Like ons!
Gespot op Strava: Jumbo-Visma en Van Vleuten gaan tekeer in Tour en Giro Rosa

IDL-producties

Gespot op Strava: Jumbo-Visma en Van Vleuten gaan tekeer in Tour en Giro Rosa

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De kunststukjes van Jumbo-Visma en Annemiek van Vleuten.

Team Jumbo-Visma en Van Vleuten kleurden deze dagen de Tour de France en de Giro Rosa. De Nederlandse formatie won de eerste twee etappes in de Tour en had daardoor twee dagen Mike Teunissen als gele truidrager. Van Vleuten pakte op de vijfde dag in Italië groots uit met een solo op de slotklim. Dit zijn de cijfers achter die prestaties:

Zaterdag 6 juli 2019: Teunissen stunt met gele trui in Brussel

Er is veel gezegd en geschreven over de stunt van Teunissen in de eerste etappe van de Tour. Niet Dylan Groenewegen, maar hij pakte het geel en de ritwinst. 'Did that just happen?', vraagt Teunissen zich in de titel van zijn Strava-upload af. Nou, wie in de laatste 500 meter heuvelop nog een maximum van 54,7 kilometer per uur uit zijn dijen schudt, vraagt er wel een beetje om, Mike.

Na een gemiddelde van 43,1 kilometer per uur over vier uur en 38 minuten kwam het volgens de kenners aan op timing. Maar bovenal was Teunissen veruit de snelste in de laatste 500 meter. Met een gemiddelde van 51,9 kilometer per uur knalde hij naar voren en uiteindelijk over Peter Sagan heen. De explosie duurde 34 seconden. Ter vergelijk; Oliver Naesen werd achtste en deed er 36 seconden over. Hij ontwikkelde met een gemiddelde van 49 kilometer per uur een stuk minder snelheid dan Teunissen.

Kijken we nog iets verder terug, dan was Teunissen al langer op dreef. De laatste 800 meter legde hij ook het snelst af van iedereen en ook in de kilometer ervoor, waarin hij nog voor Groenewegen werkte, reed hij een persoonlijk record op de laatste rechte weg. 


Het kersverse klassement van de Tourfinish in etappe 1. Teunissen was machtig sterk.

Zondag 7 juli 2019: Jumbo-Visma vernedert concurrentie in ploegentijdrit

Het werd een geweldig weekend voor Jumbo-Visma, want een dag na het sprookje van Teunissen werd ook de ploegentijdrit gewonnen. 'Never wake me up out of this dream', meldt Teunissen veelzeggend op Strava. De 27,23 kilometer over heuvelachtig terrein werd door de trein van Jumbo-Visma met een gemiddelde van 56,5 (!) kilometer per uur afgelegd. 

De maximale snelheid van Teunissen lag zondag maar liefst op 87,1 kilometer per uur. Zijn geschatte vermogen lag gemiddeld op 662 watt, met een piek van 1.296 watt. Waarschijnlijk vliegt Strava hier wat uit de bocht met het feit dat het om een ploegentijdrit ging. Het gemiddeld geschatte vermogen van ploegmaat Van Aert lag in de tijdrit namelijk op op 367; een stuk realistischer.


De indrukwekkende ploegentijdrit van Jumbo-Visma, gezien vanuit Teunissen.

Dinsdag 9 juli 2019: Van Vleuten maakt gehakt van rivalen in Giro Rosa

Het Nederlandse feest in de Tour werd op maandag misschien verstoord door Julian Alaphilippe, in de Giro Rosa zijn de Nederlandse dames niet te houden. Marianne Vos won al twee etappes, maar de vijfde rit met aankomst bergop was het moment voor Van Vleuten om toe te slaan. De cijfers van de kopvrouw van Mitchelton-Scott zijn indrukwekkend.

De tijdlijn van Van Vleuten kleurt goud, maar ze sloeg haar slag op de slotklim, de Torri di Fraele. De zeven kilometer aan zeven procent werd door de Nederlandse afgelegd in 21.38 minuten. Daarmee was ze 1.09 minuten sneller dan het oude record, dat al sinds 2016 in de boeken stond. Een geschat gemiddeld vermogen van 353 watt is enorm over dik 21 minuten, voor iemand van slechts 62 kilogram. Chapeau! (Foto: Sirotti)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven