Like ons!
Column: Mathieu versus Remco; de strijd tussen mannen zonder achternaam

IDL-producties

Column: Mathieu versus Remco; de strijd tussen mannen zonder achternaam

De voorbereiding is begonnen, het tv-abonnement gecheckt, verjaardagvisites afgezegd, de bel er alvast afgehaald, eten en drinken voor een half weeshuis ingeslagen en de wekker gezet. Ok, het duurt nog een week, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen. Op naar de koers waarin de mannen zonder achternaam het tegen elkaar gaan opnemen.

U zult misschien denken: ‘Waar heeft die gek het over. Wat voor een koers staat er over een week op het programma. Heb ik iets gemist?’ Dat valt allemaal reuze mee. Want ik heb het over Nokere-Koerse. Dat is an sich niet een koers waar je de middag voor vrij houdt en eens lekker neerploft op de bank. Meestal eindigt de wedstrijd met een sprint van een grote groep. Dat bevestigen de namen op de erelijst, want de laatste jaren wonnen onder meer Nacer Bouhanni, Fabio Jakobsen en Kenny Dehaes.

Ik noem bewust hun voornamen, want daar staan er ook dit jaar een paar fraaie van aan de start. Reto Hollenstein, Fumiyki Beppu, Willie Smit, Alfdan De Decker en Polychronis Tzortzakis hebben voornamen om u tegen te zeggen. Voor menig koppenmaker is het een droom dat één van deze mannen een koers wint. Toch zijn er maar twee die echt bij de voornaam mogen worden genoemd. Twee fenomenen op de fiets die bij elkaar nog niet tot de honderd koersdagen in het profpeloton komen. Twee mannen die het gewoon zijn te winnen. Die zo’n grote uitstraling hebben dat een achternaam overbodig is.

Tijdens de uitzending van de UAE Tour op Eurosport was het vaak zoeken in de bergen naar een klein mannetje in een blauw tenue. Een jochie van amper negentien jaar oud. Commentator Jeroen Van Belleghem spotte hem al snel. ‘Waar is Remco? Daar is Remco!’ Het is niet de moeilijkste puzzel, het gaat inderdaad over Remco Evenepoel. De jongeling van Deceuninck-Quick-Step reed zijn tweede koers voor de formatie van Patrick Lefevere en is al zo’n naam in de wielrennerij dat een achternaam niet eens meer nodig is.

Dat de hype in België groot is, hoef ik niet uit te leggen. Iedereen die het wielrennen een klein beetje volgt weet hoe het gaat. In Nederland gebeurt er iets vergelijkbaars. We zouden tijdens de koers zelden horen over de vraag waar Dylan zit. Dat dit over Groenewegen of Van Baarle kan gaan, maakt het er niet makkelijker op. Tijdens ‘De Tour van Bau en Lau’ werden de namen even aangepast naar stripverhaalmateriaal, maar elke verslaggever heeft het nu gewoon weer over Mollema en Ten Dam.

Nee de Nederlandse deelnemer waarbij iedereen aan zijn voornaam genoeg heeft is Mathieu. U weet wel, die man die op wat voor ondergrond dan ook vooraan fietst, die de Nederlandse titel op de weg, in het veld en in het mountainbiken won het afgelopen seizoen. En de man die vorig jaar bijna de helft van zijn koersdagen op de weg als overwinnaar uit de strijd kwam, om over het veld maar niet eens te spreken.

Het zijn toptalenten. De top van de toptalenten. Zelfs de top van de top van de toptalenten. Ze zullen niet aan de start als topfavorieten in Nokere Koerse, alhoewel er nooit mag worden uitgesloten dat één van de twee op de erelijst verschijnt. Toch kan het een wedstrijd worden die later terugkomt als quizvraag. Wat was de eerste koers waarin Remco en Mathieu samen op de startlijst stonden? Wat is de koers van de renners zonder achternaam?

Aljan Wassens (E-mail: aljan@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Crocmaz)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven