Gespot op Strava: Alle KOM's gingen eraan in de bergen, maar het ging nóg harder IDL-producties

Gespot op Strava: Alle KOM's gingen eraan in de bergen, maar het ging nóg harder

Door Bram van der Ploeg 31 juli 2019 | 15:55


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de cijfers van de Pyreneeën- en Alpencols in de Tour de France.

Pinot haalt uit op de Tourmalet

Op 20 juli moeten de renners voor het eerst echt uit hun hok in de bergen. Na La Planche des Belles Filles in de zesde etappe is het op deze dag aankomst op de Tourmalet. Hoewel Team Jumbo-Visma de koers op de slotklim in handen neemt en Team INEOS nog kwetsbaar oogt, is het Thibaut Pinot die uithaalt. Hij rijdt in de laatste kilometer weg bij Steven Kruijswijk, Emanuel Buchmann, Julian Alaphilippe, Mikel Landa en Egan Bernal.

De Fransman wint daarmee een Touretappe op de mythische aankomst en de cijfers achter die prestatie spreken boekdelen. Hij reed een dik vet record bij elkaar, met een zogenaamde KOM op Strava. De Tourmalet van 18,95 kilometer werd door Pinot op gefietst in 51 minuten en 13 seconden. Gemiddeld reed Pinot op de klim, van zeven procent gemiddeld, 22,2 kilometer per uur. Kruijswijk, die op zes seconden derde werd, deed acht seconden langer over de klim.

De KOM op de Col du Soulour, de eerste klim van deze etappe, is na de Tour in handen van Warren Barguil. Hij reed de klim van 11,76 kilometer op in 33 minuten en 28 seconden. Het was de klim waar Movistar gas gaf, dus moest ook Pinot al bij de pinken zijn. Hij was slechts een seconde trager dan Barguil. Het oude record van Simon Carr op de Col du Soulor (34:04 minuten) ging er dik aan. 

Pinot ook ijzersterk op Prat d'Albis

Een dag later is het opnieuw raak voor Pinot, al wint hij dit keer niet de etappe. In een zware rit met vier beklimmingen komt alles aan op de slotklim van de Prat d'Albis. We zien op Strava hoe Pinot in het peloton de eerste twee beklimmingen van de dag nog twee á drie minuten trager op rijdt dan leden uit de kopgroep, maar daarna gaat het hard. 

Op de voorlaatste klim, de Col de Peguere, zien we Laurens De Plus als snelste man boven komen op Strava. Daarna is het aan Pinot. Op de Prat d'Albis, van 10,2 kilometer aan zeven procent, rijdt Pinot opnieuw het bestaande record op Strava uit de boeken. 27 minuten en 6 seconden, langer duurde het niet voordat Pinot boven was in de regen. Kruijswijk zien we er nu op een tweede plaats, met 27:55 minuten 49 tellen langzamer dan zijn Franse rivaal.

Pinot haalt een gemiddelde van 22,6 kilometer per uur, en alleen de eerder aangevallen Landa kan zijn wiel houden. Geraint Thomas en Kruijswijk geven tijd toe, Alaphilippe kraakt op deze dag voor het eerst. Toch zien we een geschat vermogen van Kruijswijk van 376 watt. Hoe betrouwbaar dit is, is de vraag, maar het geeft aan hoe maximaal de kopmannen omhoog reden. 

Kruijswijk scoort KOM's, maar weet stiekem wel beter

In de achttiende etappe gaan we naar de Col du Galibier, met daarvoor nog twee beklimmingen met de Col de Vars en de Col d'Izoard. Nairo Quintana wordt de man van de dag. Hij stuift na een matige Tour de Galibier op. De laatste, steile 8,5 kilometer doet hij in 22.23 minuten, een record. Hoe snel dat is? De favorieten konden simpelweg niet harder in een groep achter Quintana. Pinot is op Strava de snelste met 23.25 minuten op hetzelfde segment. Hij heeft er de KOM mee in zijn bezit, maar dat komt alleen omdat Quintana geen Strava gebruikt.

Vanaf rit negentien, waarin Pinot dramatisch moet afstappen door een blessure, neemt Team Jumbo-Visma het heft in handen. Hoewel beide etappes worden beïnvloed door de enorme regenval gaat De Plus vol gas voor zijn kopman Kruijswijk. Kruijswijk heeft daardoor nu de KOM in handen op de L'Iseran, door Strava gemeten als klim van 12,94 procent aan zeven procent. Ook hier weten we echter beter; Bernal ging als een raket op deze klim. Met 35.30 minuten was hij eigenlijk sneller en eigenlijk nóg sneller dan deze tijden zeggen. De Colombiaanse Tourwinnaar reed met 5,8 watt per kilogram omhoog. Wauw!

Kruijswijk kan ook op de Val Thorens, de slotklim van de Tour de France, rekenen op de KOM, maar ook hier zal de Nederlander weten dat er stiekem een paar beter waren. Van de Strava-gebruikers is hij de snelste met 1.13:07 op de meer dan dertig kilometer lange klim. Vincenzo Nibali is echter de allersnelste, blijkt uit cijfers van zijn coach Paolo Slongo. De Haai van Messina rijdt over de hele etappe gezien 353 watt gemiddeld, met zijn 65 kilogram 5,4 watt per kilogram. Bij zijn demarrages op het vlakke en op de klim in de kopgroep gaat zijn vermogen dik over de 500 watt, op de klim rijdt hij gemiddeld met 350 watt omhoog. (foto: Sirotti)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws