Gespot op Strava: Bernal en Formolo tonen Giro-vorm met indrukwekkende KOM's IDL-producties

Gespot op Strava: Bernal en Formolo tonen Giro-vorm met indrukwekkende KOM's

Door Bram van der Ploeg 01 mei 2019 | 08:10


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de ogenschijnlijk puike Giro-vorm van Egan Bernal en Davide Formolo.

De twee jonkies, Bernal is 22 en Formolo ook nog altijd maar 26 jaar, bereiden zich allebei op een andere manier voor op hun grootste doel van het jaar. Bernal dook voor zijn debuut in de Giro al weken onder, zijn laatste koers was de Ronde van Catalonië in maart. Formolo was een stuk actiever. Hij reed tevens in Catalonië, waar hij de slotrit won. In de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik liet hij zich van voren zien, in de Waalse Pijl als knecht en in Luik met zilver.

Bernal traint hard in Colombia

Eerst Bernal, want wat heeft de Colombiaan allemaal uitgespookt sinds hij eind maart als derde eindigde in Catalonië? De jonge klimgeit trok naar Colombia, waar hij na een rustige eerste week in april de benen eens flink op het rooster legde. In twee weken tijd reed hij maar liefst 2.255,2 kilometer op de teller. In totaal maakte hij daarbij 46.439 (!) hoogtemeters, in twee weken tijd.

Ter vergelijk; in december en januari waren we hier nog lyrisch over 59.109 en 58.225 hoogtemeters. Daar is hij in april op zeker overheen gegaan, aangezien zijn laatste upload op 26 april was en hij toen al op 56.493 hoogtemeters over de hele maand zat. Bernal maakt er een gewoonte van om zijn Strava eens per week of eens per twee weken te vullen.


De arbeid van Bernal in april. Onder voorbehoud, zijn laatste upload was van 26 april.

Bernal verpulvert KOM op 'El Aguila por Pacho'

Gek genoeg was de trainingsarbeid van Bernal niet eens het meest in het oog springende. Zoveel hoogtemeters in deze tijd van het jaar is geen unicum. Richie Porte fietste er in april bijvoorbeeld 53.456 bij elkaar. De Giro-ploeg van Team Jumbo-Visma reed tijdens een trainingskamp in april 59.321 hoogtemeters, afgaande op het account van Robert Gesink. In december en januari was Bernal in dat opzicht dus een stuk specialer.

Nee, de Colombiaan maakte veel meer indruk met zijn KOM op de El Aguila por Pacho. De klim naar Zipaquirá is 20,8 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van zes procent. In totaal worden er op deze klim 1.285 hoogtemeters overwonnen. De top ligt op 3.000 meter. Reden genoeg voor Strava om de klim te categoriseren met een 'HC', Hors Categorie. 

Bernal is sinds donderdag 25 april de trotse houder van het record, de zogenaamde KOM. De Colombiaan reed in de ijle lucht in 53 minuten en 38 seconden omhoog. Hij trapte gemiddeld 23,3 kilometer per uur en een gemiddelde van 319 watt. Met al die beestachtige cijfers was Bernal welgeteld 3 minuten en 50 seconden (!) sneller dan het bestaande record. 319 watt is met zijn zestig kilo tevens 5,3 watt per kilogram voor bijna een uur lang. Dat is vrij heftig. Zijn piek lag op 474 watt, wat hoog is voor zo'n lichtgewicht.


Een verbetering van 3.50 minuten. Koekoek!

Formolo bijna de sterkste in loodzware Luik-Bastenaken-Luik

Maar er werden meer KOM's uit de boeken gereden op Strava afgelopen week. Omdat bijna de volledige top-10 van Luik-Bastenaken-Luik geen Strava heeft of geen uploads had, biedt Davide Formolo uitkomst. De Italiaan van BORA-hansgrohe, op Strava 'Hi Man' genaamd, won in de Ronde van Catalonië al een etappe en bewees in Luik andermaal dat het wel snor zit met zijn vorm. Hij werd tweede.

Mede door de wind, regen en kou was het een loodzware editie van La Doyenne. De KOM's op de Rosier en La Redoute kwamen daarom niet in gevaar. Des te harder ging het in de finale en omdat Jakob Fuglsang geen gegevens prijs gaf, ging Formolo met de KOM's lopen. Op het Strava-segment 'Hony Beauregard', de laatste klim voor de meet, staat Formolo nu overtuigend bovenaan. 

Hij legde de 3.63 kilometer af in 7.05 minuten en was daarmee vijf tellen sneller dan medevluchter Michael Woods. Het oude record stamde uit 2017. David Villella reed toen in 7.32 minuten omhoog. Formolo was dus een indrukwekkend stuk sneller. Met een gemiddeld vermogen van 439 watt (7,1 watt per kilogram!) en een piek van 792 watt van de Italiaan kunnen we ons ook meteen voorstellen hoe ongelofelijk hard Fuglsang heeft gereden in de finale, afgelopen zondag. Die knalde nog een half minuutje harder dan onderstaande gegevens... 

Voor meer Gespot op Strava, klik hier. (foto: Strava Egan Bernal)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws