Like ons!
Gespot op Strava: Froome en Pinot gaan beestachtig tekeer richting Dauphiné

IDL-producties

Gespot op Strava: Froome en Pinot gaan beestachtig tekeer richting Dauphiné

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De Tour-haantjes maken indruk op elkaar richting de Dauphiné.

De vraag is voorafgaand aan de Tour de France zelden wie er gaat winnen. Met de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland op komst, vragen vooral veel mensen zich af; wie is er in vorm? Tourpooltjes gaan boven het eindresultaat in de maand juni, maar niet voor de renners zelf. Mei en juni zijn de maanden waarin er keihard wordt getraind, doorgaans op hoogtestage. En met Strava is er een handig programma bedacht om de concurrentie op de hoogte te stellen van jouw progressie. 

Chris Froome heeft Tenerife in zijn macht

Laten we beginnen met de ogenschijnlijke topfavoriet de maanden juni en juli. Froome zet alles op de Tour en hoewel hij het hele seizoen nog geen deuk in een pakje boter reed, lijkt het erop dat de Brit 'gewoon' dik in orde is richting de Dauphiné en de Tour. Hoewel hij zelden op Strava zit, nam hij in de laatste tien dagen van mei de moeite om in totaal vijf ritten te uploaden. 

Op 21 mei reed Froome op Tenerife het eerste deel van de Teide op met onder meer ploegmaats Michal Kwiatkowski en Dylan van Baarle. Alle drie doken ze onder de recordtijd, die sinds 9 april 2019 op naam stond van Pavel Sivakov; ook al lid van Team INEOS. Waar Sivakov 49:41 noteerde op de eerste 19,58 kilometer, daar verpulverde Froome die KOM met 47:40 minuten. Van Baarle (48:22) en Kwiatkowski (48:33) staan weliswaar nu tweede en derde in het klassement, maar konden Froome niet bijhouden.

Datzelfde geldt voor de laatste 24 kilometer van de Teide. De KOM op dit segment staat sinds 21 mei op 59:20 minuten dankzij Froome (zie onderstaande tabel). Hij is de eerste die dit segment binnen een uur afwerkte. Van Baarle noteert tot op heden de derde tijd met 1:01:20. De gemiddelde snelheid van Froome lag tijdens de klim een klein uur lang op 24,7 kilometer per uur. 

Maar daar bleef het niet bij. Op 23 mei noteerde Froome een KOM op de laatste 6,27 kilometer van de Vilaflor op Tenerife. Op 25 mei verpulverde hij de recordtijd op de beklimming van Los Gigantes. De tijd uit april van Sivakov hield achteraf gezien slechts een ruime maand stand en staat nu een dikke minuut scherper. Sinds 27 mei staat ook de recordtijd van het onderste gedeelte van de Vilaflor op Froomes naam. Op 29 mei voegde hij nog doodleuk een KOM aan toe op de klim naar het nationaal park van de Teide. Sindsdien is het weer doodstil op de Strava van Froome, maar zijn beestachtige trainingsweek op Tenerife staat vanaf nu voor altijd in de recordboeken. 


De meest indrukwekkende KOM van Froome op de Teide; de eerste binnen het uur.

Romain Bardet ramt (en wordt geklopt door Van Aert)

Ook Bardet ging de afgelopen weken tekeer richting zijn grote doel van het jaar. Vanaf 16 mei zat hij met zijn ploeg AG2R in de Sierra Nevada, waar ook Steven Kruijswijk en Wout van Aert hun sporen nalieten. Na twee dagen op de tijdritfiets wordt het tempo in de bergen serieus opgevoerd bij Bardet en consorten. Zijn tijdlijn in de ritten kleurt goud en zilver met veel persoonlijke records en op 25 mei volgt een indrukwekkende KOM op de Huétor Vega. Hij knalde in 1.25:36 de klim van 29,38 kilometer op. Daarmee is hij negen minuten sneller dan eerste ploegmaat Silvan Dillier.

In de laatste week van het trainingskamp regende het KOM's voor Bardet. Op 26 mei (met de titel 'Getting deeper') reed hij een recordtijd op de A395, een dag later blies hij een halve minuut sneller omhoog op de klim naar Dornajo (zie onderstaande tabel). De tijd van Warren Barguil stond al sinds 2016. Alleen Alejandro Valverde kwam er twee dagen voor Bardet enigszins in de buurt, maar was alsnog 39 tellen langzamer dan zijn Franse rivaal.

Op de slotdag perste Bardet er nog één KOM uit op de weg naar Purche. Helaas voor de Fransman heeft dat record niet lang standgehouden. Niemand minder dan Van Aert haalde op 3 juni met een indrukwekkende klim aan dik negen procent negen seconden van de toptijd van Bardet af. We hadden het gezegd; iedereen is op recordjacht, ook Van Aert.


Bardet reed het record van Barguil overtuigend uit de boeken richting Dornajo.

Thibaut Pinot indrukwekkend op Col du Grand Colombier

Omdat we Kruijswijk en Van Aert een week geleden al bespraken, pikken we nu Pinot er nog even uit. De Fransman rijdt vrij anoniem rond dit jaar, maar is toch de grote kopman bij Groupama-FDJ in de Tour. Waar de andere grote mannen op hoogtestage werkten aan hun conditie, daar maakte Pinot indruk met de eindzege in de Tour de L'Ain. Hij werd tweede in de tweede etappe en pakte door winst in de derde rit ook het eindklassement. Net als Froome en Bardet lijkt ook hij klaar voor wat komen gaat.

Al twee dagen voor de start van de Tour de L'Ain hadden we kunnen weten dat het met de benen wel goed zat bij Pinot. Op de Col de Lèbe was hij over dik acht kilometer anderhalve minuut sneller dan de oude toptijd die stond. Een dag later op de tijdritfiets reed hij ook een KOM uit de boeken. In de tweede etappe van de Tour de L'Ain noteerde hij een toptijd op de Montée de Mijoux en in de derde etappe zette hij alles naar zijn hand door een KOM op de Col du Grand Colombier (zie tabel hieronder). Hij klom een minuut harder dan Rein Taaramae, die vierde werd in de daguitslag.

Wie na zijn eindzege door de files van Pinot bladert, komt eigenlijk bijna dagelijks een nieuwe KOM tegen. Op de laatste dikke kilometer onverhard van La Planche des Belles Filles was hij tijdens een verkenning de snelste ooit en op dezelfde dag deed hij hetzelfde op de Col des Chevrères. Op de tijdritfiets lijkt hij ook sneller dan normaal. Op de door hem zo gehekelde fiets reed hij op 3 juni pardoes een KOM op La Chevestraye uit de boeken. Ook in het KOM-klassement van de Belfahy staat Pinot sinds 5 juni op nummer één. Bring on de Dauphiné! (foto: Team INEOS)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven