Duel van de Week: Dumoulin en Roglic strijden om roze trui in Bologna IDL-producties

Duel van de Week: Dumoulin en Roglic strijden om roze trui in Bologna

Door Aljan Wassens 10 mei 2019 | 20:41


In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week in strijd om de eerste roze trui in de eerste grote ronde van het jaar. Met een Nederlander en Sloveen in Nederlandse dienst als grootste favorieten.

Een openingstijdrit is geen vreemd fenomeen in een grote ronde. Een proloog met vele favorieten, een iets langere vlakke tijdrit voor de specialisten en tegelijkertijd een eerste test voor de klassementsmannen. De wielerliefhebber heeft het allemaal gezien. De tijdrit van zaterdag is er één van een bijzonder soort. Zes kilometer vlak en daarna twee kilometer klimmen aan bijna 10% gemiddeld. Ga er maar aan staan.

Naast dat het meteen kan zorgen voor grote verschillen in het klassement, verandert ook de lijst met favorieten voor deze tijdrit. Mannen als Jos van Emden, Luke Durbridge en toch ook Victor Campenaerts kunnen uitstekend uit de voeten in een korte vlakke tijdrit. De beklimming zal er, zo is de algemene verwachting, te veel aan zijn. Vandaar dat we ons richten op de tijdrijders onder de klassementsmannen. Logischerwijs komen we dan uit bij Tom Dumoulin en Primoz Roglic.

Allereerst Dumoulin. Het is alweer een tijdje geleden dat de Nederlander een tijdrit won. Zijn laatste zege tegen de klok was in juli 2018, in de laatste dagen van de Tour de France. Nadien reed hij er overigens ook slechts twee. Op het WK werd hij tweede in de Tirreno dit jaar zevende. De laatste zege in een tijdrit van Roglic is een stuk recenter. Hij won de vijfde rit in de Ronde van Romandië en daardoor ook het eindklassement. In de Tirreno eindigde hij overigens in de daguitslag van de tijdrit nog achter Dumoulin, hij werd elfde.

De Tirreno was de enige krachtmeting in een individuele tijdrit dit jaar tussen twee van de favorieten voor de eindzege. Ook vorig jaar was er maar één keer dit duel. In de Tour de France won Dumoulin en moest Roglic het doen met plaats acht, waardoor hij van het podium viel, Chris Froome schoof een plaatsje op.

Het bekendste duel in een tijdrit tussen de twee zal toch het WK van 2017 zijn. Rohan Dennis, Vasil Kyrienka, Tony Martin, Nelson Oliveira en ook Froome moesten allemaal hun meerdere erkennen in Roglic die enorme indruk maakte op de lastige klim in Bergen. Dumoulin was die dag echter van een andere orde en won met bijna een minuut voorsprong.

Veel Nederlanders zal ook een duel in een proloog tussen de twee nog wel bekend voorkomen. De toen nog voor bijna iedereen onbekende Roglic vloog door de straten van Apeldoorn en zette tot de verbazing van velen de snelste tijd neer. De zege was hem niet gegund want Dumoulin was op de streep 0,022 seconden sneller. Roglic won overigens een weekje later in Chianti de negende etappe, ook een tijdrit.

Twee fantastische tijdrijders, twee mannen die willen strijden voor het klassement. Die opgaan voor het roze. Die een nieuw hoofdstuk kunnen toevoegen aan de onderlinge strijd in tijdritten. Wie staat er zaterdagavond met het roze om de schouders? Nog even en de Giro gaat beginnen. (Foto: screenshot)

Denk jij dat Tom Dumoulin de eerste etappe van de Giro d'Italia wint? Zet dan in en krijg 4 keer je inzet terug!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws