Tourdebutant Philipsen: ‘Als ik niet bij profs word geselecteerd, dan WK beloften’ IDL-producties

Tourdebutant Philipsen: ‘Als ik niet bij profs word geselecteerd, dan WK beloften’

Door Yob Hillewaert 28 juni 2019 | 08:15


Jasper Philipsen rijdt het wereldkampioenschap voor beloften als hij naast de selectie bij de profs grijpt. Dat en nog veel meer vertelt de 21-jarige Belg en eerstejaarsprof van UAE Team Emirates in gesprek met In de Leiderstrui.

De afgelopen weken duikt er een Belgische constante op in de uitslagen. Philipsen finishte in zijn laatste acht koersdagen zes keer bij de eerste zes. In de Baloise Belgium Tour, de Omloop het Hageland, de Heistse Pijl én in de Elfstedenronde. De Belgische Limburger is niet onverdeeld met de gesprokkelde podium- en ereplaatsen.

‘Je wint natuurlijk ook graag’, zegt Philipsen. 'Maar ik denk niet dat ik mezelf iets kan verwijten. Ik moet gewoon wat sterker worden en dan komt die overwinning wel. In de Elfstedenronde reed ik nog een goede sprinten de power zat erop, maar als er twee mannen sneller zijn, dan heb je jezelf niks te verwijten.’

Wereldkampioenschap in Yorkshire als belofte

In de Tour Down Under was het wel prijs dit seizoen, waar hij een gedecimeerde sprint wist te winnen. Hij kreeg er een parcours à la Yorkshire voor de wielen en kijkt ernaar uit om daar aan de start te staan. ‘Geselecteerd geraken voor het WK bij de profs wordt moeilijk. Ik denk dat de bondscoach de beste renners moet meenemen en op dit moment is er overvloed in België. Ik denk dat het WK voor mij nog wat te vroeg komt. Maar in het wereldkampioenschap voor beloften kan ik volgens mij wel iets betekenen als ik in conditie ben.’

Het zou voor Philipsen een volgend hoogtepunt zijn in een al druk eerste jaar als prof. Na een voorseizoen in Australië en de Ronde van de Algarve reed hij een volledig Vlaams voorjaar en voegde hij de Brabantse Pijl nog toe. Na de Ronde van Californië, de Hammer Series in Limburg, de Ronde van België en vier Belgische eendagskoersen staat op 6 juli de naam van Philipsen op papier voor de Tour de France. Hij maakt er zijn debuut namens UAE Team Emirates. 

Meer dan gewoon sprinter

Het is een vol jaar, maar steeds opnieuw duikt Philipsen dit seizoen op in sprintuitslagen. ‘Op dit moment ben ik nochtans niet graag enkel sprinter’, zegt Philipsen. ‘Ik maak graag koers als ik goed ben. Later in de wedstrijd kan ik mijn sprint dan nog altijd uitspelen.’

Die tactiek demonstreerde hij al in de Ronde van Limburg op tien juni. Hij ging in de vlucht met Sjoerd Bacx, waarna hij die richting de finale afschudde. Philipsen werd in de laatste kilometer gegrepen door het peloton, maar al was het ‘slechts’ Eduard Grosu die er nadien de sprint won, heeft Philipsen geen spijt van die actie.

‘Dat was met de intentie om koers te maken. Ik wou met een groepje vooruit te blijven en dan mijn sprint uitspelen. Maar... uiteindelijk kwam ik alleen te zitten en moest ik kiezen tussen doorrijden en de benen sparen. De ploeg zei dat ik moest doorrijden. Ik wist natuurlijk wel dat het moeilijk ging worden’, zegt Philipsen, die na die inspanning vanzelfsprekend geen spurt meer in de benen had.

In de Ronde van Vlaanderen voor beloften van 2017 hanteerde hij dezelfde tactiek. Philipsen ging er alleen vandoor op de Paterberg, maar liet zich weer inlopen, waarna Eddie Dunbar solo naar de overwinning reed en Philipsen de sprint voor de tweede plaats won. ‘Ja’, zo herinnert hij zich. ‘Ik moet uitkijken dat ik niet over mijn toeren ga zodat ik op het einde mijn sprint kan uitspelen.’

Verleden met Ethan Hayter

Sla je er Procyclingstats op na, dan wordt zijn carrière het meest vergeleken met die van de Brit Ethan Hayter. Hayter won eerder deze maand nog twee etappes en het puntenklassement in de Giro voor beloften. Vorig jaar won Philipsen er een etappe. Bij de junioren kwam Philipsen Hayter geregeld tegen. Zo wist Philipsen Hayter te kloppen in de Guido Reybrouck Classic tijdens een vlucht met hun twee. De week voordien waren de rollen omgekeerd, Hayter won solo Kuurne-Brussel-Kuurne en Philipsen werd derde, dat gebeurde in 2015.

‘Ik ben hem eerlijk gezegd al lang niet meer tegengekomen in wedstrijden', zegt Philipsen daarover. 'Tegenwoordig rijdt hij een ander programma, maar binnenkort zal ook hij de overstap naar de profs maken. Ik kan je nu al vertellen dat hij een stevige kandidaat zal zijn om mooie koersen te winnen.’ Voorlopig legt Hayter zijn ballen in het mandje van Tokio. Op de Olympische Spelen van 2020 hoopt de oudere broer van dat andere talent, Leo Hayter, verschillende gouden medailles binnen te rijven in het baanwielrennen. (Foto: UAE Team Emirates)

Yob Hillewaert (Twitter: @YobHillewaert | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws