Column: Iedere dag kans op succes in Vuelta, dat mag vooral niet gaan wennen IDL-producties

Column: Iedere dag kans op succes in Vuelta, dat mag vooral niet gaan wennen

Door Bram van der Ploeg 22 augustus 2019 | 07:45


Het voelt wat vroeg. De vakanties zijn overal nog niet eens afgelopen, de Tour de France hangt nog vers in het geheugen, maar het is alweer tijd voor de Vuelta a Espana. Een blik op de deelnemerslijst wakkert de zin flink aan en als Nederlandse wielerliefhebber, met een beetje nationalistische trekjes, verkeer ik tegenwoordig in een luxepositie. Ook nu weer.

Sinds de Tour hebben we Mathieu van der Poel alweer zien winnen in Noorwegen, Laurens De Plus was bizar sterk in de BinckBank Tour, Remco Evenepoel was daar met winst in de Clasica San Sebastian en in Alkmaar pakte hij ook nog eens de Europese titel in het tijdrijden, voor Bjorg... De tijd vliegt voorbij. Criterium na criterium, terwijl het voetballen langzamerhand weer de overhand neemt in de sportjournaals. Miljoenen daar, miljoenen hier; Frenkie, Matthijs en Virgil overstemmen de klanken van Steven, Dylan en Tom.

'Vuelta is een prachtige koers met een mooi koersverloop'

En toch kan dat vanaf zaterdag zomaar eens anders zijn. Last but not least is een bekend Engels gezegde. Het gaat dit jaar wel aardig op voor de Vuelta. De Giro won de laatste jaren aan populariteit in Nederland en Tom Dumoulin heeft daar natuurlijk een groot aandeel in gehad. En de Tour is van de buitencategorie qua media-aandacht, met dit jaar ook nog eens tot het einde spanning. Maar dat neemt niet weg dat de Vuelta op zichzelf vaak een prachtige koers met een mooi koersverloop is.

Als ik graaf in mijn geheugen komt er gek genoeg niet heel veel naar boven met betrekking tot de Vuelta. Ik herinner me nog dat ik in een voetbalkantine Tom Dumoulin zijn rode trui kwijt zag raken aan Fabio Aru. Uiteraard herinner ik me de overwinning van Robert Gesink op de Aubisque en ook de puntentrui die Bauke Mollema op de laatste dag nog pakte in 2011 is een blijvende herinnering. Na wat kleine research schieten ook de overwinningen van Chris Horner en Juan Jose Cobo (die hem niet mocht houden) en een tweede plek van Ezequiel Mosquera (die hem ook niet mocht houden) weer naar boven in het brein. Hetzelfde geldt voor de ritzege van Bert-Jan Lindeman.

'Kan me niet herinneren dat ik zoveel zin heb gehad in de Vuelta'

Een blik op de deelnemerslijst levert een fraaie groep toppers op. Carapaz, Valverde, Quintana, Fuglsang, Lopez, Sam Bennett, Uran, Martinez, Higuita, Nieve, Chaves, Aru, Gaviria en Pogacar. Het gaat bijna weer beginnen en ik kan me niet herinneren dat ik zoveel zin heb gehad in de Vuelta. Nadat Nederland het jarenlang moest doen zonder topsprinter gaan we na een Tour met Groenewegen, en af en toe Cees Bol, nu de Vuelta in met Fabio Jakobsen. Wat een luxe. Daarnaast start Kruijswijk ook samen met Gesink, Bennett en Roglic. Het geel zal weer goed te zien zijn.

Wout Poels krijgt de kans om voor zichzelf te rijden, Wilco Kelderman mag ons verbazen en in de vluchten zullen we ongetwijfeld Brian van Goethem en Jetse Bol terug zien. Ondanks het geringe aantal Nederlanders lijkt er op elke dag kans op succes te zijn. Het zal zaak zijn om niet te snel verwend te raken. Maar Nederlanders in de kop van de koers begint in deze tijden toch wel aardig te wennen. Hopelijk kunnen zij die gedachte bevestigen in Spanje. Viva la Vuelta, Viva Espana, Viva Hollanda! (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws