Like ons!
Column: Waarom ik het weken later nog steeds niet eens ben met Dumoulin

IDL-producties

Column: Waarom ik het weken later nog steeds niet eens ben met Dumoulin

Welke wielerwedstrijd zou ik het liefste winnen? Het is natuurlijk een beetje een belachelijke vraag, want ik zal geen wielerwedstrijden winnen. Tenzij er een speciale competitie komt voor mijn leeftijd, gewicht en kleur fiets. Maar toch, van welke wielerwedstrijd gaat mijn koershart het meeste kloppen? Ik begrijp ook enkele weken later nog weinig van de keuzes van sommige renners.

Ooit wilde ik coureur worden, een goede. Mijn voorbeeld was Lance Armstrong, toen was ik nog klein en onwetend. Het liefste keek ik naar de Tour, want daar was Lance. Het heeft mijn wielerbeeld gemaakt. Later kwam de liefde voor klassiekers, voor Flandriens, voor Tom Boonen en Fabian Cancellara. En toch, wie wielrennen zegt, zegt al snel ‘Tour de France’.

En precies daarom begrijp ik weinig van mannen als Tom Dumoulin en Simon Yates. Ze hebben al een grote ronde gewonnen en zijn in staat om de Tour te winnen. Dan ga je toch daarvoor? De Tour is dankzij de vreselijke organisatie misschien niet meer wat het ooit was, maar het blijft toch veruit het belangrijkste wielerevenement? 

'Het had me zo mooi geleken als Dumoulin nu wel fris naar de Tour was gegaan'

Nu kan het nog steeds zo zijn dat Dumoulin de Tour wint, maar met het rijden van de Giro lijken zijn kansen toch niet groter te worden. Vorig jaar was hij erg dichtbij Geraint Thomas en wie weet had hij als hij fris begonnen was Thomas wel kunnen verslaan. We zullen het nooit weten en achteraf doet het er ook niet toe. Het had me zo mooi geleken als Dumoulin nu wel fris naar de Tour was gegaan.

De Giro en de Vuelta zijn mooie rondes, absoluut. Qua koersgedrag misschien wel mooier dan de Tour en ze komen dichter bij de mensen daar. Toch maakt dat een koers niet per se belangrijker. Tijdens de Giro en de Vuelta is er geen Avondetappe, Vive le Velo of Tour du Jour en er zijn minder pooltjes om op te wedden. Het stelt gewoonweg net even wat minder voor, zeker voor de massa die af en toe wat kijkt.

Er zijn trouwens wel meer klassementsrenners die voor de Giro kiezen in eerste instantie. Ik noemde naast Dumoulin al Yates, maar wat te denken van Miguel Angel Lopez, Esteban Chaves en Fabio Aru. Zij hebben al minimaal op het podium gestaan in een grote ronde en zouden toch ook podium moeten kunnen rijden in de Tour. Dumoulin is niet de enige, maar de Tour blijft qua deelnemersveld en uitstraling de andere rondes overstijgen.

'Sluit niet uit dat het nu of nooit is voor de huidige generatie'

Daar komt bij dat in de Giro naast al die grote namen ook toptalent Egan Bernal start. Misschien is dat wel de renner die Dumoulin het meest kan dwarszitten. Sky kan renners op de juiste manier klaarstomen en Bernal is een groeibriljant met bizar veel potentie. Hij liet het al zien in kleinere WorldTour-rondes en zijn knechtenwerk in de Tour was indrukwekkend. Het zou me niet verbazen als hij in de komende Giro al meestrijdt voor het podium, mits hij kopman is.

Dat is een bijkomend probleem, mannen als Bernal zullen in de toekomst ook de Tour gaan rijden en proberen te winnen. Ik denk ook aan Ivan Sosa en ene Remco Evenepoel. Deze kerels gaan het de gevestigde orde lastig maken om de Tour nog te winnen over een paar jaar. Ik wil niet zeggen dat het nu of nooit is voor de huidige generatie, maar ik sluit het niet uit.

Maar goed, Dumoulin weet ongetwijfeld  het beste wat hij doet. Ik speculeer en Sunweb meet het allemaal. Zo relatief is het ook weer. Dumoulin is een groot sportman en lijkt over veel zelfkennis te beschikken. Hij heeft de mogelijkheden de Tour een keer te winnen. Het lijkt me alleen zo zonde als Dumoulin de geschiedenis ingaat als ‘de beste renner die nooit de Tour won’. Het is aan hem om dat te voorkomen. Hij zal het ongetwijfeld beter weten dan ik, want verder dan de Dikke Banden Race heb ik het niet geschopt. (Foto: Team Sunweb/Cor Vos)

Jasper den Boon (E-mail: jasper@indeleiderstrui.nl / Twitter: @JasperdenBoon)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven