Duel van de Week: Colombia watertandt bij generatiestrijd Quintana vs Bernal IDL-producties

Duel van de Week: Colombia watertandt bij generatiestrijd Quintana vs Bernal

Door Kasper Hermans 16 februari 2019 | 10:14


In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week kijken we naar een Colombiaanse generatiebattle op Colombiaanse bodem: Nairo Quintana tegen Egan Bernal.

Colombia is wielergek en dat komt voor een heel groot deel door Nairo Quintana. De kleine klimmer kende een geweldige start van zijn carrière en won al de Giro en de Vuelta. Toch blijft hij de laatste jaren een beetje hangen. De stap die verwacht werd, zet hij niet. Sterker nog, zijn prestatiecurve lijkt al een beetje dalende. Gelukkig voor de Colombianen is het volgende talent niet ver weg: Egan Bernal. Deze week strijden ze tegen elkaar in hun thuisronde.

Bernal is pas een maand 22, maar van the new kid on the block kan je eigenlijk al niet meer spreken. Twee jaar terug brak hij door bij Androni en afgelopen jaar bevestigde hij alles wat er beweerd werd bij Sky. Het is moeilijk aan te wijzen wat indrukwekkender was. De manier waarop hij de rest degradeerde in Californië, zijn duels bergop met Primoz Roglic in Romandië, waar hij diezelfde Roglic en Richie Porte klopte in de klimtijdrit of de manier waarop hij zichzelf manifesteerde in de derde week van de Tour de France.

NB. Bij Beiden Top10 wordt er gekeken naar wie er beter eindigde in koersen dat beide renners in de Top10 finishten.

Deze winter zagen we bovendien dat Bernal de mentaliteit heeft om beestachtig te trainen. Wel leek hij bij het nationaal kampioenschap tijdrijden nog een beetje te moeten bekomen van die inspanningen, want daar werd hij toch wel op een flinke achterstand gereden door Daniel Felipe Martínez. Ook tijdens de wegwedstrijd kwam hij er niet aan te pas en speelde hij geen rol van betekenis.

Toch kan je ook nog niet zeggen dat Quintana al vroeg de vorm heeft te pakken. In Argentinië werd hij slechts achtste in het eindklassement. Opvallend daarbij was dat hij eigenlijk beter was op de korte klim in de tweede etappe, dan op de lange klim vier dagen later. Samen met Tiesj Benoot was hij in staat om Julian Alaphilippe te volgen, waarna beiden net na de top elkaar het leven zo zuur maakten dat de Fransman alsnog wegreed. Maar de explosieve vermogens die Quintana daar aansprak, zijn hoopgevend. Het zal ook moeten, wil hij niet in een klap voorbijgestoken worden door het jonge talent. Nu Quintana 29 is, zit hij als het goed is midden in zijn allerbeste jaren. Het is ondertussen al bijna twee jaar geleden dat hij nog eens echt goed was in een grote ronde: de Giro van Tom Dumoulin.

Afgelopen jaar troffen de twee elkaar ook al in de Ronde van Colombia. Quintana had lang de leiderstrui, maar verspeelde die op de slotdag, toen hij niet meekon op de laatste grote klim. Bernal pakte elf tellen en reed zijn landgenoot – misschien wel idool – uit de leiderstrui. Ook in de Ronde van Catalonië eindigden ze tijdens een etappe samen op het podium. Bernal twee, Quintana drie. Dat is in het voordeel van de jongeling, maar het was wel Quintana’s ploeggenoot Alejandro Valverde die de zege opeiste.

In deze ronde kunnen beide op een sterke ploeg rekenen. Wat heet! Bernal heeft Christopher Froome mee voor in de bergen en het volgende Colombiaanse klimtalent in de rij: Iván Sosa. Ondertussen heeft Quintana Marc Soler, Richard Carapaz en de in sterke vorm verkerende Winner Anacona bij zich. Dat zijn renners waarmee je naar de oorlog kan. Nu is het hopen dat de kopstukken zelf present zullen zijn.

(foto: Team Sky/Team Movistar Photo Gomez Sports)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws