Knechten in de Giro: Welke kopman staat met de beste ploeg aan de start? IDL-producties

Knechten in de Giro: Welke kopman staat met de beste ploeg aan de start?

Door Bram van der Ploeg 08 mei 2019 | 17:39


Terwijl de meeste selecties voor de Giro d'Italia binnen druppelen, is het grote dromen begonnen. Welke kopman staat na drie weken in het roze in Verona? In de Leiderstrui kijkt nog een verdieping verder en vraagt zich af: Welke kopman heeft de beste ploeg om zich heen om voor dat roze te gaan?

Na het wegvallen van Egan Bernal lijkt Team INEOS niet meer te beschikken over een man die kan winnen. Daarom bekeken we de overgebleven zes ploegen met een kopman die echt in staat lijkt om voor de eindzege te gaan. Hoe sterk is het front van de kopmannen en wie kan de koers á la Team Sky nu leiden? 

Astana voor Miguel Angel Lopez *****

Hij wordt nergens genoemd als echte topfavoriet, maar Miguel Angel Lopez kan in de Giro d'Italia zonder twijfel terugvallen op de beste ploeg. De kleine Colombiaan ligt er nogal eens bij als er gevallen wordt, maar vorig seizoen was in dat opzicht zijn grote doorbraak met een derde plaats in de Giro én de Vuelta. De ervaren rotten Andrey Zeits (32) en Manuele Boaro (32) moeten zorgen dat Lopez op het vlakke uit de problemen blijft. 

De 25-jarige klimmer zal normaal gesproken tijd gaan verliezen in de drie tijdritten, misschien wel de meeste tijd van alle favorieten. Dus moet hij in de aanval als de weg omhoog loopt. En daarvoor heeft hij een mooie trein mee. Ion Izagirre is normaal gesproken zijn laatste man, zoals Sam Oomen dat is voor Tom Dumoulin. De Spanjaard won de Ronde van Valencia en de Ronde van het Baskenland en werd tweede in de Ruta del Sol. Met zijn tijdrit valt het zelfs niet uit te sluiten dat hij en Lopez allebei voor het hoogst haalbare kunnen gaan.

Daarnaast reed Pello Bilbao vorig seizoen al top-10 in de Giro. Dit seizoen waren zijn resultaten een stuk minder tot dusverre, maar dat maakt hem misschien alleen maar geschikter om zich kilometers lang bergop weg te cijferen. Naast die twee luxe-knechten gaat ook Jan Hirt mee met Lopez. De 28-jarige Tsjech toonde al vorm in de Tour of the Alps en hem wil je niet achter je aan hebben met zijn fijne diesel-motor.

Davide Villella en Dario Cataldo zijn er ook nog. Zij rijden in principe niet met de laatste dertig mee omhoog, maar kunnen de koers wel vroeg hard maken. Bovendien zijn het aanvallers pur sang, met oog voor de juiste kopgroep. Ze kunnen in de tweede en derde week dus ook dienen als populaire springplank voor Lopez in de grote bergritten. Net als Hirt was ook Cataldo al dik in orde in de Tour of the Alps met een achtste plaats in het eindklassement. 

Astana in de Giro:
Miguel Angel Lopez
Ion Izagirre
Pello Bilbao
Jan Hirt
Davide Villella
Dario Cataldo
Andrey Zeits
Manuele Boaro

Mitchelton-Scott voor Simon Yates ****

Het Mitchelton-Scott van Simon Yates mag er ook zijn, zelfs zonder Jack Haig, die vorig jaar in de Giro het hele peloton dagelijks op de pijnplank legde. De jonge klimmer is niet hersteld van een valpartij, maar Yates kan terugvallen op genoeg kwaliteit. In het peloton en in de vlakke etappes wordt Yates normaal gesproken omringd door Luke Durbridge en Jack Bauer, twee klassiekerspecialisten. Met Chris Juul-Jensen krijgt de Brit zelfs nog een extra hardrijder mee.

Dat betekent wel een hulp minder bergop, als we het vergelijken met Lopez. Yates heeft ook geen mannetje van het kaliber Ion Izagirre bij zich, maar met de piepjonge Lucas Hamilton heeft hij wel een talent dat boven zichzelf kan gaan uit stijgen. Hij won de Coppi e Bartali en werd keurig vijftiende in het Baskenland. Het gemis van Haig zal misschien wel minder zwaar voelen dankzij Hamilton. 

Brent Bookwalter (35) en Mikel Nieve (34) zijn de ervaren klimmers, die in principe lang mee moeten kunnen met Yates. Bookwalter kan zich wegcijferen, Nieve behoort gewoon bij de beste twintig klimmers als hij in topvorm is. Ook hij was al sterk in het Baskenland met een achtste plaats in de rangschikking.

Misschien wordt Nieve zelfs wel de laatste man voor Yates, dat is afhankelijk van Esteban Chaves. De kleine Colombiaan kan zelf podium rijden, maar na een lange afwezigheid vanwege de Ziekte van Pfeiffer sleurt hij al het hele seizoen op kop. Hij kan een knecht zijn van de buitencategorie, maar is misschien ook wel het tweede of derde wagonnetje in de Mitchelton-trein. Wat een luxe!

Mitchelton-Scot in de Giro:
Simon Yates
Mikel Nieve
Chris Juul-Jensen
Lucas Hamilton
Luke Durbridge
Esteban Chaves
Brent Bookwalter
Jack Bauer

Team Jumbo-Visma voor Primoz Roglic ***

Met Robert Gesink had Jumbo-Visma net aan vier sterren gezeten, maar na het wegvallen van de Nederlander belandt de Nederlandse formatie in de middenmoot. Gesink is van de buitencategorie als het gaat om knechten, vooral bergop. Hoe hij vorig jaar in de Tour de France gas gaf en het hele peloton overboord kieperde, daar kan Primoz Roglic dit jaar niet op rekenen door een sleutelbeenbreuk.

Anderen moeten dat gaan oppakken en Laurens De Plus lijkt de aangewezen persoon. De Belg kwam over van Quick-Step en sleurde vooral in de UAE Tour al indrukwekkend hard op kop. Daar achter heeft de formatie drie jongelingen met Antwan Tolhoek, Koen Bouwman en Sepp Kuss. Tolhoek was in de Tour van 2018 in staat om tot diep in de finale mee te gaan, kan hij nu de stap maken en ook nog echt de koers hard maken? Bouwman lijkt wat in de middenmoot te zitten, al is men bij de ploeg lyrisch over zijn potentie. Kuss doet mee als vervanger van Gesink en kent dus geen ideale voorbereiding. Maar wat hij in Amerikaanse koersen liet zien, met dat niveau heeft Roglic er een grote knecht bij.

Op het vlakke hoeft Roglic zich geen enkele zorgen te maken met Jos van Emden, Tom Leezer en Paul Martens voor zich uit. Het enige waar de Sloveen ogenschijnlijk om verlegen zit, is een knecht die stiekem ook een beetje schaduw-kopman is. Mannen zoals Ion Izagirre of Esteban Chaves, maar misschien staan ze in de Giro op bij de zwart-gele formatie. 

Team Jumbo-Visma in de Giro:
Primoz Roglic
Antwan Tolhoek
Laurens De Plus
Sepp Kuss
Paul Martens
Tom Leezer
Jos van Emden
Koen Bouwman

Movistar voor Mikel Landa ***

Drie sterren voor Movistar, zelfs na het wegvallen van Alejandro Valverde. Of misschien zelfs wel dankzij het wegvallen van de wereldkampioen, want voor het eerst in anderhalf jaar lijkt de Spaanse formatie een ploeg te hebben die echt voor één man kan gaan rijden. Mikel Landa lijkt de uitgesproken kopman. Hij kan met zijn beste vorm de Giro winnen, ondanks dat hij net als Lopez in de tijdritten vermoedelijk veel gaat toegeven.

In de bergen heeft hij daarom een sterke ploeg mee. Jasha Sütterlin en Jose Joaquin Rojas bewaken de boel op het vlakke en Rojas kan zelfs á la Jonathan Castroviejo nog een tijd mee bergop. Daarna is het aan de middenmoot van Movistar, met een kern met Hector Carretero, Lluis Mas en Antonio Pedrero. Zij gaven in de Ronde van Asturië al indrukwekkend gas, al was de tegenstand daar nog niet heel groots. Bij hen in het wiel hoeft Landa zich in principe geen zorgen te maken, al moet er wel eentje van de drie boven zichzelf uitstijgen, willen ze nog bij de laatste twintig bergop zitten.

Gelukkig is Landa dan nog lang niet door zijn mannen heen. Andrey Amador is in principe een goede klimmer, al zijn zijn resultaten dit seizoen nog niet heel denderend. Zonder eigen doelen kan hij zich echter volledig geven voor een ander. Landa heeft vervolgens met Richard Carapaz nog een man die ook top-10 kan rijden in de Giro, net als vorig jaar. Hij won de Ronde van Asturië en lijkt dus in dezelfde vorm als een jaar geleden. Samen met Landa kan hij een ijzersterk front vormen. En wat betreft de taakverdeling; Landa zal de tweede etappe in Asturië niet voor niets aan Carapaz hebben gelaten, toch?

Movistar in de Giro:
Mikel Landa
Richard Carapaz
Lluis Mas
Jose Joaquin Rojas
Jasha Sütterlin
Antonio Pedrero
Andrey Amador
Hector Carretero

Team Sunweb voor Tom Dumoulin **

Er wordt lacherig gedaan over de Giro-ploeg van Tom Dumoulin, maar die kan nog best eens prima zijn. De Nederlander zag Wilco Kelderman wegvallen en dat wordt nog pijnlijker nu we het volledige deelnemersveld zien. Met Kelderman erbij had Team Sunweb op drie sterren gezeten, nu gaat er net een sterretje af.

Sam Oomen neem nu de rol van luxe-knecht op zich. Dat kan hij geweldig, alleen is de vraag hoe goed hij is. Tot enkele weken geleden bereidde hij zich voor op de Tour de France en alleen een hoogtestage op de Teide heeft hem moeten voorbereiden op de Giro. Team Sunweb hoopt dat Oomen de tijd krijgt om te groeien in de ronde, om er in week twee en drie te staan. Dan kan hij weer met de besten mee omhoog, al is de vraag of hij dat net als vorig jaar ook kan in een aanzienlijk beter deelnemersveld.

Normaal gesproken hoeft Oomen pas in de finale aan de bak, want Dumoulin heeft drie jonge klimmers mee. Robert Power werd aangetrokken voor de grote rondes en mag nu gaan bewijzen waarom. De 23-jarige Australiër toonde nog niet echt goede benen met een 99e plaats in Catalonië en een DNF in Luik-Bastenaken-Luik en Eschborn-Frankfurt. Chris Hamilton is het andere 23-jarige jonkie in de ploeg. Ook hij kan klimmen, getuige zijn zesde plaats in de Tour Down Under, begin dit jaar. Jai Hindley is de laatste van de drie en net als de andere twee pas 23 jaar.

Dumoulin zal op het vlakke worden bijgestaan door Jan Bakelants, de wegkapitein. Ook Louis Vervaeke moet in die fase een belangrijke rol vervullen. Wat opvalt is dat er geen duidelijke hardrijder tussen zit, eigenlijk kan de volledige ploeg goed een berg over. Buiten Oomen is er geen man die ogenschijnlijk met de aller besten mee kan, maar Team Sunweb is in de breedte in potentie best sterk. Het is nu de vraag in hoeverre die potentie eruit gaat komen. 

Team Sunweb in de Giro:
Tom Dumoulin
Sam Oomen
Jan Bakelants
Robert Power
Jai Hindley
Chad Haga
Chris Hamilton
Louis Vervaeke

Bahrain-Merida voor Vincenzo Nibali **

De formatie spreekt zelf bij de bekendmaking uiteraard van een 'sterke ploeg', maar als we Bahrain-Merida naast onder meer Astana en Mitchelton-Scott leggen, dan ontbreekt er nogal wat. Vincenzo Nibali hoeft zich op het vlakke normaal gesproken geen zorgen te maken met Grega Bole, Kristijan Koren en ook de jonge Andrea Garosio aan boord. Ook de ervaren Valerio Agnoli is mee.

Garosio en Agnoli kunnen op een goede dag ook mee bergop, maar het zijn toch geen klimmers zoals Movistar dat heeft in de middenmoot. Nee, bergop moet Nibali volledig gaan vertrouwen op Damiano Caruso, Domenico Pozzovivo en zijn broertje Antonio Nibali. Laatstgenoemde was sterk in de Tour of the Alps, dus misschien heeft hij een stapje gemaakt. Vorig jaar liet hij zich ook al gelden met een ritzege in de Ronde van Oostenrijk, dus hij kan echt wel wat. 

Verder is het aan Caruso en Pozzovivo, waarmee Nibali een klein, maar toch wel sterk frontje vormt. Caruso is zijn goede vriend en met goede benen kan de Italiaan tot diep in de finale mee. En voor zijn maatje Vincenzo kan hij vast nog net een beetje meer. Pozzovivo is een echte klassementsman, die zich volledig in dienst stelt van een ander. Dat is luxe en ook meteen waar Nibali zich aan moet vasthouden. Als Pozzovivo (naar eigen zeggen hersteld van zijn val in de Waalse Pijl) drie weken lang overal mee is, dan is de in de breedte wat zwakkere ploeg niet eens zo'n groot probleem. De koers echt in handen nemen, dat wordt een ander verhaal...

Bahrain-Merida in de Giro:
Vincenzo Nibali
Antonio Nibali
Domenico Pozzovivo
Damiano Caruso
Andrea Garosio
Grega Bole
Kristijan Koren
Valerio Agnoli

(foto: Team Sunweb/Cor Vos)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Meer info over de Giro d'Italia 2019:
- Giro nieuws
- Giro achtergrond


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws