Like ons!
Renner van de Maand april: Ook blinkende kroon kan niet op tegen Van der Poel

IDL-producties

Renner van de Maand april: Ook blinkende kroon kan niet op tegen Van der Poel

Een wielerseizoen is lang en er gebeuren veel dingen. Prachtige zeges, dramatische verliezen, samenzwering, vetes en vooral heel veel hoofdrolspelers. In de Leiderstrui kiest elke maand een renner die in de ogen van de redactie de titel ‘Renner van de Maand’ verdient. Daarvoor moet diegene in eerste instantie uitmuntend presteren, maar niet minder belangrijk zijn de omstandigheden en het verhaal erachter.

In maart zagen we al wat prachtige klassiekers worden uitgevochten, maar april is toch de belangrijkste maand wat klassiekers betreft. Drie van de vijf monumenten vallen in de aprilmaand; de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Deze drie renners presteerden uitermate goed in de klassiekers:

3. Julian Alaphilippe

Voor vele wielerliefhebbers is Julian Alaphilippe dé man van het voorjaar, maar zijn grote overwinningen behaalde hij vooral in maart, met zeges in Strade Bianche en Milaan-Sanremo. In april presteerde hij alsnog top, maar toch waren er renners beter dan de Fransman. Hij begon april in de Ronde van het Baskenland, waar hij de tweede etappe won, maar in de derde rit hard viel. Van die val herstelde hij snel en hij keerde met goede benen terug in de Brabantse Pijl. In de sprint moest hij het echter afleggen en werd hij tweede. In de Amstel Gold Race leek Alaphilippe op weg naar een nieuwe zege, maar kwam er een wervelwind van achteruit en werd hij vierde.

Zijn derde klassieke zege kwam er nog wel, want in de Waalse Pijl liet hij maar weer eens zien wie de beste heuvelrenner van het huidige peloton is. Met een lange, machtige versnelling sprong hij op en over de ontsnapte Jakob Fuglsang op de Muur van Huy en prolongeerde hij zijn titel in La Flèche Wallonne. In Luik-Bastenaken-Luik was de renner van Deceuninck-Quick-Step leeg na een lang en succesvol voorjaar. Maar met zijn uitstekende prestaties en schitterende, aanvallende koersstijl heeft hij de derde plaats in Renner van de Maand meer dan verdiend.

2. Jakob Fuglsang

We noemden hem al even en dat is ook niet zo gek. Overal waar het koers was, reed Fuglsang vooraan en ging hij in de slag met Alaphilippe. Een slag die hij verloor in Strade Bianche en de Waalse Pijl, maar ook een duel dat hij in april won. Ook de maand van Fuglsang startte in de Ronde van het Baskenland, nadat hij knap derde werd in Tirreno-Adriatico. Zijn goede vorm zette hij door in Spanje, waar hij een knappe vierde plaats in het algemeen klassement veroverde, maar ook in de laatste drie etappes niet buiten de top vier eindigde.

Voor een renner van het kaliber van Fuglsang is zijn palmares akelig kort, maar dit jaar won hij al drie keer. Een etappe in de Ruta del Sol, een etappe in Tirreno-Adriatico én… Fuglsang bouwde het mooi op: derde in de Amstel Gold Race, tweede in de Waalse Pijl en eindelijk zijn eerste klassieke zege. En wat voor één, een monument! In de laatste klassieker van 2019 pakte hij de volle buit. Hij was verlost van een uitgepierde Alaphilippe, hield zich knap overeind nadat zijn fiets zich scheef zette in een kletsnatte afdaling en soleerde op fenomenale wijze naar de winst in Luik-Bastenaken-Luik. De Deen zette een prachtig blinkende kroon op zijn uitmuntende voorjaar.

1. Mathieu van der Poel

We kunnen er niet om heen: Mathieu van der Poel is toch écht de Renner van de Maand april. Als je het woord ‘fenomenaal’ bij Fuglsang gebruikt, is er geen superlatief meer te verzinnen voor deze man. Hij begon zijn maand met een zege in Dwars door Vlaanderen, waar hij van heel ver aanging en in de sprint niet te kloppen was. De verwachtingen voor de Ronde waren vervolgens hoog en velen dachten aan de zege. Een bloembak dacht daar anders over. Een kapot wiel en een nare val waren het gevolg. Even dachten we terug aan Nokere Koerse, waar het leek alsof elke bot in zijn atletische lichaam was gebroken. Maar wederom stond hij op, begon aan een buitenaardse achtervolging en kwam als eerste boven op de Paterberg. Als hij toen eens wist dat Alberto Bettiol al vertrokken was… Dat was echter niet het geval, maar na zo’n krankzinnige koers vierde worden is niet normaal voor een debutant.

We dachten het beste al gezien te hebben. Hoe stom konden we zijn. Hij ging door met winnen. In de Brabantse Pijl, waar hij met kleppers Alaphilippe, Tim Wellens en Michael Matthews naar de streep reed, om ze er gewoon op te leggen. Maar het huzarenstukje moest nog komen. Beter dan in de Amstel Gold Race kon hij zijn eerste klassieke campagne niet afsluiten. Hij zat in geslagen positie, gevangen in het web dat hij zelf geweven had door zo ontzettend goed te koersen. Hij moest het zelf oplossen, maar laat dat maar aan Van der Poel over. Hoe hij het deed weten we nog steeds niet. Misschien zeggen statistieken meer dan woorden. Maar in de laatste honderden meters reed hij zijn groepje hoogstpersoonlijk naar koplopers Alaphilippe, Fuglsang en Michal Kwiatkowski toe, om ze op de streep te kloppen. De man, de jongen is niet normaal, maar wél de Renner van de Maand april. (Foto: screenshot)

Marijn van den Berge (E-mail: marijn@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Marijnvdberge97 )

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven