Like ons!
Duel van de Week: Ewan wint vaak van Viviani, maar dit seizoen nog niet

IDL-producties

Duel van de Week: Ewan wint vaak van Viviani, maar dit seizoen nog niet

In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week kijken we naar twee topsprinters die de Cadel Evans Great Ocean Road Race gaan betwisten: Elia Viviani en Caleb Ewan.

Ze waren op papier de twee rapste sprinters van het peloton in de Tour Down Under. Toch wist alleen Elia Viviani een etappezege in de wacht te slepen. De veelvraat van 2018 liet echter ook zien nog niet zo in vorm te zijn dat hij zich elke keer bij de voorste wist te rijden. Ondanks zijn snelheid werd hij ook een keer vijfde en zevende.

Maar daarmee deed de Italiaans kampioen het nog altijd een stuk beter dan Ewan. De kleine Australiër kwam in de voorbereidingskoersjes goed voor de dag voor zijn nieuwe werkgever Lotto-Soudal, maar klaar voor het echte werk bleek hij nog niet helemaal. Slechts een keer kon hij zich mengen in de sprint, hetgeen hem overigens wel direct een tweede plek opleverde. Natuurlijk leek hij ook een keer te mogen zegevieren, maar de jury zette hem terug in de uitslag. Dat staat zodoende in schril contrast met zijn prestaties in de voorbije drie edities van de Tour Down Under, toen hij twee, vier en één ritzeges bij mocht schrijven.


NB. Bij 'Beiden Top10' wordt er gekeken naar wie er beter eindigde in koersen dat beide renners in de Top10 finishten.

In de Cadel Evans Great Ocean Race is zijn staat van dienst een stuk minder imposant. Zijn twee deelnames leidden hem nooit naar de eindstreep. Je zou je bijna gaan afvragen of de koers iets te zwaar voor hem is, maar Ewan heeft bij zijn twee deelnames aan Milaan – San Remo (tiende en tweede) toch al aangetoond dat hij zo’n zware finale met heuveltjes kan overleven. Viviani deed alleen vorig jaar mee aan de Australische eendagskoers, maar was wel direct een stuk succesvoller. Toch was het vooral een verrassing dat hij het in de sprint moest afleggen tegen Jay McCarthy.

Hoewel velen hem waarschijnlijk ook de snellere benen toedichten, is het opvallend dat in onderlinge duels vaak Ewan de bovenhand heeft. Daarbij moet wel gezegd dat veel van hun confrontaties zich in de eerste twee maanden afspeelden tijdens de Tour Down Under en Abu Dhabi Tour, een periode waarin Ewan de helft van zijn professionele overwinningen heeft gepakt. In de periode april tot en met juli heeft hij vaak moeite om zeges te pakken. Behalve in 2015, toen hij naar de Tour of Korea afreisde en vijf zeges bij elkaar reed. Het moet wel gezegd: de sprintconcurrentie bestond daar eigenlijk alleen maar uit Wouter Wippert en de toen nog volslagen onbekende Patrick Bevin.

Ondanks dat dit dé tijd in het seizoen van Ewan is, is Viviani toch de dikke favoriet voor zondag. Bij Quick-Step kwam hij vorig jaar in een geweldige trein terecht en met Michael Mørkøv en Fabio Sabatini zijn zijn belangrijkste locomotieven ook van de partij. Als een van die twee in de laatste rechte lijn nog bij Viviani zit, is Ewan normaal gesproken er aan voor de moeite. (foto's: BORA-hansgrohe)

Door: Kasper Hermans 
Twitter: @Kzzas
Email: kasper@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven