Column: Tour de France-ambities Dumoulin zijn nu even totaal niet relevant IDL-producties

Column: Tour de France-ambities Dumoulin zijn nu even totaal niet relevant

Door Bram van der Ploeg 16 mei 2019 | 11:15


Stap lekker af, Tom! Ga lekker de Tour rijden, Tom! Vergeet die Giro, gewoon doorgaan, Tom! De algemene opinie vanuit de wielerwereld na de dramatische crash van Tom Dumoulin klinkt hard en is logisch. De roep om de Tour de France komt alleen een weekje of vier te vroeg. Tom heeft liefdesverdriet.

Maandenlang heeft Dumoulin de ballen uit zijn string getraind. Vorig jaar al, vanaf zijn huwelijksreis in Nepal, kon Dumoulin aan niets anders meer denken. Het begon nog met een officieel gesprek met de ploegleiding van Team Sunweb en er kwamen zelfs wat computers aan te pas, maar voor Tom was het toen al helder: ik rij de Giro. Voor die ronde doet hij graag een stapje extra.

Het is zijn ronde, de Ronde van Italië. Iedereen heeft het altijd over het lege begrip 'passie', maar Dumoulin is niet alleen verliefd op de koers. Hij is verliefd op Italië, op de mensen daar, op de cols, op de etappes, op de borden pasta, op de pizza met extra buffala; na zijn vrouw komt de Giro op twee. Hij zal het zelf misschien ontkennen, maar als we Tom zien praten over de roze trui, dan krijgt hij de blosjes op zijn wangen.

En dus is die crash, in een lullig ritje in de eerste week van zijn koers, veel pijnlijker dan door velen aangenomen. Dumoulin moet niet afscheid nemen van de Giro, hij moet afscheid nemen van zijn grote liefde. Iedereen valt weleens uit een grote ronde, maar als het in de Tour of de Vuelta was gebeurd, dan was Dumoulin er ongetwijfeld makkelijker overheen gestapt. Hij leeft nu even in een nachtmerrie en heeft zojuist slechte beelden gezien tijdens het kampvuur van Temptation Island

Nu moet hij maar aanpappen met de grote verleider, de Tour de France. Maar Dumoulin heeft daar nu nog helemaal geen zin in. Twee jaar op rij reed hij op het podium in de Giro, wat zijn liefde alleen maar aanwakkerde. Deze crash gooit zijn plannen in de war, hij wilde zó graag nog een keer de Giro d'Italia winnen. Hij wilde nog één keer het hart van zijn grote liefde veroveren. 

Een man die net een gebroken hart heeft opgelopen, hou je ook niet meteen de Tinder-app voor. Dumoulin verdient de tijd om dit te verwerken, zonder steeds herinnerd te worden aan dat hij dit jaar genoegen moet nemen met een verleider waar hij helemaal niet verliefd op is. De Tour noemt hij tactisch altijd 'een circus', maar wie hem er ziet rondrijden weet dat het niet zijn ronde is.

Het is daarom aan ons om deze Giro uit te zingen zonder Tom en bovenal onze mond te houden over de Tour. De Tour-ambities van Dumoulin zijn nu even totaal niet relevant. Hij zal er ongetwijfeld staan in juli, als zijn tweede doel zijn eerste doel wordt. Hij zal er staan, zoals een man met een gebroken hart uiteindelijk zijn joggingbroek en bezwete shirt uittrekt en weer de buitenlucht opzoekt. Maar nu rest alleen uithuilen, want Dumoulin is niet zo verliefd op de Tour zoals de rest van Nederland dat is. 

Sterkte, Tom. En doe vooral rustig aan, ouwe eindbaas. (foto: Sirotti)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Meer info over de Giro d'Italia 2019:
- Giro nieuws
- Giro achtergrond


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws