Gespot op Strava: Van Avermaet en Teunissen waarschuwen klassieke concurrentie IDL-producties

Gespot op Strava: Van Avermaet en Teunissen waarschuwen klassieke concurrentie

Door Bram van der Ploeg 13 februari 2019 | 08:00


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Greg Van Avermaet en Mike Teunissen in hun koude oorlog der klassieke renners.

Van Avermaet zei het voor de start van de Ronde van Valencia tussen neus en lippen door, maar hij sneed wel een belangrijk punt aan: Hoe weten klassieke renners dat ze goed zijn? Ronderenners kunnen in de Dauphiné of Ronde van Zwitserland angst inboezemen richting de Tour, de voorjaarsspecialisten moeten er meteen staan. Koersen zoals de Ronde van Valencia worden daarom aangegrepen om de concurrentie te pijlen. Of zoals Van Avermaet het zo mooi zei: 'Gaat de weg omhoog straks en jij zit er nog bij, dan voel je je goed. Kan je iemand lossen, dan krijgt zijn vertrouwen een deuk. Zo zitten we naar mekaar te kijken.'

Strava-gegevens: Van Avermaet en Teunissen bij de besten

Als deze koude oorlog in de Ronde van Valencia is gestart, dan zijn Van Avermaet en Teunissen de twee mannen die deukjes hebben uitgedeeld. Beide mannen oogden scherp, Van Avermaet won zelfs etappe drie (waarin Teunissen vijfde werd) en in de slotrit reden ze allebei keurig top-20 in een massasprint. Die twee schrijven we alvast op voor Het Nieuwsblad, met natuurlijk al de goede prestaties van Dylan van Baarle in Australië in het achterhoofd.

Vooral de derde etappe in Valencia is er één om uit te pikken. Want waar iedereen vooraf Alejandro Valverde opschreef als logische winnaar, daar kwam Van Avermaet boven drijven. En hoe: Zijn geschatte vermogenspiek van Strava lag op 1.188 watt. In de laatste sprint naar de meet, na een slopende heuvel als aanloop, perste de Belg er nog een sprint uit van 42,5 kilometer per uur. 

Waarom we ook Teunissen noemen, komt door het feit dat de Nederlander de laatste kilometers sneller aflegde dan Van Avermaet en de rest van het peloton. Hij reed het laatste stuk van 4,78 kilometer twee seconden sneller, maar zat waarschijnlijk in minder goede positie in het peloton. Het leverde hem 'slechts' een vijfde plaats in de daguitslag op. Zijn maximale wattage lag met 1.203 watt zelfs iets hoger, al schatten we Van Avermaet qua lichaamsgewicht wel wat zwaarder in.


De indrukwekkende laatste kilometers van Van Avermaet in etappe 3 Ronde van Valencia.

Strava-gegevens: Terpstra en Dillier vallen aan, Naesen houdt zich koest

Voorafgaand aan de Ronde van Valencia hadden we de uitslagen voor kennisgeving aangenomen, maar nu we weten dat de klassieke specialisten elkaar dagelijks in de gaten houden, verandert zo'n ronde in een veredelde bokswedstrijd. Van Avermaet won, Teunissen was goed, maar ook Niki Terpstra deelde met kopwerk op de cols en een demarrage in de afdaling van etappe twee een voorzichtige rechtse directe uit. De Nederlander van Direct Energie werd teruggepakt, maar zijn maximale snelheid van 86,8 kilometer per uur gaf aan dat er lef en inhoud in de tank zit.

Matteo Trentin sprintte al naar een zege, misschien kan hij meer dan andere jaren in het voorjaar? Silvan Dillier greep etappe vier in Valencia aan om de benen even te testen. Helaas zijn net van die rit geen gegevens beschikbaar op Strava. De Zwitser is echter in orde. In Australië toonde naast Van Baarle ook Peter Sagan al aan dat hij een goed niveau heeft, al hoeven we ons daar bij de Slowaak nooit echt zorgen om te maken.

Wie zagen we niet of minder? Nou, in Valencia reden onder meer Matej Mohoric en Oliver Naesen nog geen denderende uitslagen en mocht Roman Kreuziger weer goed willen in de Amstel Gold Race, dan moet er nog een schepje bovenop. Bij Team Dimension Data kwam er ook nog geen bevestiging bij Michael Valgren, die Down Under wel probeerde, maar nog niet boven kwam drijven. Gelukkig voor hen is er nog een kleine maand speling tot het openingsweekend om de opgelopen deukjes glad te strijken. (foto: screenshot Team Jumbo-Visma)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws