Gespot op Strava: Dit zijn de renners in de Giro die je kunt volgen op Strava! IDL-producties

Gespot op Strava: Dit zijn de renners in de Giro die je kunt volgen op Strava!

Door Bram van der Ploeg 08 mei 2019 | 07:25


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: een handig lijstje met Giro-deelnemers die jij kunt volgen!

De kopmannen in de Giro d'Italia

Anno 2019 deelt bijna niemand graag zijn gegevens. We sprongen met z'n allen een gat in de lucht toen Mathieu van der Poel na de Amstel Gold Race wat vrijgaf, maar het blijft graven voor leuke cijfers en gegevens. Toch zijn er een paar die hun Strava-tijdlijn keurig vullen, ook tijdens grote rondes, hopen we. De één deelt alleen zijn standaard nummers, een ander deelt ook wattages of zelfs hartslagen.

We gaan op alfabet eerst de kopmannen langs, en komen als eerst Androni-Sidermec tegen. De pro-continentale formatie vol aanvallers is lekker open. Fausto Masnada en sprinter Manuel Belletti kunnen we in de Giro van dichtbij volgen. Bij de B van Bahrain-Merida vinden we Vincenzo Nibali, al is het de vraag of de Italiaan fanatiek gaat uploaden. Doorgaans dropt de veteraan slechts wat flarden.

Zijn landgenoot Davide Formolo is namens BORA-hansgrohe meer open, al moet je bij hem wel even zoeken op gebruikersnaam 'Hi Man'. Ook zijn ploegmaat Pascal Ackermann is fanatiek op Strava. Bij Groupama-FDJ zijn Arnaud Démare en Valentin Madouas van de partij en Davide Cimolai post regelmatig als sprinter van Israël Cycling Academy. Namens CCC Team kijken we natuurlijk vanuit Nederland extra naar Laurens ten Dam, vaste gebruiker van de app.

De grote man bij Lotto Soudal is uiteraard Thomas De Gendt en de Belg deelt alles wat hij presteert op de fiets. Bij Team Jumbo-Visma helaas geen cijfers van Primoz Roglic, zoals ook Simon Yates en Tom Dumoulin hun gegevens geheim houden. Richard Carapaz doet dat wel namens Movistar. Als schaduw-kopman achter Mikel Landa is hij iemand om in de gaten te houden.

Bij Dimension Data kunnen we wel rekenen op Ben O'Connor. Gaaf wordt het ook om te zien om Pavel Sivakov namens Team INEOS te volgen. Als kopman, na het wegvallen van Egan Bernal, deelde hij tot dusverre alles dit jaar. Of steekt INEOS daar in de Giro een stokje voor? Ook Ivan Sosa is bij de jonge ploeg actief op Strava.

En dat was het al. Tot dusverre hebben we veertien namen genoemd, waarvan alleen Nibali ogenschijnlijk behoort bij de topfavorieten en Ackermann de enige lijkt die kan winnen in de sprint. Het geeft maar weer eens aan dat het ondanks alle metertjes op de fiets geen garantie is dat we er meer info door krijgen. Maar het kan in ieder geval geen kwaad om bovenstaande profielen aan je volgers-lijst toe te voegen!

Fanatieke knechten in de Giro d'Italia

Gelukkig kunnen we naast de grote namen waar we veel van verwachten ook iedere etappe terugvallen op de mannen die ogenschijnlijk in de schaduw gaan rondrijden. Ze moeten knechten voor hun kopman, de sprint aantrekken voor hun sprinter of ze mogen sommige dagen voor eigen kans gaan. We hebben de meest interessante namen onder elkaar gezet:

- Jasha Sütterlin, de beschermengel op het vlakke van de kopmannen bij Movistar.
- Marco Frapporti, de man die normaal gesproken iedere dag in de kopgroep zit namens Androni.
- Jan Hirt, de onderschatte diesel van Astana
- Davide Villella, die ongetwijfeld in de aanval gaat in het hooggebergte, tevens voor Astana.
- Damiano Caruso, de linkerhand van zijn maatje Nibali bij Bahrain-Merida.

- James Knox, in de schaduw van Bob Jungels de beste klimmer van Deceuninck.
- Ramon Sinkeldam, de schitterende Nederlandse leadout voor Arnaud Démare bij Groupama-FDJ.
- Koen Bouwman, de nuchtere knecht van Primoz Roglic bij Jumbo-Visma.
- Sepp Kuss, de jonge Amerikaan aan de zijde van diezelfde Roglic.
- Laurens De Plus, om te kijken hoe hard hij voor Jumbo-Visma op kop boort.

- Brent Bookwalter, de ervaren knecht van Simon Yates bij Mitchelton-Scott.
- Enrico Battaglin, die voor Katusha ritzeges moet gaan pakken.
- Jai Hindley, als jonge knecht nummer één van Tom Dumoulin bij Team Sunweb.
- Chris Hamilton, als jonge knecht nummer twee van Tom Dumoulin bij Team Sunweb.
- Giulio Ciccone, als vaste schaduw van zijn kopman bij Trek-Segafredo; Bauke Mollema.

Zo. Laat de Giro nu maar beginnen boys! Big Brother is watching you! (foto: Instagram Formolo)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Meer info over de Giro d'Italia 2019:
- Giro nieuws
- Giro achtergrond


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws