Like ons!
Column: Waarom ik voor het eerst in jaren meer zin heb in de Tour de France

IDL-producties

Column: Waarom ik voor het eerst in jaren meer zin heb in de Tour de France

De Tour de France is de grootste wielerwedstrijd van het jaar. Dat is al tijden zo en het lijkt er op dat het ook niet meer zal veranderen. Toch leek de laatste jaren de interesse van de echte wielerliefhebbers meer te verschuiven richting de Giro, ik reken mezelf ook tot die groep. Maar dit jaar merk ik, mede door een onthoofde Giro, dat de zin in de Tour tot ongekende hoogten stijgt.

Jarenlang genoot ik zoveel meer van de Giro, waar sprintersritten waarin niks gebeurde bijna niet bestonden, leek het wel. Hoe anders was dat dit jaar, met een typische eerste week van de Tour, maar dan in Italië. De editie van vorig jaar sloeg natuurlijk nergens op. Een ongelooflijk sterke Simon Yates, een dolende Thibaut Pinot, Tom Dumoulin die zijn tweede Giro leek te pakken en de fenomenale solo van Chris Froome.

De editie van 2017 was ook al zo mooi. Dumoulin die op de slotdag in de tijdrit Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en Pinot nog voorbij moest in het klassement. Wat een ontknoping. En wat te denken van een jaar eerder, toen Steven Kruijswijk een lichtjaar voor stond op de concurrentie, maar zich in de laatste week in een sneeuwmuur stortte. Het zijn momenten die je nooit vergeet. Fabio Aru tegen Alberto Contador, Ryder Hesjdal die een grote ronde won, Denis Menchov die in het roze onderuit ging in de slottijdrit. Zoveel prachtige momenten komen naar boven.

Tour gooit het over andere boeg

En dan de Tour, in de zomervakantie. Het bereik is logischerwijs veel groter. Alle media springen erop en veel mensen die nooit wielrennen zien, zetten de tv toch maar even op NPO 1. Door de grote aandacht van de media is de Tour de belangrijkste wedstrijd voor de sponsoren van de verschillende ploegen. Een mannetje in de ontsnapping is goud waard. Maar de laatste jaren was het in de bergen vaak saai. Team Sky, zoals het toen nog heette, zette een trein in als het bergopwaarts ging om de controle te houden. Zo optimaliseerden ze de kansen op de eindwinst die vaak ook richting de mannen in het zwart ging.

Waar normaal gesproken in de Giro geen vlakke meter zit, ook niet in de sprintritten, is de eerste week van de Tour vaak doorkomen. Hoe mooi een massasprint ook kan zijn, vijf vlakke etappes in de eerste acht ritten (waarbij je al weet dat de vluchters geen kans gaan hebben) is niet echt lekker voor de kijker. Het lijkt een vast stramien. Maar dit jaar is alles anders. De afwisseling lijkt groter. Een vlakke rit, dan een ploegentijdrit, dan een rit met een lastige aankomst en vervolgens weer een sprint, gevolgd door een heuvelrit. In de zesde etappe volgt al aankomst op Planche des Belles Filles. De Tourorganisatie gooit het over een andere boeg.

Kan INEOS worden onttroond?

En wat misschien ook meewerkt, is het feit dat de mannen van Team INEOS, het vroegere Team Sky, nog niet de beste benen hebben laten zien dit jaar. Geraint Thomas en Froome blinken nog niet uit. Dat doet Egan Bernal wel, maar hoe goed is hij na zijn valpartij voor de Giro? Wordt dit misschien het jaar van Jakob Fuglsang, die al zoveel moois liet zien. Het jaar van Dumoulin, die moest afhaken in de Giro. Wat kan Dan Martin? Pinot en Romain Bardet krijgen in hun thuisland een parcours op maat en dan zijn er nog Valverde, Quintana, Kruijswijk, Mas, Adam Yates en Uran.

Het wordt een jaar waarin ik watertandend uitkijk naar de Tour de France, en dat was weleens anders. Het komt zelden voor, maar ik heb zin in de Tour, meer dan ik naar de afgelopen Giro uitkeek. Opdat de matadors niet teleurstellen, Vive le Tour! (Foto: Sirotti)

Aljan Wassens

2 reacties

2 reacties

 1. 19.8

  19.8

  5 Jun 2019 om 15:21

  Wat Quintana, Uran en Fuglsang betreft: Quintana is gewoon niet zo sterk als Froome is, dat is de afgelopen jaren wel gebleken. Uran zou misschien weleens een gevaarlijke outsider kunnen zijn. En Fuglsang is geen man voor het hooggebergte als je het mij vraagt.
 2. 19.8

  19.8

  5 Jun 2019 om 15:17

  Nee, Dumoulin zeker niet. Veel te weinig tijdrit-kilometers.
  Adam Yates ook niet; drie weken is er één teveel voor hem.
  Valverde is te oud, Martin komt bergop tekort en Bardet is het ook net niet.
  Kortom: INEOS wint de tour.
  En dan toch Froome denk ik. Vorig jaar kon Thomas winnen omdat Froome ook de Giro had gereden. Dat is dit jaar anders...

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven