Gespot op Strava: Gruwelijke cijfers in spectaculaire openingsritten Parijs-Nice IDL-producties

Gespot op Strava: Gruwelijke cijfers in spectaculaire openingsritten Parijs-Nice

Door Bram van der Ploeg 13 maart 2019 | 08:15


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De epische twee eerste etappes in Parijs-Nice.

Wie naar de uitslagen van rit één en twee van de 'Koers naar de Zon' kijkt, denkt waarschijnlijk dat het peloton begonnen is met twee zware bergritten. Er werd met minuten gesmeten, maar niet omdat de weg omhoog liep. Twee dagen lang was het oorlog van start tot finish dankzij een harde wind. Dylan Groenewegen won, maar de inspanningen die werden geleverd, waren Tour de France-waardig.

Strava-gegevens: Naesen on fire in etappe 1 Parijs-Nice

In de eerste etappe was de voorste groep waarin werd gesprint nog het grootst. Zestig renner eindigden in dezelfde tijd, maar vanzelf ging dat niet. Oliver Naesen was op plek twaalf de beste geplaatste, actieve Strava-gebruiker. De snelle cijfers: 141,5 kilometer afgelegd in 3.27 uur, tegen een gemiddelde van 40,9 kilometer per uur. Vooral het gemiddelde vermogen van 340 watt valt op, want dat is flink voor een ritje in het peloton.

Dat was het dan ook niet. In de diep finale liggen de gemiddeldes dik boven de 500 watt, de maximale wattage op 1.273. En wat vooral opvalt: Vanaf de start is het koers, en met grote gevolgen. Grote klassementsrenners krijgen minuten aan de broek. Hoe verliezen er uit ziet in cijfers? Laurens ten Dam kwam op 2.42 minuten binnen van winnaar Groenewegen en reed 'slechts' een halve kilometer per uur minder hard. Wind is keihard...


Een middagje koers in Parijs-Nice van Naesen; Wow!

Strava-gegevens: Bardet boven de 50 per uur in 'WarZone'

Achteraf gezien was etappe 1 van de koers slechts een opwarmertje. De tweede rit, met wind schuin van achter, bracht het peloton volledig op hol. De laatste groep kwam in een vlakke rit binnen op een kwartier van winnaar Groenewegen. De belangrijkste cijfers uit de Strava-upload Romain Bardet, die in de voorste groep finishte: 164 kilometer in 3:14 uur, een gemiddelde van 50,9 (!) kilometer per uur.

'3/4 Tailwind means WarZone', is de veelzeggende titel bij de indrukwekkende inspanning van Bardet, die er 'slechts' mee kon volgen, in het wiel van ploegmaat Naesen. Misschien nog wel indrukwekkender was de inspanning van Team Sky, dat met Michal Kwiatkowski, Luke Rowe en Egan Bernal in de aanval ging. Met gemiddeldes van boven de 60 kilometer per uur was het niet gek dat veel renners moesten passen.

En wat te denken van de inspanning van Mike Teunissen, die Groenewegen zag winnen en zelf tiende werd op vijf seconden in de tweede groep. Dat deed hij met een gemiddeld vermogen van 330 watt. Met zijn eerder gemeten 73 kilogram is dat een gemiddelde van 4,5 watt per kilogram. Ter vergelijking: Egan Bernal werd in 2016 nog geroemd om een gemiddelde van 6,1 watt per kilogram over 24 minuten.


Ab-surd...

Strava-gegevens: Craddock in het rood

Tot slot is er nog Lawson Craddock, ja die renner die de Tour uitreed met een gebroken schouder. Hij werd vijftigste in de tweede etappe, maar we pikken hem eruit vanwege zijn hartslag, die hij aan zijn Strava-upload heeft toegevoegd. Maar liefst 30,6 procent van de etappe reed hij tussen hartslag 174 - 193. Dat is de zone vlak voor pure verzuring, voor een dik uur lang. Au! (foto: screenshot Sporza)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws