Like ons!
Gespot op Strava: De winnende gegevens van Ackermann en Gaviria in de Giro

IDL-producties

Gespot op Strava: De winnende gegevens van Ackermann en Gaviria in de Giro

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de eerste twee massasprints in de Giro d'Italia.

Er waren heuvels, er waren bochten en er was wind, maar de sprintersploegen lieten zich in etappe 2 en etappe 3 niet verrassen. Op zondag won Pascal Ackermann de sprint van alle grote namen en op maandag was Elia Viviani de beste. De Italiaan werd echter uit de uitslag geschrapt, waardoor Fernando Gaviria mocht juichen.

Ackermann knalt met 1.500 watt naar zege in Giro

Wat je nodig hebt om een etappe in de Giro d'Italia te winnen, bewijst Ackermann op zijn Strava-account. de Duitser vloog zondag overtuigend naar de winst. Viviani en Caleb Ewan kwamen er niet meer aan te pas. Dat is niet zo gek. Ackermann knalt met een piek van maar liefst 1.501 watt naar de meet. Dat is voor een sprinter van 'slechts' 78 kilo heel netjes. 

De piek komt na een dag waarop 209 kilometer werd weggetikt met een gemiddelde van 42,6 kilometer per uur. Het gemiddeld gewogen wattage van Ackermann was 287 watt. Helaas is er geen segment van de finale-sprint, maar uit de analyse van de hele etappe is af te lezen dat Ackermann zelfs voorafgaand al de sprint al twee keer de 1.000 watt aantikte.

Met zijn 78 kilogram haalde Ackermann in de sprint een piek van 19,2 watt per kilogram. Waarom hij won? Omdat de anderen daar niet aan kwamen of te vroeg gingen. Nummer twee Elia Viviani haalde volgens Velon een piek van 1.230 watt, wat met zijn 67 kilogram gelijk staat aan 18,3 watt per kilogram. Nummer drie Caleb Ewan piekte ook 1.500 watt en dat was met zijn 67 kilogram zelfs 22,4 watt per kilogram. De Australiër verschoot zijn pijl echter te vroeg en zakte weg in de laatste honderd meter.


De gegevens van een winnaar; Pascal Ackermann

Gaviria profiteert van diskwalificatie Viviani

In de tweede etappe was het juist Ackermann die te vroeg aan ging. De Duitser werd achterhaald door Viviani, Fernando Gaviria én Arnaud Démare, maar hij werd uiteindelijk derde door de diskwalificatie van Viviani. Zo gek is dat niet als we de wattages naast die van de tweede etappe leggen. Ackermann haalt met een piek 1.410 watt 91 watt minder in huis en dat liet zich merken. 

Winnaar Gaviria, of naar eigen zeggen nog steeds de nummer twee, was juist beter dan een dag eerder. In de eerste etappe haalde hij een piek in de sprint van 1.251 watt, op maandag in de derde rit lag dat maar liefst 80 watt hoger met een piek van 1.321 watt. Dat is het verschil tussen (een soort van) winnen en verliezen. 

Wat verder opvalt in de analyse van Gaviria is dat de Colombiaan tot diep in de finale amper in het rood hoeft te rijden. Zijn maximale hartslag van 193 slagen per minuut bereikt hij in de sprint, in de veertig kilometer daarvoor komt hij niet één keer boven de 160 slagen per minuut. Een uitgeruste Gaviria is dus toch betere dingen in staat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ackermann, die een zwaardere finale zoals in etappe twee beter lijkt te verteren. (foto: Sirotti)


De winnende gegevens van Gaviria in etappe drie.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Meer info over de Giro d'Italia 2019:
- Giro nieuws
- Giro achtergrond

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven