Bauhaus groeide samen op met Ackermann: ‘Als 12-jarige samen aan de start’ IDL-producties

Bauhaus groeide samen op met Ackermann: ‘Als 12-jarige samen aan de start’

Door Yob Hillewaert 14 augustus 2019 | 09:15


Phil Bauhaus is bij de eerste twee sprints van de Binckbank Tour twee keer in de top zeven geëindigd, en toch hoopt de Duitser van Bahrain-Merida op meer. ‘Ook in de Tour denk ik ritten te kunnen winnen’, vertelt de pas 25-jarige sprinter bij In de Leiderstrui.

In de eerste rit eindigde Bauhaus dus als vijfde. Maar er zat meer in. Hij werd namelijk met een harde schouderduw weggezet door Sam Bennett. Daarna ging Bauhaus uit geslagen positie nog jongens als Hodeg voorbij, vijf meter uitbollen na de meet lag hij al in tweede positie. ‘Maar ja...' zucht hij. 'De finish ligt op de streep en niet vijf meter verder. Het was een ontgoocheling, want het team leverde goed werk en ook mijn benen waren heel goed’, zegt hij over die eerste rit.

In de tweede rit zat hij zowat twintigste bij het ingaan van de laatste 600 meter en finishte hij als zevende. Gelukkig komen er voor de Duitser nog een tweetal kansen. ‘Als alles eens meezit, hoop ik ten minste op top drie. Maar eigenlijk ga ik voor winst.’

Wie zijn grootste uitdager is om als hij alsnog een ritwinst wil boeken? ‘Bennett is erg sterk. Ik sla niemand met verstomming als ik zeg dat Bennett ook in de Tour etappes kan winnen. Maar datzelfde geldt voor mij. Ik denk ook ritten te kunnen winnen in de Binckbank én in de Tour. Hier heb ik alvast de benen om te winnen, dat heb ik al gevoeld. Het moet gewoon eens meezitten’, zegt de Duitser vol vertrouwen.

Geen officiële zege bij Bahrain-Merida

Bauhaus veranderde dit seizoen van ploeg. Hij maakte begin dit jaar de overstap van Team Sunweb naar Bahrain Merida, waar hij na tal van ereplaatsen tot nog toe één keer het zegegebaar mocht maken. ‘Op de eerste dag van de Adriatica Ionica Race won ik van Hodeg, maar dat bleek een criterium en geen officiële rit. In de laatste rit, de enige echte vlakke rit, zat ik in het wiel van Modolo bij het ingaan van de laatste bocht. Het parcours was natgeregend en mijn wiel slipte weg. Ik crashte’, zegt de niet van pech gespaarde sprinter.

‘Drie dagen geleden heeft de ploeg laten weten dat ik naar de Vuelta ga. Eerst was het plan om de Ronde van Duitsland te rijden, maar nu is dat weer veranderd', zo vervolgt hij. Het is een opmerkelijke kalenderswitch voor een sprinter die het vooral van het vlakke werk moet hebben. 'Ik deed de Vuelta nog nooit, enkel een keer de Giro. Naar wat ik hoor is de Vuelta nooit echt vlak, maar gaat het altijd op en neer.'

Op de voorlopige deelnemerslijst staat tussen de namen van Bahrain-Merida ook Sonny Colbrelli, de heuvelspurter. ‘Ik zou er geen probleem mee hebben of Colbrelli de Vuelta rijdt of niet. In vlakke ritten gaan we zeker voor mij, en het ziet er naar uit dat drie-vier ritten zo goed als vlak zijn.’

Opgroeien met Ackermann

Bauhaus begon zijn carrière bij BORA-hansgrohe, waar Ackermann zijn rol als sprinter inmiddels met verve heeft overgenomen. Zorgt dat voor rivaliteit? ‘Niet echt. Ik ken hem al van mijn allereerste koersje, toen ik nog maar twaalf jaar oud was. In Hildesheim was dat. We schreven ons de hele jeugd lang in voor dezelfde wedstrijden.’

‘Als je honderd races samentelt die we samen hebben betwist, heeft Ackermann er meer gewonnen', geeft hij dan toe. 'Hij was altijd al één van de beste sprinters in Duitsland. Maar in onze eerste twee jaren als belofte nam ik wat de bovenhand. Toen hij prof werd, ging het weer wat gelijk op’, vertelt Bauhaus, die in 2017 een rit won in de Dauphiné. 

‘En toen kwam 2018. Sinds vorig jaar zit hij een stap voor op mij', vervolgt de Duitser, die vorig jaar bij Team Sunweb richting uitgang werd geduwd. 'En dit jaar won Ackermann dan twee ritten in de Giro en werd bijna Europees kampioen. Hij is één van de beste sprinters van de wereld geworden. Hoe ik me daar bij voel? Eerlijk gezegd ben ik daar alleen maar blij voor. Het motiveert me om hem opnieuw te kunnen kloppen.’ (Foto: Sirotti)

Yob Hillewaert (Twitter: @YobHillewaert | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Meer info over Vuelta a Espana 2019:
- Vuelta nieuws
- Vuelta achtergrond


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws