Like ons!
Duel van de week: Quick-Step zonder Terpstra versus Terpstra zonder Quick-Step

IDL-producties

Duel van de week: Quick-Step zonder Terpstra versus Terpstra zonder Quick-Step

In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week kijken we natuurlijk naar de Omloop Het Nieuwsblad. Waarin Niki Terpstra het in dienst van zijn nieuwe ploeg Direct Energie op zal moeten nemen tegen het blok van zijn oude werkgever die dit jaar rijdt onder de naam Deceuninck-Quick-Step.

Natuurlijk zijn er veel meer duels in deze editie van de Omloop. Alleen alle Belgen tegen elkaar zou waarschijnlijk al een prachtige koers opleveren. Toch kiezen we voor Terpstra. Omdat hij vorig jaar toch wel één van de mannen van het voorjaar was met een zege in Le Samyn, de E3 en de Ronde van Vlaanderen. Bovendien kwam daar ook nog eens een podiumplek tijdens Parijs-Roubaix bij.

Niet alleen Terpstra was een afmaker vorig jaar. Ploeggenoot Lampaert won Dwars door Vlaanderen. Bob Jungels was de sterkste in Luik-Bastenaken-Luik en Julian Alaphilippe won de Waalse Pijl. Ondertussen schreef Fabio Jakobsen nog even de Scheldeprijs op zijn naam. Philippe Gilbert eindige op het podium in Le Samyn, de E3 en de Ronde van Vlaanderen en ook Zdenek Stybar was in bijna elke Vlaamse WorldTourklassieker in de top tien te vinden.

Dat de ploeg, toen nog onder de naam Quick-Step Floors, in het Vlaamse werk dominant was is duidelijk gezien de uitslagen. Door het sterke blok kon er een tactisch spel gespeeld worden dat Terpstra uitstekend beheerst. Dat in combinatie met een paar wonderbenen leverde de ploeg van Patrick Lefevere veel succes op.

In augustus maakte Terpstra bekend in 2019 te gaan rijden bij Direct Energie. Op zoek naar nieuwe prikkels kwam de Noord-Hollander terecht bij zijn nieuwe Franse werkgever. Pim Ligthart volgde hem op voorspraak van de drievoudig Nederlands kampioen op de weg. Ondanks Ligthart en de aanwezigheid van Adrien Petit en Damien Gaudin, twee sterke pionnen, is Terpstra natuurlijk niet zo goed omringd als vorig jaar. Daarnaast zal hij dit jaar de absolute kopman zijn in plaats van ook nog kunnen wijzen naar teamgenoten. Daar zal geen concurrent meer intrappen.

Als we kijken naar de vorm van de Nederlander lijkt het wel goed te zitten. De resultaten laten nog geen uitschieters zien maar hij vond tot nu toe ook nog geen koers en parcours op maat. Toch liet de Belgische concurrentie al weten op hun hoede te zijn voor Terpstra die onder meer in Valencia al de indruk gaf goed te zijn.

Naast de andere favorieten voor de zege, en dat zijn er nogal wat, zal Terpstra ook af moeten rekenen met zijn voormalig ploeggenoten. Lampaert, Gilbert, Stybar en Jungels lijken op het eerste gezicht de mannen die een numerieke meerderheid moeten proberen te creëren in de kop van de koers. Maar ook ‘knechten’ Tim Declerq, Iljo Keisse en Florian Sénéchal zijn echte krachtpatsers en zouden bij menig ploeg schaduwkopman al dan niet kopman kunnen spelen in de voorjaarskoersen.

We richten ons echter op de drie mannen die zich al bewezen hebben in het Vlaamse werk namens de ploeg en joker Jungels die na zijn succes in de Waalse koersen nu ook wat eerder in het seizoen zijn geluk wil beproeven. Het zal geen verrassing zijn dat twee van de vier al raak schoten dit seizoen. De zegeteller bij Deceuninck-Quick-Step bevat alweer dubbele cijfers en dankt dat mede aan Gilbert, Jungels en Stybar. Gilbert heeft pas vier koersdagen in de benen maar al wel de eerste zege op zak. In de Tour de la Provence won de Belg de derde etappe. In een groep van 23 renners was hij de snelste aan de finish. Toms Skujins en Tony Gallopin grepen de overige twee podiumplaatsen.

Een zege was er ook al voor Zdenek Stybar. De Tsjech reed aanvallend in de laatste etappe van de Ronde van de Algarve en schreef op prachtige wijze de lastige etappe op zijn naam. Een zesde plaats in het eindklassement was het deel van de voormalig wereldkampioen veldrijden die de juiste vorm dus al te pakken heeft. De grootste test van Lampaert was in dezelfde koers. In de individuele tijdrit van twintig kilometer moest hij alleen specialist Stefan Küng en alleskunner Søren Kragh Andersen voor zich dulden.

De enige wedstrijd die Jungels dit seizoen reed tot nu toe is de Colombia 2.1. In de vierde etappe liet de Luxemburger al zien snel de vorm te pakken te hebben. Hij knalde in de laatste kilometer op de macht weg van het peloton dat op een massasprint rekende en kon de handen in de lucht steken. De Luxemburger zal de joker van de ploeg zijn. Het zal waarschijnlijk weinig mensen verbazen als Jungels er diep in de finale nog bij zit.

Met de vorm van het blok van Deceuninck-Quick-Step zit het dus wel goed. Hetzelfde lijkt te gelden voor Terpstra. Nu is de vraag wat beide zonder elkaar kunnen. Kan Terpstra het ook zonder veel ploeggenoten in de kop van de koers en kan de ploeg van Lefevere het ook afmaken zonder de sterkste man van vorig jaar. Een duel in een duel. Laat dat 'openingsweekend' maar komen. (Foto: screenshot)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven