Duel van de Week:  Groenewegen wil een stapje hoger weer van Viviani winnen IDL-producties

Duel van de Week: Groenewegen wil een stapje hoger weer van Viviani winnen

Door Kasper Hermans 30 maart 2019 | 06:53


In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week nemen we voorlopig voor het laatst twee sprinters onder de loep: Dylan Groenewegen en Elia Viviani hopen beide op een sprint in Gent-Wevelgem en zijn in dat geval twee topfavorieten voor de zege.

N.B. Dit artikel is geschreven voordat Groenewegen zich afmeldde.

Dat hij de snelste sprinter op aarde is, bewees Dylan Groenewegen afgelopen woensdag nog maar eens. Ondanks zijn grote achterstand versloeg hij met ogenschijnlijk speels gemak zijn twee grootste concurrenten Fernando Gaviria en Elia Viviani tijdens de Driedaagse Brugse-De Panne. De vraag is of de Nederlander het nog een treetje hoger kan laten zien in Gent-Wevelgem.

Groenewegen sterker in snelle wedstrijden

Je bent geneigd om te zeggen van wel, want Groenewegen heeft duidelijk stappen gezet. Concludeerden we vorig jaar nog dat hij zelden won als de snelheid van een race hoog lag, sindsdien is er veel veranderd. Bij vier van zijn laatste acht overwinningen lag de gemiddelde snelheid van de koers boven de 44 kilometer per uur, waarbij de tweede etappe in Parijs-Nice (50.55 km/h) er bovenuit steekt. De nog altijd maar 25-jarige Groenewegen kan (inmiddels) dus een snelle koers goed verteren en een sterke sprint rijden, wat hem alleen maar een grotere concurrent maakt voor bijvoorbeeld Viviani. Ook in dit soort wedstrijden.

NB. Bij Beiden Top10 wordt er gekeken naar wie er beter eindigde in koersen dat beide renners in de Top10 finishten.

Viviani lijkt minder in vorm

Viviani begon sterk aan 2019 en staat ook al op vier zeges. Toch liet hij in Milaan–Sanremo zien niet top te zijn. Hij kon niet meekomen over de Poggio met de eerste groep, iets dat hem de voorgaande twee edities wel was gelukt. Nou won zijn ploeggenoot Julian Alaphilippe, dus zal hij er vermoedelijk niet van wakker hebben gelegen, maar het is een veeg teken aan de wand dat hij net wat minder is dan afgelopen jaar. Zijn sprint in de Brugse – De Panne getuigde ook al niet van de absolute topvorm. De machtige aanzet ontbrak, waarna Gaviria en Groenewegen er voorbij denderden. Groenewegen met overmacht en Gaviria had tijdens de koers al krachten verspeeld met een ‘domme’ tussen-aanval.

De Italiaans kampioen is er echter alles aan gelegen om zondag wel de beste te zijn. Vorig jaar was hij ontroostbaar na het mislopen van de zege in Wevelgem, toen Peter Sagan met een late uitval de Quick-Step-trein verraste. Viviani barstte in tranen uit. ‘Als je zo dicht bij een van de grootste doelen van je carrière bent, dan is er die teleurstelling.’ Dus wil hij ongetwijfeld meer, maar zo makkelijk is dat niet. Al was dat alleen al omdat zijn ploeg met Philippe Gilbert, Yves Lampaert en Zdenek Stybar een aantal mannen herbergt die een finale als deze ook af kunnen maken.

Viviani nog de betere van Groenewegen

Andersom weet ook Groenewegen dat zijn ploeg niet volledig aan hem gewijd is. Dit gaf hij onlangs zelf ook al aan. Wout Van Aert en Mike Teunissen mogen in de finale hun kans gaan. Maar als Groenewegen in de laatste kilometers er nog bij zit, dan is het duidelijk welke kaart de mannen van Jumbo-Visma zullen trekken.

Als je kijkt naar het verleden tussen Groenewegen en Viviani spreken de cijfers toch in het voordeel van laatstgenoemde. Vijftien keer sprintten ze tegen elkaar en bij negen van die ontmoetingen zette Viviani de betere uitslag neer. Wel waren de laatste twee ontmoetingen (de tweede rit van Parijs-Nice en de Driedaagse Brugge-De Panne) duels die in het voordeel van de Amsterdammer werden beslecht. Bovendien zitten in de statistieken ook een paar koersen verwerkt uit 2015, toen de nog piepjonge Groenwegen net kwam kijken en nog reed voor Roompot-Oranje Peloton. (foto: screenshot Eurosport)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Meer nieuws