nog de Ronde van Zwitserland met dank aan een door Astana zwaar verprutste ploegentijdrit. In de grote rondes liet hij – door pech – zoals gebruikelijk uiteindelijk weinig van zich horen. Dus is het gissen naar zijn vorm en is het ook de vraag of bij zijn nieuwe ploeg Trek-Segafredo alles direct op zijn plek valt.

Wil Porte afrekenen met iemand als Impey, dan moet hij normaal gesproken al vroeg in de aanval trekken. De klim van Willunga Hill vlakt immers wat af naar het einde toe en normaliter kunnen we het betere eindschot aan de renner van Mitchelton-Scott toerekenen. Niet voor niets klopte hij vorige jaar op een hellende aankomststrook Julian Alaphilippe en Pascal Ackermann in het Critérium du Dauphiné.

Daartegenover staat dat Porte nooit in een sprint een koers heeft gewonnen. In 2015 tijdens de vierde etappe van Parijs-Nice finishte Geraint Thomas weliswaar in dezelfde tijd, maar dat was destijds zijn ploegmaat die tijdens de laatste kilometers van de Croix de Chaubouret enkel kon aanklampen. Gesprint werd er niet echt. Kortom, Porte moet zorgen dat hij van Impey afkomt tijdens de eerste kilometers om zich weer te kronen tot de koning van Willunga Hill.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven