Like ons!
Column: Niet startende Bernal maakt Giro nog spectaculairder, vai vai!

IDL-producties

Column: Niet startende Bernal maakt Giro nog spectaculairder, vai vai!

'Egan Bernal start door valpartij niet in de Giro'. Een berichtje tussen alle andere nieuwsberichten door de afgelopen week. Een klasbak en een kanshebber voor de winst in de Giro doet niet meer mee. Iets wat de Giro nog aantrekkelijker lijkt te maken dit jaar dan de Tour.

Het werkt een beetje twee kanten op. De meest logische optie is dat Bernal naar de Tour gaat. Samen met Thomas en Froome. Je zou er een podium van kunnen maken. Inzetten op een eindzege in het klassement in Parijs voor Team INEOS zal je bij de bookmakers weinig geld opleveren.

Dan de andere kant: De Giro, zonder Bernal dus. Een topfavoriet weg, is er dan nog wel iemand over? Nou, Simon Yates kan wel wat. Primoz Roglic is best aardig in vorm. Tom Dumoulin reed de laatste twee jaar in Italië leuk in de rondte en dan hebben we het nog niet eens gehad over de Zuid-Amerikanen als Miguel Angel Lopez, Richard Carapaz en Ivan Sosa. Mikel Landa, Vincenzo Nibali, Rafal Majka, Davide Formolo, Bob Jungels, Esteban Chaves en misschien zelfs Ilnur Zakarin. Het is een rijtje namen om van te watertanden. Voor velen is het de koers waar ze hun seizoen op hebben afgesteld.

Bernal niet gemist in de Giro, kans op saaie Tour groot

Als je alle namen op een rij ziet heb je niet het gevoel dat Bernal heel erg gemist zal worden deze Giro, terwijl hij de kans op een saaiere Tour vergroot. Het zal er voor zorgen dat de mooiste ronde van het jaar, laten we eerlijk zijn dat is de Giro gewoon, nog meer in de belangstelling zal staan. De echte wielerliefhebber heeft de maand mei al een poosje omcirkeld op de kalender, of hoe dat tegenwoordig ook maar gaat in de tijd van de kalenders in mobiele telefoons.

Het was een bericht in de kantlijn van al het wereldnieuws dat Bernal niet start niet in de Giro. 99 procent van de wereldbevolking zal het waarschijnlijk geen zak uitmaken, zij weten niet eens wie het is. Het drukte mij echter weer in de verslavende werking van de Giro.

Want het is bijna zover. Beginnen met een tijdritje, starten in Bologna en na een goede acht kilometer finishen. Maar de Giro zou de Giro niet zijn als de laatste twee kilometer van de eerste etappe niet meteen omhoog zouden lopen. En niet zo’n beetje ook. Gemiddeld 9,4%, uitschieters naar boven de twaalf. Nooit een rustige makkelijke dag in de Giro. Fantastisch voor de kijker, iets minder voor de renner. Na een dikke twee weken staan bijvoorbeeld de Gavia en de Mortirolo nog op het programma.

Een beetje scrollen in het deelnemersveld. Een beetje neuzen in de profielen. Een lichte kriebel in de onderbuik wordt steeds meer voelbaar. De magie van de Giro, die de laatste jaren ook voor het grote publiek aan populariteit heeft gewonnen. (Bedankt Tom!) Tijd voor de Grande Partenza. Vai vai! (Foto: Team INEOS)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven