Like ons!
Gespot op Strava: Lofuitingen voor Van Aert logisch na zien van deze cijfers

IDL-producties

Gespot op Strava: Lofuitingen voor Van Aert logisch na zien van deze cijfers

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de adembenemende tiende etappe in de Tour de France.

Het zou een doodnormale sprintrit worden, die tiende etappe in de Tour. Er was een kopgroep weg zonder gevaarlijke mannen, de sprintploegen deden hun ding en de klassementsmannen hadden zo een extra rustdag voor de daadwerkelijke rustdag. Niets was minder waar. In de finale van de koers ontplofte het peloton door de wind, schuin van achteren. Iedereen was zo dood als een pier, behalve Wout van Aert.

53,8 kilometer per uur in de waaiers

In totaal registreerde Van Aert op 15 juli 2019 222,28 kilometer op zijn Strava. Hij deed er dik vijf uur over, met een gemiddelde van 44,3 kilometer per uur. Netjes, helemaal als je bedenkt dat het in de eerste uren nog vrij rustig ging in het peloton. Pas op 65 kilometer van de streep deden ploegen een eerste poging om het op de kant te zetten. Op het segment 'Plateau Cassagnes vers Centrès' zien we voor het eerst dat het echt hard gaat. Dik dertien minuten aan 55,2 kilometer per uur, hallo!

Daarna viel het eigenlijk nooit meer stil, getuige de Strava-upload van Van Aert. De Belg ging mee in de voorste groep, waar in de laatste vijftig kilometer een gemiddelde werd weggetrapt van 53,8 (!) kilometer per uur. De maximale snelheid die Van Aert aantikte was 96,8 (!!!) kilometer per uur. Zijn gemiddeld geschatte wattage over de laatste vijftig kilometer was volgens Strava 314 watt. 


Wat een cijfers in de laatste vijftig kilometer van het peloton en Van Aert...

1,6 kilometer per uur langzamer = minuten verlies

Hoe verlies er dan uitziet? Thibaut Pinot kwam als belangrijkste klassementsrenner in de tweede waaier over de meet, op 1.40 minuten van de eerste groep. Reden genoeg voor de Fransman om voor het eerst deze Tour geen rit te uploaden op Strava. Richie Porte deed dat wel en reed in dezelfde groep als Pinot. Zijn gemiddelde snelheid lag in de laatste vijftig kilometer op 52,1 kilometer per uur. Gemiddeld 1,6 kilometer per uur langzamer dus, reken maar uit...

Wie zich staande wilde houden vooraan, moest van goede huize komen. Team INEOS ging als een razende tekeer, zo bewijst ook de upload van Michal Kwiatkowksi. De knecht van de Britse formatie reed keihard op kop en haalde vermogens in de finale die vaak dik over de 400, 500 en zelfs 600 watt heen gingen. De Pool reed zich helemaal leeg, alvorens hij richting de sprint liet lopen. De schade was toen al niet meer te overzien. 


Adembenemende cijfers van Kwiatkowski, die zich in de finale helemaal uit elkaar trok.

Van Aert perst er een indrukwekkende sprint uit

Na de indrukwekkende krachtsexplosie van INEOS was het in de finale weer aan de sprinters. Team Sunweb zette een indrukwekkend treintje op voor Michael Matthews, Deceuninck-Quick-Step kwam sterk voor Elia Viviani, maar het was Van Aert die ze allemaal het zwijgen oplegde. De man van Jumbo-Visma ging als eerste aan en hield Viviani vervolgens nipt achter zich.

Hoe? Door in de laatste 400 meter heuvelop, na een loodzware koers, een piek van 65,9 kilometer per uur uit zijn benen te persen. Gemiddeld reed Van Aert in de sprint 59,1 kilometer per uur, waarmee hij meteen de KOM op dat laatste sprintje in zijn bezit heeft. Een blik op die recordtijd zal hem de rest van zijn leven een grote glimlach bezorgen. (foto: Sirotti)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven