Gespot op Strava: Naesen werkt met KOM's en sterke Parijs-Nice aan vertrouwen IDL-producties

Gespot op Strava: Naesen werkt met KOM's en sterke Parijs-Nice aan vertrouwen

Door Bram van der Ploeg 20 March 2019 07:03


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Oliver Naesen lijkt klaar voor de klassiekers.

De 28-jarige Naesen was misschien nog onzichtbaar in de Ronde van Valencia, in de Tour of Oman eindigde hij midden februari al als zestiende in het klassement. Wat daar al opviel, was dat hij goed klom. In de lastige etappes kwam hij bovendrijven in de daguitslag, met een vijfde en zevende plaats uit uitschieters. In de Omloop Het Nieuwsblad was hij ook bij de voorsten. Niet voor niets sprak hij vol vertrouwen dat hij zich al vroeg goed voelde.

Parijs-Nice moest als laatste test dienen, voordat het klassieke voorjaar écht losbarst. En Naesen zal met een positief gevoel terug huiswaarts keren. In de laatste drie etappes reed hij twee keer top-10, met zijn tweede plaats in de slotetappe als mooiste uitslag vanuit de kopgroep. En dan te bedenken dat hij sleurde voor kopman Romain Bardet in de eerste twee waaier-etappes. Een dertiende plaats in een werkelijk loodzware editie van Parijs-Nice sprak tot de verbeelding. Zijn eigen conclusie was helder: 'Ik heb nog nooit zo goed geklommen.'

Strava-gegevens: 'Naesen, what a rider!'

Dan de cijfers op Strava, want ploegmaat Bardet kopt na de laatste etappe niet voor niets bij zijn upload: 'So close for Oliver Naesen, what a rider!' Want dat het in de eerste etappes hard ging, bespraken we vorige week al. Zondag was het in de slotrit opnieuw feest. Een korte rit van 119 kilometer met dik 2000 hoogtemeters werd door nummer twee Naesen afgelegd met een gemiddelde van 39,4 kilometer per uur. Een 'sufferfest', zoals hij het zelf noemt.

En hard ging het. Een jaar geleden werd precies dezelfde slot-etappe verreden, maar Naesen scoorde in de achtste rit meerdere kroontjes in zijn tijdlijn. Een zogenaamde KOM werd verpulverd richting de finale op de Col de Peille. De Belg reed de klim van eerste categorie op in 16 minuten en 25 seconden. Gemiddeld trapte hij in dat dikke kwartier 429 watt weg. Met die tijd is hij de snelste ooit op Strava, samen met mede-vluchter Felix Grossschartner. 


Naesen en zijn indrukwekkende KOM.

Strava-gegevens: 6,5 watt per kilogram voor Naesen

In de aanloop naar en op de Col d'Eze van eerste categorie was het weer Naesen die de snelste was. Gemiddeld trapte hij in 4.40 minuten 462 watt, wat neerkomt op 6.5 watt per kilogram. Dat zijn gemiddeldes waar Egan Bernal nog niet zo lang geleden mee om zijn oren werd geslagen, zo sterk. We zeggen hier nu niet dat Naesen Bernal partij kan bieden in de Tour de France, maar de cijfers zeggen veel over zijn grootse vorm.

Naesen moest in de finale van de rit alleen Ion Izagirre laten gaan, de andere kleppers in de kopgroep was hij te snel af in een sprint. Daarin haalde hij na een zware etappe nog een piek van 59,8 kilometer per uur in de spurt. Hij klopte als klassieke renner van zo'n 71 kilogram in een bergetappe lichte klim-specialisten als Wilco Kelderman, Daniel Martinez, en Domenico Pozzovivo. Simon Yates moest zelfs nog een gat laten in de finale.

Naesen al klaar voor de Poggio?

Wie zulke grote renners partij kan bieden in zo'n lastige etappe en na zó'n zware Parijs-Nice, die is klaar voor wat komen gaat. Het is een fijne bevestiging voor Naesen, die het bloed in de mond proefde tijdens zijn wintertraining voor een seizoen waarin hij revanche wil nemen. Dat zou kunnen in de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix, maar ook zaterdag staat Milaan-Sanremo met rood omcirkeld in zijn agenda.

En waarom niet? Wie een KOM kan rijden op de Col de Peille, die kan ook aanvallen op de Poggio. Vincenzo Nibali deed vorig seizoen iets wat zelden voorkomt, Naesen zal er vast en zeker op loeren. Michal Kwiatkowski en Peter Sagan lieten met Julian Alaphilippe in 2017 al zien dat het voor een klassieke renner met inhoud én topvorm mogelijk is om te stunten. (foto: screenshot Nieuwsblad)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Meer nieuws


Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!