Welke renners kunnen verrassen in de Giro? Op deze talenten moet je letten! IDL-producties

Welke renners kunnen verrassen in de Giro? Op deze talenten moet je letten!

Door Noud Verdonk 11 mei 2019 | 08:03


Iedere grote ronde zijn er weer van die renners waarmee het grote publiek voor het eerst kennis maakt. Van tevoren mag je op papier van bepaalde renners niets verwachten, maar toch staan ze er dan ineens. Vorig jaar was deze eer voornamelijk toebedeeld aan de Ecuadoraan Richard Carapaz, die redelijk vanuit het niets naar een vierde plaats wist te rijden en, en passant een etappeoverwinning mee wist te pakken. Ook jonge renners als Matej Mohoric en Maximilian Schachmann wisten een goede indruk te maken, en voor hun was een sterke Giro misschien wel de basis voor een enorm goed najaar. Ook dit jaar staan er weer een heel aantal jonge talenten aan de start die een nieuwe stap kunnen gaan zetten in hun carrière. In de Leiderstrui geeft een overzicht van een aantal renners die mogelijk de verrassingen van de Giro d’Italia kunnen gaan worden:

James Knox (23)

Dat we aftrappen met een renner van Deceuninck-Quick Step mag geen verrassing zijn, deze ploeg heeft vrijwel ieder jaar weer talenten in huis die opeens volledig opbloeien. Tijdens deze Giro d’Italia zou deze eer wel eens weggelegd kunnen zijn voor de 23-jarige Brit James Knox. Met Viviani heeft hij natuurlijk een sprintkopman aan de start staan, en ook Jungels staat nog boven hem in de hiërarchie. Maar vooral bij de Luxemburger is het toch de vraag of zijn succesvolle voorjaarscampagne hem deze Giro niet in de weg gaat staan. Mocht Jungels wat tegenvallen dan is het zeer waarschijnlijk dat Knox de vrijheid krijgt om dingen uit te proberen. In 2018 maakte Knox zijn debuut in het profpeloton en liet hij al af en toe wat dingen zien zonder echt grote resultaten te boeken. Begin 2019 viel hij vooral op tijdens de UAE Tour, maar zonder de val van Bramilla had hij ook een goede kans gemaakt op een toptienklassering in de Ronde van Romandië. Wanneer de weg omhoog loopt kan Knox zomaar zijn neus een aantal keer aan het venster steken.

Hugh Carthy (24)

Tot op heden wist Hugh Carthy nooit indruk te maken in een grote ronde, en voor iemand met zijn klimtalent is dat best opmerkelijk. De carrière van deze Brit is sowieso wel opvallend te noemen, aangezien hij op jonge leeftijd koos van een avontuur bij het Spaanse Caja Rural. Toen hij in 2016 in Catalonië een enorm goede indruk wist te maken leek het een kwestie van tijd te gaan worden voordat we Carthy met regelmaat voorin zouden vinden in de WorldTour-koersen. Toch liep het uiteindelijk wat anders en liet Carthy zich vaker niet zien dan wel. Dit jaar lijkt hij echter wat constanter met goede prestaties in de Haut Var en het Baskenland. Ook in Romandië reed hij heel erg sterk in dienst van zijn kopman Michael Woods. In de eerste etappes moest hij zich nog vroeg opofferen omdat o.a. Tanel Kangert en Daniel Martinez voor hem stonden in de hiërarchie. Maar in de laatste etappe leek het er op dat Carthy eigenlijk gewoon de sterkste man bij EF Education First was. De kans dat Carthy zich op moet offeren tijdens deze Giro lijkt erg klein, en dus kan deze lange verschijning zomaar eens gaan verbazen tijdens deze Giro.

Valentin Madouas (22)

Ook Valentin Madouas zal in veel etappes kunnen profiteren van een vrije rol, aangezien de Franse formatie van Groupama-FDJ alleen een sprintkopman meeneemt naar de Giro d’Italia. Vermoedelijk zal Madouas zich in de sprints niet veel hoeven te bemoeien met de kansen van Arnaud Démare en dat zorgt ervoor dat hij zich kan gaan sparen voor de etappes die hem beter zouden moeten liggen. In het echte hoogtegebergte zal Madouas vermoedelijk wat te kort komen, maar zeker voor de heuvelritten is deze 22-jarige Fransman een hele goede outsider. Winnen deed Madouas pas één keer, maar tijdens Parijs-Tours (2018) en vooral tijdens de Amstel Gold Race van dit jaar liet Madouas zien dat hij met de betere coureurs kan wedijveren in zware wedstrijden. De vader van Valentin wist in zijn profcarrière nooit een etappe te winnen, kan zoonlief tijdens zijn grote ronde debuut gelijk de prestaties van zijn vader overtreffen?

Pavel Sivakov (21)

Van dit rijtje met verrassingen is Pavel Sivakov zeer waarschijnlijk de bekendste naam. Nog geen twee weken geleden wist hij in de Tour of the Alps toppers als Rafal Majka en Vincenzo Nibali te verslaan, en in zijn laatste beloftejaar reed hij de concurrenten in bijna iedere etappekoers aan gort. Ondanks deze prestatie is het pas de tweede grote ronde voor deze 21-jarige Rus, en dus kan een goede prestatie zeker nog als verrassing worden omschreven. Na het uitvallen van zijn kopman Bernal is Sivakov samen met Tao Geoghegan Hart kopman bij INEOS. Het zou zomaar kunnen dat deze twee mannen samen met Ivan Sosa hele leuke dingen gaan laten zien op Italiaanse bodem. Of de leeftijd van Sivakov een probleem gaat vormen zal de komende drie weken duidelijk moeten worden, maar dat deze in Italië geboren Rus een mooie toekomst als ronderenner tegemoet gaat lijkt een zekerheid.

Giulio Ciccone (24)

We blijven nog even bij de klimmers, want ook Giulio Ciccone is op zijn best wanneer de weg omhoog loopt. De in Chieti geboren Italiaan (let op, etappe 7 komt door zijn geboorteplaats) mocht in 2016 voor het eerst kennismaken met de Giro, en wist gelijk indruk te maken met een fenomenale etappeoverwinning. In de jaren daarna kampte de Italiaan, toen rijdend bij Bardiani, met wat gezondheidsproblemen waardoor hij onder andere een hartoperatie moest ondergaan. Maar na een teleurstellend 2017 wist hij in 2018 voldoende indruk te maken om een overstap naar WT-ploeg Trek-Segafredo af te dwingen. Met Bauke Mollema heeft deze 24-jarige Italiaan in principe een kopman voor zich staan, maar de kans lijkt klein dat hij zich volledig op hoeft te offeren. De bergtrui en wellicht een etappezege behoren zomaar tot de mogelijkheden voor dit vlieggewicht.

Matteo Moschetti (22)

Door de aanwezigheid van Elia Viviani, Pascal Ackermann, Fernando Gaviria en Caleb Ewan lijkt de kans op een verrassing in de sprint enorm klein. Als we dan toch echter iemand moeten nomineren die zou kunnen gaan verrassen in de sprints dan is het de 22-jarige Matteo Moschetti. Dat hij rap is liet hij vorig jaar vaak zien, en hij wist op een lager niveau dan ook enorm veel overwinningen binnen te halen. Al vroeg in het seizoen zorgde dat ervoor dat hij een contract kon tekenen bij Trek-Segafredo voor 2019. In dienst van die ploeg liet hij zich vooral tijdens de vierde etappe van de UAE Tour zien, waar hij op de steile Hatta Dam naar een tweede plaats wist te rijden achter Caleb Ewan. Wellicht kan Moschetti ook tijdens de oplopende aankomsten van deze Giro laten zien dat hem een prachtige toekomst in het verschiet ligt.

Lucas Hamilton (23)

Voor een aantal grote jonge talenten zal het op voorhand vooral knechten zijn omdat ze bij één van de topfavorieten in de ploeg zitten. Dit geldt bijvoorbeeld voor Laurens de Plus in dienst van Roglic, maar zeker ook voor de Australiër Lucas Hamilton. Een kleine twee maanden geleden wist Hamilton voor het eerst een etappekoers te winnen, en opvallend genoeg was dat ook nog eens de koers die vernoemd is naar de twee grootste wielerhelden die Italië ooit gekend heeft. Tijdens de Settimane Internazionale Coppi e Bartali wist Hamilton meerdere aanvallen van Mikel Landa succesvol af te slaan en zodoende de overwinning te pakken. Mocht er iets met zijn kopman Simon Yates gebeuren dan lijkt Hamilton op voorhand een renner die de meubelen nog kan redden voor Mitchelton-Scott. En mocht dat niet gebeuren dan kan hij Yates wellicht op eenzelfde wijze naar de overwinning rijden zoals eerder dit jaar bij Daryl Impey tijdens de Tour Down Under.

Andrea Vendrame (24)

We sluiten af met een jonge Italiaan in dienst van Androni-Giocattoli. Zoals wel vaker de laatste jaren weet zijn ploegleider Gianni Savio het beste uit zijn pupillen te halen en dat geldt dit jaar zeker ook voor Andrea Vendrame dit jaar. Op Franse bodem wist de 24-jarige Italiaan al twee overwinningen te boeken, en werd onder andere de zeer zware Tro-Bro Leon aan zijn palmares toegevoegd. Verder wist hij ook nog talloze toptiennoteringen te behalen op Europese en Afrikaanse bodem. Op papier zijn er een heel aantal heuveletappes die hem zouden moeten liggen. En doordat de echte top puncheurs hier vrijwel zonder uitzondering ontbreken zou Vendrame zich zomaar eens een aantal keer in de debatten kunnen gaan mengen als het om rit overwinningen gaat. (Foto: Team INEOS)

Noud Verdonk

Denk jij dat Tom Dumoulin de eerste etappe van de Giro d'Italia wint? Zet dan in en krijg 4 keer je inzet terug!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws