Duel van de Week: Terpstra mag zich na switch meten met Geniez in Marseille IDL-producties

Duel van de Week: Terpstra mag zich na switch meten met Geniez in Marseille

Door Kasper Hermans 02 februari 2019 | 08:25


In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week kijken we naar Niki Terpstra, die zijn debuut maakt voor een nieuwe ploeg en daardoor kennismaakt met nieuwe koersen en andere concurrenten. Zoals bijvoorbeeld Alexandre Geniez, de huidige titelhouder van de GP La Marseillaise.

Voor Niki Terpstra is het allemaal even wennen. Niet alleen omdat hij na acht jaar het Quick-Step-pand van Patrick Lefevere heeft verlaten, maar ook omdat hij niet langer voor het sterkste blok in voorjaarsklassiekers uitkomt. Toch heeft hij met Lilian Calmejane en nog een paar anderen een aantal prima renners om zich heen verzameld. Zeker voor een 1.1-koers als de Grand Prix Cycliste la Marseillaise, waarin de startlijst niet overloopt van de kwaliteit.

Toch vindt Terpstra een paar geduchte uitdagers tegenover zich, waarvan Alexandre Geniez de meest aansprekende is. Niet alleen omdat de Fransman afgelopen jaar in deze wedstrijd de snelste was van een viertal leiders, met daarbij ook Calmejane en de dit jaar eveneens weer van de partij zijnde Christian Odd Eiking, maar ook in de rest van 2018 liet hij zich zien. Zo won hij nog drie keer, waaronder een knappe etappe in de Vuelta. Een ronde waarin hij zich sowieso wel thuis lijkt te voelen, want hij won er al drie keer.

De historie tussen Terpstra en Geniez is beperkt. Wat heet. Zelfs als je ploegentijdritten meerekent, zijn beiden nooit samen in een top 10 geëindigd. Maar dat kan wel eens veranderen nu Terpstra in dienst van Direct Energie een wat ander programma gaat rijden. Dan moet Terpstra wel direct aardig in vorm zijn, want op het 146 kilometer lange parcours rondom de Zuid-Franse stad zijn een paar behoorlijke bergjes gevonden.

De meest gevaarlijke beklimming ligt op zo’n dertig kilometer van de streep. De Col de Cretes is 4,3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4 procent. Daarna komt nog wel een lange klim, maar deze is een stuk minder steil. Al is Col de la Gineste wel grillig met een aantal steilere stukken – in de eerste kilometers – en zelfs een paar vlakke stroken. Normaal gesproken zou Terpstra zich hierop meer thuis moeten voelen. Na de top is het nog tien kilometer in dalende lijn tot in de straten van Marseille.

Je zou zeggen: dat klinkt net wat te zwaar voor Terpstra, maar hij heeft als je zijn geschiedenis er op naslaat vooral weinig eendagskoersen met dergelijke profielen betwist, waardoor het lastig is er een oordeel over te vellen. Toch kan hij het zeker. In 2016 overleefde hij in de Trofeo Pollenca (zijn toen tweede racedag van het jaar) op een soortgelijk parcours in een eerste groep met namen als Michael Kwiatkowski, Alejandro Valverde en Fabian Cancellara twee tellen achter winnaar Gianluca Brambilla. Het is incidenteel bewijs, maar hij kan het dus wel. In een bovendien veel sterker deelnemersveld dan dat hij zondag treft.

Geniez is een van de weinigen aan de start die internationaal gezien wel enige status heeft. Het is een echte alleskunner, die met de beteren omhoog gaat, uitstekend daalt en ook nog aardig explosief is aan de streep. Als Terpstra de Fransman klopt dan is dat een geweldige klapper om mee binnen te komen bij Direct Energie. (foto's: Direct Energie/Screenshot/Twitter Bardet)

Door: Kasper Hermans 
Twitter: @Kzzas
Email: kasper@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws