Like ons!
Gespot op Strava: Teunissen simpelweg te goed om niet te winnen in Duinkerke

IDL-producties

Gespot op Strava: Teunissen simpelweg te goed om niet te winnen in Duinkerke

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de indrukwekkende week van Mike Teunissen in Duinkerke.

Teunissen als ideale leadout voor Groenewegen

Al in de eerste etappe van de zesdaagse koers in Noord-Frankrijk was duidelijk dat de tandem Groenewegen-Teunissen moeilijk te kloppen zou zijn. Groenewegen sprintte na puik voorbereidend werk van Teunissen naar de zege en de Nederlander zelf werd zelfs nog derde. En dat terwijl er de hele dag hard werd gekoerst. De 184 kilometer uit de eerste rit werd met een gemiddelde van 41,2 kilometer per uur afgewerkt.

De arbeid van Teunissen zelf werd duidelijk in de tweede etappe. Groenewegen was opnieuw de sterkste, al was dat wel pas na de diskwalificatie van Clément Venturini. In de laatste oplopende kilometer knalde Teunissen een piek van 1.083 watt uit zijn benen en sprintte hij zelf met een gemiddelde van 632 watt naar de zevende plaats. 

Met 43,3 kilometer per uur ging de tweede etappe in Duinkerke nog harder dan de eerste, maar in de derde etappe ging er nog een schepje bovenop. Met 44,2 per uur knalde het peloton naar de derde massasprint in drie dagen tijd. In de finale reed Teunissen doodleuk een KOM uit de boeken door een piek van 69,1 kilometer per uur op het vlakke. Het was opnieuw dankbaar voorbereidend werk voor winnaar Groenewegen. Teunissen bolde zelf rustig uit richting plek twaalf.


De finale-sprint van Teunissen in etappe 2.

Teunissen knalt als afmaker naar eindzege in Duinkerke

Na drie dagen aantrekken voor Groenewegen was het tweede gedeelte van de Vierdaagse voor Teunissen zelf. Sinds 2015 had hij niet meer gewonnen, maar hij was simpelweg te goed om niet te winnen in Duinkerke. In de vierde etappe pakte hij meteen de leiderstrui, maar overheerste de teleurstelling. Na een zware etappe zat hij ingesloten in de sprint, waardoor hij genoegen moest nemen met plek drie. 

De teleurstelling was logisch, als je kijkt naar de beelden en de cijfers. Teunissen kwam hard terug bij de voorste groep en had veruit de meeste snelheid. Hij kwam met dik 60 kilometer per uur uit de afdaling en schoot met dik 50 per uur langs de halve groep. Vervolgens moest hij in de remmen en kwam hij uiteindelijk net iets te laat. 

De revanche-gevoelens zorgden wel voor winst in de vijfde etappe. Opnieuw reed Teunissen een KOM uit de boeken, op de laatste klim voor de finish. Met 33,6 kilometer per uur gemiddeld ramde hij het heuveltje op, om als eerste op de laatste strook met steentjes aan te komen. Met een slotstoot van 56,9 kilometer per uur kwam er niemand meer aan.

En dan die laatste, zesde etappe. Had Groenewegen inderdaad een leegloper of sprintte Teunissen simpelweg iedereen uit het wiel? Met een piek van tegen de 60 kilometer per uur was hij in ieder geval niet meer te achterhalen. Na dik 200 kilometer aan 43,1 per uur nog zo'n sprintje in huis hebben; dan ben je in orde.


Teunissen kon het zelf ook amper geloven na de laatste etappe; eindwinst en twee ritzeges!

Teunissen maakt kilometers in mei

Hoe komt Teunissen zo goed na een zwaar voorjaar? Ook daarin geeft hij een inkijkje. De 26-jarige renner reed op 14 april Parijs-Roubaix als afsluiter van de het klassieke voorjaar. Hij werd er zevende. In een zogenaamd 'rustweekje' laadde hij vervolgens snel de accu weer op. Op 21 april pakte hij de draad weer op met een rit van 133 kilometer.

Wat vervolgens opvalt is dat zijn trainingsarbeid in de drie daarop volgende weken hoog ligt richting de Vierdaagse van Duinkerke. In drie weekjes reed hij 1.893,3 kilometer op de teller en dat gewoon lekker in Nederland. Het was ook pas zijn eerste periode van meer dan twee weken zonder koers in 2019.

Als hij eenzelfde trainingsperiode inplant richting de Tour de France, kan hij weleens in absolute topvorm aan de start staan van het NK. Aan de Duinkerke-vorm van Teunissen heeft Groenewegen in juli vervolgens een heleboel. 

(foto: Proshots)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Meer info over de Giro d'Italia 2019:
- Giro nieuws
- Giro achtergrond

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven