Duel van de Week: Veldrijders Stybar en Van Aert op het grind van Strade Bianche IDL-producties

Duel van de Week: Veldrijders Stybar en Van Aert op het grind van Strade Bianche

Door Kasper Hermans 08 maart 2019 | 17:24


In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week kijken we natuurlijk naar de Strade Bianche. Op de onverharde grindstroken wordt het extra interessant om te zien waar de twee beste crossers van het peloton Zdenek Stybar en Wout Van Aert toe in staat zijn.

Wout Van Aert maakte afgelopen zaterdag zijn debuut voor Jumbo-Visma. De Belg deed het zeker niet slecht, al kwam hij in de echte finale uiteindelijk wel te kort om mee te doen tegen de grote kleppers. Een van die grote kleppers was Zdenek Stybar en hij ging met de zege aan de haal. De Tsjech zal ongetwijfeld een groot voorbeeld voor Van Aert zijn bij het ingaan van zijn wegloopbaan, aangezien ook hij drie wereldtitels in het veldrijden op zijn naam heeft staan.

NB. Bij Beiden Top10 wordt er gekeken naar wie er beter eindigde in koersen dat beide renners in de Top10 finishten.

Beiden hebben goede herinneringen aan de Strade Bianche en dan vooral aan hun eerste deelnames. Voor Van Aert geldt sowieso pas een keer heeft meegedaan. Afgelopen jaar werd hij direct knap derde achter landgenoot Tiesj Benoot en Romain Bardet. Voor Stybar was het de editie van 2015, waarin hij zijn beste resultaat neerzette. Op het steile slotstuk in Siena rekende hij definitief met Greg Van Avermaet af. Een jaar later was hij dicht bij prolongatie, maar in een duel met Fabian Cancellara moest hij het afleggen.

Dit jaar streden de twee tijdens het openingsweekend al tegen elkaar. Beiden zaten ze in de grote kopgroep, waar Van Aert (mede door een val, maar ook gewoon omdat hij net niet goed genoeg was) uit wegviel. Stybar bleef over met vijf coureurs en zoefde daarvan weg in de slotfase. Het was alweer zijn tweede zege van het jaar, na een voor hem matig seizoen binnen een superploeg. Want hij was een van de weinige die vorig jaar niet een keer de bloemen mee naar huis mocht nemen. Van Aert deed dat in een kort weg seizoen wel. Met rit- en eindwinst in de Ronde van Denemarken bevestigde hij na een meer dan behoorlijk Vlaams voorjaar, om nog maar te zwijgen over zijn knappe derde plek op het loodzware Europees kampioenschap van Glasgow.

Stybar was tijdens zijn korte terugkeer in het veld dit jaar iets minder succesvol. Zijn vier crossen leverden hem als beste resultaat een dertiende plek op in de DVV Trofee van Loenhout. Hij finishte op 1.17 van nummer twee Van Aert. Zelfs op het nationaal kampioenschap van Tsjechi√ę kwam hij er niet aan te pas met een vierde plek ver achter winnaar Michael Boros. Het maakt dat je alleen maar meer bewondering moet hebben voor Van Aert die afgelopen weekend bij zijn eerste koers op de weg direct meer dan aardig meedeed. Net als vorig jaar, toen hij vervolgens nog beter doorzette met een derde plek in Siena.

Daar komt nog eens bij dat Van Aert nu een sterkere ploeg om zich heen zal hebben met onder andere Floris de Tier, Taco van den Hoorn en Danny van Poppel. Toch gaat de prijs voor sterkste ploeg op voorhand naar Deceuninck - Quick Step. Stybar is door de aanwezigheid van Julian Alaphilippe niet eens de meest prominente naam en verder rijden ook Yves Lampaert en Petr Vakoc (vijfde in 2016) in de Belgische formatie. Je kan er de klok op gelijk zetten dat ze met meerdere pionnen present zullen zijn in de finale.

(foto's: Deceuninck - Quick Step/Sigfrid Eggers en Velo Pro)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws