Like ons!
Gespot op Strava: Kruijswijk zoekt bevestiging na perfecte trainingsperiode

IDL-producties

Gespot op Strava: Kruijswijk zoekt bevestiging na perfecte trainingsperiode

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Steven Kruijswijk op weg naar zijn eerste koers van 2019.

Chris Froome zakte door het ijs in Colombia, Geraint Thomas is zijn overtollige kilo's zeker nog niet kwijt en Thibaut Pinot maakte zijn favorietenrol maar deels waar in de Tour de la Provence. De eerste favorieten voor de Tour de France van 2019 maken langzamerhand hun opwachting en iedere kopman wil het liefst meteen een goed signaal afgeven. Het lukt deze drie nog niet. Kruijswijk kan in dat opzicht meteen een statement maken als hij in de Ruta del Sol een goed niveau haalt.

Strava-gegevens Kruijswijk: Meer kilometers, veel meer hoogtemeters

Wie Kruijswijk een beetje in de gaten heeft gehouden op Strava, kan alleen maar tot de conclusie komen dat hij er tot dusverre goed doorheen is gerold. Hij fietste in 2019 tot dusverre 3.952 kilometer; dat zijn 800 geregistreerde Strava-kilometers meer dan een jaar geleden op 18 februari (het moment van schrijven). Het aantal hoogtemeters is zelfs bijna verdubbeld, van 47.281 hoogtemeters op 18 februari 2018 naar 80.643 hoogtemeters op 18 februari 2019. We deden twee weken geleden lyrisch over 118.000 hoogtemeters van Egan Bernal in december en januari, maar 80.643... Dat is ook niet mals!

Met een stuk minder (geregistreerde) trainingsarbeid reed Kruijswijk een jaar geleden naar de zevende plaats in het algemeen klassement in de Ruta del Sol, 1.19 minuten achter winnaar Tim Wellens. Kan hij dat dit jaar beter? Bij de ploegenpresentatie in december sprak Team Jumbo-Visma nog over 'het beste seizoen ooit' wat betreft 2018 voor Kruijswijk. De lat ligt dus hoog.

Bovendien hoeft Kruijswijk pas in juli goed te zijn, als de Tour de France als hoofddoel van start gaat. Een podiumplaats, voor minder doet hij het niet. Maar daar zeggen we ook bij dat Kruijswijk in 2018 vanaf de start heel constant was in zijn prestaties. Zevende in de Ruta del Sol, achtste in de Ronde van Catalonië, zesde in de Ronde van Romandië en achtste in de Ronde van Zwitserland. De Ruta del Sol wordt dus wel degelijk een eerste graadmeter.


Kruijswijk tijdens zijn training rond Monaco.

Strava-gegevens: De 'Kruijswijk-coëfficiënt' van Ten Dam

Als voorbereiding op zijn eerste koers heeft Kruijswijk de hele maand januari keihard getraind rond Monaco. Waar de meeste renners graag een groep opzoeken, valt bij de Nederlander op dat hij zijn rondjes vaak alleen afwerkte. Pas in februari zocht hij zijn ploegmaats op tijdens een trainingskamp op Tenerife. De populaire klim naar de Teide kon mooi dienen om bij te praten met zijn collega's.

Wat verder opvalt, of beter gezegd wat Laurens ten Dam op Strava was opgevallen: Kruijswijk verzaakt zelden tot nooit. Met de door Ten Dam geïntroduceerde 'Kruijswijk-coëfficiënt' keek hij bij alle ritten op Strava hoe lang Kruijswijk precies op de fiets had gezeten. Dat was vaak tot op een paar minuten nauwkeurig op het hele of halve uur afgerond. Jumbo-ploegleider Merijn Zeeman zei het al in de podcast van Ten Dam: 'Als hij vier uur moet trainen, dan zal het hoogstens drie uur, 59 minuten en 48 seconden zijn, maar meer wijkt het niet af.'

We namen natuurlijk de proef op de som en Kruijswijk heeft met recht een eigen 'coëfficiënt' gekregen. 4:28:43, 5:03:38, 3:58:10, 5:02:06, het is een greep uit een week van zijn trainingsarbeid. De door Strava zogeheten 'beweegtijd' van Kruijswijk is bijna op het neurotische af. Een pauze van een kwartier of een uur maakt niet uit, hij moet en hij zal onder de streep rijden wat er in zijn trainingsbestand staat opgedragen.


Een gemiddelde trainingsdag van Kruijswijk: Let op de beweegtijd. Ga er maar vanuit dat hij voor die dag 3:30 uur moest trainen!

Strava-gegevens Kruijswijk: Knallen op Tenerife

Wie echter goed wil zijn in allereerst de Ruta del Sol en later in het jaar in de Tour, die heeft niets aan een coëfficiënt. In dat opzicht loonde het om even een blik te werpen op de prestaties van Kruijswijk op Tenerife. Tijdens een trainingskamp van dertien dagen (althans, er zijn dertien dagen geüpload), valt op dat de tijdlijn van Kruijswijk goud kleurt.

Al op dag één rijdt hij enkele persoonlijke records op Strava. Of het nu een klim is of een afdaling, eigenlijk dagelijks tellen we minimaal drie tot vier PR's. Kruijswijk was er zogezegd nooit sneller. Sterker nog, vanaf dag zeven knalt de nummer vijf van de Tour van 2018 zelfs enkele KOM's uit de boeken; in Jip en Janneke taal de snelste tijden op bepaalde stukken weg. Niemand reed ooit sneller dan Kruijswijk de 22 kilometer lange Aldea Blanca op.

Kortom: Kruijswijk reed meer, klom meer, reed harder, klom harder en lijkt zodoende klaar voor de Ruta del Sol. Parijs is nog ver, maar de eerste klap kan meteen een daalder waard zijn. Met de bevestiging voor het harde werken, door middel van een resultaat in Andalusië, rijd je toch met een iets fijner gevoel het voorjaar in.


PR, PR, PR, PR, PR... Kruijswijk lijkt klaar voor de Ruta del Sol.

(foto's: Strava Steven Kruijswijk)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven