Like ons!
Column: Nibali verdient de Giro-zege, alleen jammer dat het een Italiaan is

IDL-producties

Column: Nibali verdient de Giro-zege, alleen jammer dat het een Italiaan is

We genieten tot nu toe van een prachtige Giro. Oké, de eerste dagen waren wat saai, maar ach, dat nemen we voor lief. Het is een mooie klassementsstrijd, die af lijkt te stevenen op een tweestrijd. Richard Carapaz of Vincenzo Nibali? Wie heeft het roze in Verona?

Als het aan mij ligt, pakt toch Nibali het roze. Niet omdat ik iets tegen Carapaz heb, maar als je het goed beschouwd is het louter De Haai die de koers in de tweede en derde week spannend heeft gemaakt. Carapaz heeft constant gereden en is nog steeds sterk, maar pakte toch vooral tijd door een prachtig duel daarachter: Nibali vs Primoz Roglic.

Lang heb ik niet zó genoten van een surplace. Roglic en Nibali stonden zowat stil op de Lago Serru, om maar niet voor elkaar op kop te rijden. Het was in alle opzichten een strijd. De opkomende Roglic tegen wielerfossiel Nibali. De onervaren Roglic tegen een door de wol geverfde Nibali. De koppige Roglic tegen de sluwe Nibali. Wie er won? In eerste instantie zou je zeggen Nibali, maar nu we een paar dagen later zijn, zou je kunnen zeggen dat beide renners in de fout zijn gegaan door Carapaz te laten rijden. Maar goed, achteraf is het makkelijk lullen. Ik heb met volle teugen genoten van het tactische steekspel, maar ook van de vele aanvallen die Nibali overal en nergens plaatste. Hij moet ook wel.

Dus gun ik Nibali de eindzege in de Giro. Het is alleen jammer dat het een Italiaan is. Ik heb me de afgelopen dagen verwonderd over hoe nationalistisch Italië eigenlijk is. La Gazzetta die met een uit de lucht geplukt verhaal over de fiets van Roglic kwam, maar ook RAI-commentatoren die Bauke Mollema keihard aanpakken om zijn terechte kritiek op te dicht rijdende televisiemotoren, die zich in de Mortirolo-etappe weer flink lieten zien. ‘Dankzij die motoren wordt wielrennen uitgezonden en Mollema’s salaris betaald.’ Om even later tot in den treure om een tijdstraf voor Roglic te vragen, omdat hij een plakbidonnetje nam na zijn fietswissel van zondag.

Ieder land heeft een gezonde dosis nationalisme. Juichen voor een Italiaanse renner is ook niet erg. Maar mocht Nibali winnen, hebben de Italiaanse media toch een deel van die glans weggenomen met het zwart maken van de concurrentie van Nibali. Jammer van zo’n mooie renner in een schitterende ronde. (Foto: Sirotti)

Marijn van den Berge (E-mail: marijn@indeleiderstrui.nl / Twitter: @Marijnvdberge97 )

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven