Like ons!
Column: Permanentere rol in schaduw dreigt als Kruijswijk geen stapje zet

IDL-producties

Column: Permanentere rol in schaduw dreigt als Kruijswijk geen stapje zet

De brede glimlach van Steven Kruijswijk op het Tourpodium in Parijs was er één van pure blijdschap. Ik kon er naar blijven kijken. Hier had hij al die jaren voor gewerkt en getraind, dit was zijn ultieme beloning. En toch kan ik me tegelijkertijd niet aan de indruk onttrekken dat hij de komende jaren helemaal niet zo zeker is van een plek in de spotlights bij Team Jumbo-Visma.

Ik ben fan van Kruijswijk, eigenlijk al toen hij in 2015 zevende werd in de Giro d'Italia. In een zware derde week zat toen iedereen aan zijn limiet, maar Kruijswijk werd alleen maar beter. Hij zorgde voor een grimas op het gezicht van Alberto Contador en Fabio Aru. Samen met Mikel Landa was hij in die week de beste in koers.

Steven Kruijswijk, in control in 2016 en 2018

Het was de opmaat voor 2016, het jaar waarin hij voor eeuwig de geschiedenisboeken in had moeten gaan. Over die sneeuwmuur is genoeg gezegd, over zijn vorm van toen niet. Hij was echt véruit de beste. Hij viel aan, hij controleerde, hij delegeerde. Hij was de keizer van het peloton, volledig in control. Die crash was niet alleen hard, het was een dreun voor het zelfvertrouwen. Natuurlijk lukte het een jaar later in 2017 niet, omdat de verwachtingen na 2016 veel te hoog waren. 

2018 werd wel zijn jaar en niet toevallig omdat hij juist toen weer vanuit de schaduw kwam. Na een tegenvallend 2017 hield ogenschijnlijk niemand rekening met hem in de Tour. En juist toen sloeg hij toe zoals in de beste dagen van zijn Giro d'Italia. Die aanval op de Alpe d'Huez was episch, maar hij viel nog vaker aan. Iedereen was lyrisch over de tweede plaats van Tom Dumoulin, maar stiekem had ik veel meer genoten van Stevie Kruijswijk. Een goede Vuelta na zo'n Tour kon toch niet? Vanuit de schaduw bewees hij wederom het ongelijk.

Podium als uitschieter of als regelmaat?

Maar wat nu, nu hij een derde plaats heeft behaald in de Tour? Het is zijn beste resultaat ooit en toch vond ik Kruijswijk in drie weken Tour geen moment in control, zoals hij was in 2016 en 2018. Hij was attent; ja. Hij was geconcentreerd; ja. Hij was echt heel goed; ja. Kruijswijk deed alles goed, maar er waren er stiekem een paar beter. Als Thibaut Pinot niet met zijn dijbeen tegen zijn stuur was geknald, was Kruijswijk vierde geworden, toch?

Het was ook een dijk van een prestatie geweest, maar tegelijk rijst de vraag waar het plafond ligt van hem. In 2016, met een kwetsbare concurrentie, had hij het roze moeten pakken, zoals hij nu het podium haalde. Hij had het maximale eruit moeten halen op het moment dat het kon, want die momenten worden misschien wel spaarzamer of misschien verdwijnen ze wel. Anders gezegd: Is de podiumplaats van Kruijswijk een uitschieter na een perfecte drie weken of is het de start van nog een paar jaren op het podium?

Drie kapiteins op het Jumbo-Visma-schip

Kan Kruijswijk nog één stapje maken en straks naast volgen ook aanvallen tegen de beste renners van het peloton? Zoals hij deed in de Giro en vorig jaar in de Tour. Of stond die Giro in dat opzicht toch in een ander perspectief? Was hij toen net zo goed als nu, maar was de rest ietsje minder? En misschien was die aanval op de Alpe d'Huez wel episch, maar hij moest ook passen toen de mannen van het uiteindelijke podium aan gingen op andere cols. 

Ik hoop zo onwijs dat Kruijswijk dat stapje nog kan maken, want een aanvallende Kruijswijk is het mooiste wat er is. Maar met Primoz Roglic en straks Tom Dumoulin zijn er straks wel drie kapiteins op het Jumbo-Visma-schip en op papier hebben zij nog net een beetje meer potentie. In dat opzicht mogen we stellen dat Kruijswijk zelfs een stapje beter móet, wil hij wedijveren met Roglic en Dumoulin. Anders dreigt een permanentere rol in de schaduw, al heeft hij reeds bewezen dat hij juist vanuit die positie tot de mooiste dingen in staat is. (foto: Sirotti)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven