Like ons!
Gespot op Strava: Kan Van Aert beetje mee met Kruijswijk tijdens hoogtestage?

IDL-producties

Gespot op Strava: Kan Van Aert beetje mee met Kruijswijk tijdens hoogtestage?

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Steven Kruijswijk en Wout van Aert samen in de Sierra Nevada.

We zitten nog vol in de Giro d'Italia, maar over een dikke maand staat in Brussel de Tour-start op het programma. Tom Dumoulin maakt na zijn val in de Giro een hoofddoel van de Tour de France, maar Kruijswijk bereidt zich al het hele seizoen nauwkeurig voor op de Ronde van Frankrijk. En Van Aert? Die werkte zijn eerste hoogtestage af, als voorbereiding op de Dauphiné in juni.

Strava-gegevens: Kruijswijk versus Van Aert

Op Twitter waren ze erover aan het grappen, maar wie meegaat met de kopman van Jumbo-Visma voor de Tour de France wil wel even wat laten zien. We hebben allereerst even de cijfers naast elkaar gelegd, want wat deden Kruijswijk en Van Aert allemaal in één week?

Geregistreerde kilometers:
Steven Kruijswijk: 722,7 km
Wout van Aert: 734,5 km

Geregistreerde hoogtemeters:
Steven Kruijswijk: 18.310 m
Wout van Aert: 18.376 m

Geregistreerde tijd:
Steven Kruijswijk: 25 uur en 6 minuten
Wout van Aert: 25 uur en 39 minuten

Met in het achterhoofd dat Strava-files soms wat van elkaar verschillen en dat de ene renner de opname meteen uitzet bij binnenkomst en de ander dat pas na tien minuten op de wc doet, zijn de kleine verschillen tussen Kruijswijk en Van Aert wel te verklaren. Van Aert registreerde 11,8 kilometers meer en fietste in totaal 33 minuten langer. Dat ligt dus allemaal dichtbij elkaar. Op het eerste gezicht deden de twee dus niet voor elkaar onder.

Strava-gegevens: Van Aert moet Kruijswijk laten gaan

Pas als we naar de segmenten (verschillende stukjes uit een trainingsrit) kijken, kunnen we een beetje inschatten hoe zwaar de twee het hebben. Kan Van Aert een beetje mee met Kruijswijk tijdens hoogtestage? Op de tweede dag en eerste serieuze trainingsdag is het antwoord 'ja'. Op de twee beklimmingen uit de training rijden beiden even snel omhoog.

Er zijn geen wattages en hartslagen bekend, maar het ging ogenschijnlijk rustig aan. Kruijswijk reed op de tweede klim van de dag acht kilometer in 26.15 minuten omhoog. Jack Haig deed dat in 2015 in volle koers in de Vuelta in 18.40 minuten. Pas vlak onder de top zien we een verschil in tijden. Kruijswijk knalt in de laatste kilometer in 3.43 minuten naar de top, Van Aert doet daar met 4.12 minuten 29 seconden langer over.

We laten dit niet zien om aan te tonen dat Kruijswijk beter bergop rijdt dan Van Aert; dat is een algemeen gegeven. Het is vooral leuk om te zien wat er achter die blije foto's op Twitter en Strava gebeurt. Van Aert is lange cols minder gewend, maar hoeveel moet hij lijden? Op de derde dag peddelt Kruijswijk een klim van 22 kilometer aan zes procent gemiddeld op in 1.24:55. Van Aert doet dat in 1.26:44. Maar op dezelfde dag rijdt Van Aert een persoonlijk record op het laatste klimmetje van de dag. Nog even alles eruit gooien tot aan de rustdag. Hij houdt zich meer dan knap staande.

Strava-gegevens: Kruijswijk versnelt met KOM's, maar concurrentie reageert

Wat opvalt is dat hoe langer de twee in de Sierra Nevada zitten, hoe harder het gaat. Het ultieme bewijs wordt geleverd op dag vijf, op het segment 'Cubillas 360'. Kruijswijk en Van Aert rijden het heuvelachtige stuk van dik negen kilometer met 34,9 kilometer per uur gemiddeld in een kwartier door. Het is goed voor een KOM, een zogenaamd record op dit stukje weg. En hoe; de nieuwe toptijd van Kruijswijk (15.46) is een fikse verbetering van de oude tijd van ene Gerardo Garrido, die 17.32 had staan.

Van Aert moet die inspanning op het einde van de training dan wel weer bekopen. Op het slotklimmetje van de rit rijdt Kruijswijk op een stuk van dik vijf kilometer al drie minuten weg van zijn trainingsmakker. Op de zevende dag is dat niet anders. Op het segment 'last 8 km Sierra Nevada', die bijna iedere dag langs komt in de uploads, rijdt Van Aert weliswaar voor het eerst onder de 26 minuten op het stuk van 8,08 kilometer. Maar de diesel van Kruijswijk is inmiddels aan, hij noteert 23.43. 

Hij moet ook wel, want de andere Tour-kandidaten bereiden zich ook voor op juli, zo blijkt. Op de Curva del Umbral, een klim van dik vijf kilometer, reed Kruijswijk op zaterdag nog een KOM, maar op maandag was dat record alweer de derde tijd. Romain Bardet reed maar liefst 38 seconden sneller. Ook Chris Froome is druk aan het uploaden en ook bij zijn files vliegen de KOM's je om de oren. We zijn heel erg benieuwd of Van Aert ook na de eerste week nog in de buurt van Kruijswijk kan blijven. (foto: Strava Kruijswijk)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven