Like ons!
Gespot op Strava: Van Vleuten lost, lijdt en lacht bij mannen van Mitchelton-Scott

IDL-producties

Gespot op Strava: Van Vleuten lost, lijdt en lacht bij mannen van Mitchelton-Scott

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De indrukwekkende week training van Annemiek van Vleuten met de mannen van Mitchelton-Scott.

Voordat we ons gaan buigen over de cijfers van negen dagen trainen, eerst nog eens de situatie van Van Vleuten. Want dat de Nederlandse weer rijdt zoals ze nu doet, dat is eigenlijk niet normaal. Eind september brak ze haar knie tijdens het WK wielrennen, alvorens ze geopereerd werd. De prognose was een half jaar revalideren voordat ze weer mocht denken aan wedstrijden rijden. Dat gaat vooralsnog allemaal een stukje sneller. Het bewijs was negen dagen buffelen in Portugal en Spanje.

Strava-gegevens Van Vleuten: Meermaals gelost door Yates en consorten

Hoewel ze voor haar blessure nog sneller klom dan menig mannelijke prof, daar was het in de eerste dagen met de mannen van Mitchelton-Scott wel even wennen. Van Vleuten fietste weer, maar moest bergop nu plots aanpikken bij onder meer Adam en Simon Yates. De eerste vier dagen was afzien en dat is wel logisch. 861 kilometer en 11.356 hoogtemeters, dat is vrij bizar. Na vier dagen zien we een veelzeggende tekst bij de rit voor de rustdag: 'Weer een dag van terugkomen na lossen op de klimmen. Maar ik voel me al beter dan de eerste dagen.'

Op de tijdritfiets en racefiets groeit het vertrouwen, ook als op dag vijf, zes en negen dik boven de 4.000 hoogtemeters worden bedwongen. De lange teksten boven de ritten worden vervangen door gemotiveerde oneliners zoals '#stillalive and #stillenjoying', 'Nice and easy ride on my own pace' en natuurlijk een dankwoord naar de ploeg na de laatste, slopende dag. Het moge duidelijk zijn: Van Vleuten groeide in de week, maar de beentjes deden pijn. 'Jullie hebben me allemaal geholpen met lijden, veel kilometers rijden en veel lachen. Ik heb de hele week geen wind gevoeld', stelde ze op Instagram.


Even bijkomen na een stuk op de tijdritfiets.

Strava-gegevens Van Vleuten: KOM's scoren en vlak omhoog

Dan de cijfers. In negen dagen reed Van Vleuten 1.800 kilometer achter de mannen aan en bedwong ze 30.000 hoogtemeters, volgens haar eigen informatie op Twitter. De eerste vier dagen ging het verschroeiend hard. 33,7, 32,8, 34,8 en 30,4 kilometer per uur gemiddeld is enorm op 861 kilometers en dik 11.000 hoogtemeters. Bovendien was het klimmen nog even wennen. De allereerste klim ging aan 13,6 kilometer per uur gemiddeld. Dat is Van Vleuten niet gewend. Wat echter ook meteen opvalt: De Strava-feed van Van Vleuten kleurt louter goud. De ene na de andere KOM werd verbroken. Op welk stukje weg ze ook kwam, het ging harder dan ze er ooit gereden heeft. Veel records gingen eraan.

Daarnaast mag ze dan spreken over 'suffering', maar een greep uit de vele beklimmingen levert maar één conclusie op: Van Vleuten reed vlak omhoog. De Nederlandse stortte nergens echt in, de minimale snelheid was zo recht als een liniaal. Helaas zien we geen hartslagen of vermogensgegevens, maar Van Vleuten heeft ontegenzeggelijk gewerkt aan een stevige basis. En ook haar punch heeft ze zeker nog niet verloren. In meerdere ritten ging ze als test op de pedalen staan en knalde de snelheidsmeter boven de 33 of 34 uit. Daar zeggen we nog even bij: in november kon ze haar knie nog niet bewegen.


Louter kroontjes. Van Vleuten vloog.

We kunnen alle beklimmingen gaan analyseren, maar vooral de bult aan kilometers en hoogtemeters doen er in deze fase toe voor Van Vleuten. Ze is weer wielrenster en had de ballen om negen dagen met de mannen op pad te gaan. Door die renners (naast de gebroeders Yates onder meer ook Mikel Nieve en Brent Bookwalter) van Mitchelton-Scott werd ze met open armen ontvangen, zo blijkt wel uit de vele lovende teksten op Strava en social media van Van Vleutens collega's.

Christopher Juul Jensen toonde zijn volgers dat Van Vleuten ook met een halve knie-inhoud angst inboezemde op de tijdritfiets, maar de meest treffende quote kwam na de trainingsweek van Jack Bauer: 'Annemiek has been showing us fellas how it’s done, all week.' Opdat iedereen in het vrouwenpeloton ook in 2019 gewaarschuwd is na het bizar snelle herstel van de 36-jarige alleskunner. (foto: social media Mezgec)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven