Like ons!
Duel van de week: Klimgeiten Landa en Lopez moeten aanvallen richting Como

IDL-producties

Duel van de week: Klimgeiten Landa en Lopez moeten aanvallen richting Como

In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week kijken we naar de mannen die op achtervolgen zijn aangewezen in de Giro en al vaker hebben laten zien niet bang te zijn om aan te vallen. Mikel Landa en Miguel Angel Lopez.

Ze toonden zich al in etappe twaalf. De twee mannen die een klassement hopen te rijden maar door de tijdritten behoorlijk op achtervolgen zijn aangewezen. Een half minuutje maakten de twee goed op Roglic en consorten met een mooie duo-aanval. Het lijkt een voorbode te zijn voor de rest van de Giro waarin iedereen behalve de Sloveen van Jumbo-Visma aangewezen is op aanvallen gezien de voorsprong van nummer twee van het klassement op de gehele concurrentie.

Lopez en Landa: Man van het voorjaar vs de comeback kid

Voor Lopez geldt dat zeker. De Colombiaan reed een dramatische tijdrit richting San Marino en verloor bijna vier minuten op Roglic. Voor Lopez zal het een tegenvaller zijn geweest. Eerder dit jaar werd hij nog tweede op het NK tijdrijden. Bovendien pakte hij al twee eindzeges in etappekoersen met de Colombia 2.1 en Ronde van Catalonië heeft hij twee prachtige koersen op zijn naam geschreven in 2019. De vierde plaats in de openingstijdrit van de Giro was ook hoopgevend. In de dertiende etappe verloor hij echter weer kostbare tijd door een lekke band. Hij was daarna niet meer in staat om terug te keren bij Roglic en Vincenzo Nibali, laat staan bij de mannen die er nog voor reden. 

Landa kende een verschrikkelijke start van het seizoen. In zijn eerste wedstrijd brak hij zijn sleutelbeen waardoor hij pas in Milaan-Sanremo weer terugkeerde in het peloton. Ritwinst in de Coppi e Bartali, een vierde plek in het eindklassement en een zevende plek in de Ronde van het Baskenland brachten vervolgens hoop. De Spanjaard werd al eens derde in de Giro en vierde in de Tour en zal hopen die prestaties te verbeteren dit jaar. De etappes van zaterdag en zondag in de Giro lijken er twee die prima geschikt zijn voor aanvallers. Lopez en Landa weet wat hen te doen staat.

Landa en Lopez zelden tegenover elkaar

De twee klimgeiten kwamen elkaar nog niet vaak tegen in het peloton. In de Tirreno van vorig jaar waren ze beide te vinden. Landa was daar duidelijk de beste van de twee. Hij won een rit en eindigde al zesde in het klassement. Lopez werd toen nog zestiende.

De meeste directe confrontatie tussen de twee stamt van 2017, in de Ronde van de Burgos. In de vijfde etappe met een zware slotklim waren de twee verwikkeld in de strijd om de ritzege, samen met het supertalent Enric Mas. In de laatste twee kilometer reed Lopez naar de Spanjaarden toe en met nog tweehonderd meter te gaan volgde er een fantastische versnelling van Lopez, die de rit won. Mas werd tweede op vijf seconden, Landa moest uiteindelijk nog elf seconden toegeven. Het was voor Landa wel ruim voldoende om het klassement op zijn naam te schrijven, Lopez werd daarin vierde.

Leuk om nog even te noemen is de Ronde van de Burgos in 2015. De tweede etappe was een ploegentijdrit die werd gewonnen door Astana. Met een snelheid van ruim 53 kilometer per uur won de ploeg van ‘Vino’. Twee van de acht winnende namen? Miguel Angel Lopez en Mikel Landa. (Foto: Sirotti)

Meer info over de Giro d'Italia 2019:
- Giro nieuws
- Giro achtergrond

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven