Duel van de Week: Fuglsang en Alaphilippe op voor ronde vier in Luik IDL-producties

Duel van de Week: Fuglsang en Alaphilippe op voor ronde vier in Luik

Door Aljan Wassens 28 april 2019 | 07:58


In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week in strijd om de winst in Luik-Bastenaken-Luik de twee kemphanen van het voorjaar in de heuvels. Ronde vier in de wedstrijd tussen Jakob Fuglsang en Julian Alaphilippe.

Het begon al op 9 maart dit jaar. Op het Italiaanse grind waren het uiteindelijk Fuglsang en Alaphilippe die mochten strijden om de zege in de Strade Bianche. Het was, het zal geen verrassing meer zijn, de Fransman die de bloemen in ontvangst mocht nemen. Voor de Deen restte niets anders dan een tweede plaats. Een positie die hij beter kent dan hem lief is.

Bijna onopvallend, maar fenomenaal goed zijn de prestaties van Fuglsang dit jaar. Zesde in de Ronde van Murcia, de eindwinst in de Ruta del Sol, tweede in de Strade Bianche, derde in het klassement plus een ritzege in de Tirreno, vierde in het klassement in het Baskenland, derde in de Amstel Gold Race en tweede in de Waalse Pijl. Het aantal top tien plaatsen in etappes of eendagskoersen staat al op veertien, zeven keer stond hij op het podium, slechts één keer mocht hij tijdens de koers zelf al de handen in de lucht steken. Zijn slechtste uitslag? Een 57e plaats in de derde etappe in de Ronde van het Baskenland. Prestaties die doen denken aan Alejandro Valverde.

En dan Alaphilippe. Van nature veel meer een afmaker. Twee ritten in de Vuelta a San Juan plus een tweede plaats in het eindklassement. Een rit plus zevende in het klassement in Colombia 2.1. Winst in de Strade Bianche. Twee ritten en zesde in het klassement van de Tirreno. De zege in Milaan-Sanremo. Een rit in het Baskenland. Tweede in de Brabantse Pijl, vierde in de Amstel Gold Race en natuurlijk de zege in de Waalse Pijl. Hij won drie eendagskoersen dit jaar. De twee die hij niet won, waren een prooi voor Mathieu van der Poel.

Wat opvalt is de grote overeenkomsten in koersen waarin beide renners van voren eindigden. We richten ons logischerwijs op de eendagskoersen voor het beste vergelijkingsmateriaal richting Luik. Allereerst de Strade Bianche. De twee gaan met een fraaie voorsprong, en nog even in gezelschap van Wout Van Aert, richting de Piazza del Campo. In de sprint bergop springt Alaphilippe met nog zo’n 300 meter te gaan over de Deen heen en maakt het ‘simpel’ af.

In de Amstel Gold Race weet iedere wielerliefhebber wel wat er gebeurd is, maar toch even voor de volledigheid. De twee rijden in de laatste kilometers met een ruime voorsprong richting de finish. Fuglsang houdt, rijkelijk laat, de benen eens stil en legt de verantwoordelijkheid bij de op papier veel snellere Alaphilippe. Daardoor zakt het tempo dusdanig dat eerst Michal Kwiatkowski nog weet aan te sluiten en even later Van der Poel als een malle over de twee heen dendert. Fuglsang wint het dit keer in de sprint van Alaphilippe maar meer dan een derde plaats levert dit keer niet op.

Het heft in eigen handen nemen, dat doet Fuglsang een paar dagen later in de Waalse Pijl. Op een goede 400 meter van de streep versnelt de man van Astana en slaat hij een mooi gaatje met de achtervolgers. Op 250 meter van de finish heeft hij echter weer die Franse stuiterbal van Deceuninck-Quick Step in zijn wiel zitten. Met nog honderd meter te gaan neemt de Fransman de kop en staat die niet meer af, het verschil op de finishstreep is ongeveer een wiellengte.

De enige keer dat Fuglsang het sprintje tussen de twee won leverde het dus slechts een derde plaats op. Het kan zomaar zijn dat de twee weer met elkaar richting de meet gaan in de straten van Luik. Winnen deden ze nog nooit in deze klassieker. Tijd voor een nieuw duel. Tijd voor ronde vier. (Foto: screenshot Eurosport)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws