Column: Onmenselijke Tour de France-soap rond Dumoulin moet stoppen IDL-producties

Column: Onmenselijke Tour de France-soap rond Dumoulin moet stoppen

Door Bram van der Ploeg 20 juni 2019 | 08:00


Ongeveer een maand geleden schreef ik hier dat we Tom Dumoulin even de tijd moesten gunnen na zijn abandon in de Giro d'Italia, om daarna pas na te denken over de Tour de France. Ik kon toen ook niet bevroeden dat mijn standpunt van toen nog mild was. Want gezien de huidige gesteldheid van onze nationale wielerheld kan ik maar één conclusie trekken: Tom moet de Tour lekker laten schieten.

Voor veel renners is de Tour de France het summum, zo ook voor het overgrote deel van de wielerfans. Wie niet start in de Tour wordt voor gek verklaard en wie de Giro mooier vindt, is niet goed bij zijn hoofd. In de Tour worden de echte prijzen verdeeld. In de grootste wielerwedstrijd van het jaar moet je erbij zijn, anders heb je geen recht van spreken en tel je eigenlijk niet mee. 

'We konden met z'n allen dromen over de eerste eindzege in de Tour sinds Zoetemelk'

Dumoulin gaat al jaren tegen die publieke opinie in. Hij koos al meermaals voor de Giro d'Italia en als er vorig jaar geen weekje extra rust tussen de Giro en de Tour had gezeten, hadden we als Nederland waarschijnlijk nog steeds moeten wachten op een eerste klassement van Tom in de Tour. Tom trekt zijn eigen plan, hij doet wat hij wil en juist dáárom slaagde hij er vorig seizoen in om na een zware Giro ook nog tweede te worden in Parijs. Hij werd tweede met de benen én zijn hoofd.

Dumoulin was al groot, maar na zijn tweede plaats in de Tour van 2018 was hij pas echt een wielergod. Ook de mensen voor wie het wielrennen alleen uit de Tour bestaat, sloten hem nu in hun hart. 'Volgend jaar alles op de Tour', zo was de boodschap van Tom. We konden met z'n allen rustig slapen, en dromen over de eerste eindzege in de Tour sinds Joop Zoetemelk in 1980. Tom leek er zelf ook voor te willen gaan, dus droomde ook ik met hem mee.

'In niets hoorde ik de afgelopen maanden dat Dumoulin ook zelf écht naar de Tour wilde'

Totdat hij eind 2018 opnieuw koos voor de Giro als hoofddoel, 'met de Tour erbij als extra'. Ik vond dat laatste toen al overkomen als een moetje, omdat de grote kopman nu eenmaal in de grootste wielerwedstrijd ter wereld moet komen opdraven van zijn ploeg, van de sponsoren en van de fans. In niets hoorde ik de afgelopen maanden dat Dumoulin ook zelf écht naar de Tour wilde. Hij zette alles op de Giro, en de Tour zou toch wel een lastig verhaal worden door een week minder rust ten opzichte van 2018.

Nu Dumoulin gevallen is in de Giro, wordt hij eigenlijk al meteen na zijn crash in die vierde etappe naar de Tour geschreeuwd. Eerst moest hij daar duidelijk niets van hebben, daarna kon hij die opinie wel begrijpen, maar de afgelopen weken was Dumoulin in de media één brok frustratie. Deels zat die frustratie in wat hij zei, namelijk dat hij zo graag wil winnen zonder pijn in zijn knie. Maar die frustratie zit volgens mij voor een groot deel ook in het moeten. Hij moet van alles en iedereen naar de Tour, dus klinkt er steeds meer wanhoop.

Dumoulin kan normaal altijd alles zo goed uitleggen, maar de enige vraag die hij nu moest beantwoorden, was die of de knie al beter was. In die vraag zat een extra vraag verborgen: Kun je naar de Tour? Tom wil vooral weer fit worden en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat al die vragen totaal niet bijdragen aan de snelheid van zijn herstel. Waar Dumoulin het in bijna al zijn quotes had over zijn revalidatie en zijn knie, was het de rest van het land maar om één ding te doen; de Tourstart in Brussel.

'Ik verbaas me over het feit dat Sunweb zijn renner niet in bescherming neemt'

En dat moet stoppen. Dumoulin is de grote renner geworden die hij is vanwege de keuzes die híj maakte. Hij koos al die jaren voor de Giro, híj wilde vorig jaar toch ook wel voor de Tour gaan en niemand anders dan hij besloot welke richting hij uitging. Omdat hij de chauffeur was van zijn agenda en zijn brein ging alles goed, ook als het even wat minder ging. Nu heeft hij geen controle meer over het stuur en dat is pijnlijk om te zien.

Ik verbaas me over het feit dat Sunweb zijn renner niet in bescherming neemt. Waarom verwachtingen scheppen over een Tourdeelname waar Dumoulin duidelijk nog niet aan toe is? Waarom je kopman die geboren is om te winnen dwingen richting een wedstrijd waar hij alleen maar kan verliezen? Dumoulin klinkt en oogt mentaal gebroken en alleen in de luwte kan hij in mijn ogen een Tourstart eventueel nog halen. Hij was niet klaar voor de Dauphiné en niet klaar een hoogtestage. Maar hij moest wel, om de droom levend te houden.

En zelfs als hij de Tourstart haalt, vraag ik me af wat daar het nut van is. Dumoulin is 28 jaar, waarom niet later voor de Tour gaan met een optimale voorbereiding? In september wacht de Vuelta, ook een wedstrijd die geweldig mooi staat op een palmares. Helemaal als je die dit jaar binnen sleept en ergens in de de komende jaren de Tour eventueel kan bijschrijven. Is deze onmenselijke soap nodig om eventueel top-10 te rijden in de Tour, terwijl een toekomstige triple een realistisch plan B is? De vraag stellen is hem volgens mij beantwoorden, maar helaas is de Tour daar te groot voor... (foto: Sirotti)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Meer info over Tour de France 2019:
- Tour nieuws
- Tour achtergrond

Poll

Stelling: Tom Dumoulin kan de Tour de France nu beter laten varen


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws