Gespot op Strava: Neurotische Vuelta-voorbereiding Kruijswijk biedt perspectief IDL-producties

Gespot op Strava: Neurotische Vuelta-voorbereiding Kruijswijk biedt perspectief

Door Bram van der Ploeg 23 augustus 2019 | 08:05


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de Vuelta-voorbereiding van Steven Kruijswijk.

Wie derde wordt in de Tour de France heeft vrienden, zo zal de Nederlander gemerkt hebben. Kruijswijk reed een jaar geleden naar een vijfde plaats in de Tour en kon zodoende (in de schaduw van nummer twee Tom Dumoulin) de Clasica San Sebastian rijden, enkele dagen na die ronde. Daar was deze zomer geen tijd voor, Kruijswijk werd een weekje opgeslokt door de criteriums in eigen land en stond daar in de spotlights. Daarna ging de focus snel op zijn volgende doel.

Cijfers Kruijswijk bijna exact gelijk

De eerste indruk van Kruijswijk na de Tour de France is dat hij een andere aanloop kent naar de Vuelta a Espana dan vorig jaar. Qua invulling van wedstrijden klopt dat wel een beetje, maar de trainingsarbeid is onder de streep bijna neurotisch hetzelfde. In 2018 reed hij na de Tour de Clasica San Sebastian en bereidde hij zich in Monaco voor op de Vuelta. Dit jaar ging hij na de criteriums ook naar zijn huis in de Zuid-Franse ministaat. 

Hij reed in 2018 1.239,03 kilometer in 42 uur en 12 minuten op de teller. Hij legde daarbij 23.757 hoogtemeters af. Als we zijn Strava-gegevens van 2019 erbij pakken komen we tot bijna exact dezelfde gegevens: 1.198,4 kilometer in 42 uur en 32 minuten en 24.228 hoogtemeters. Het verschil in kilometers tussen 2018 en 2019 is zodoende 40,63 kilometer, in het voordeel van 2018. Hij zat in 2019 welgeteld 20 minuten langer op de fiets en ten opzichte van 2018 klom Kruijswijk dit jaar na de Tour welgeteld 471 meter meer. Wie een rondje Utrechtse Heuvelrug doet, komt daar al snel aan. 


Kruijswijk, in de spotlights tijdens de criteriums.

Kruijswijk bijna overal beter, ook in de Vuelta?

In dit hele plaatje hebben we nog niet de criteriums meegenomen, omdat Kruijswijk die rondjes om de kerk niet deelt op Strava. In 2018 reed Kruijswijk er vier (Boxmeer, Chaam, Wateringen en Etten-Leur)en in 2019 waren dat er vijf (Boxmeer, Surhuisterveen, Chaam, Wateringen en Etten-Leur). Zelfs in zijn keuzes voor criteriums wijkt Kruijswijk dus amper af. Belangrijker is dat er per criterium zo'n 80 kilometer wordt afgelegd. Tellen we één extra 80 kilometer op bij het totaal in 2019, dan 'trainde' Kruijswijk dit jaar dus zelfs iets meer dan vorig jaar.

Tot zover heeft het aan de voorbereiding ogenschijnlijk niet gelegen; Kruijswijk deed onder de streep bijna exact hetzelfde als in 2018, toen er een vierde plaats in de Vuelta volgde. Fysiek zou hij dus in staat moeten zijn om wederom mee te doen. Helemaal als we zijn resultaten over het hele jaar bekijken, want die zijn bijna in iedere koers beter dan een jaar geleden: Ruta del Sol (zevende in 2018, derde in 2019), Catalonië (achtste in 2018, vijfde in 2019), Romandië (zesde in 2018, zesde in 2019) en vervolgens de Ronde van Zwitserland in 2018 (achtste) en de Dauphiné in 2019 (afgestapt door ziekte). De Tour in 2018 leverde daarna plek vijf op, in 2019 plek drie. 


Kruijswijk op het Tourpodium in 2019.

KOM's en PR's tijdens training

Rest alleen de vraag; hoe zit het met de benen? Een renner kan wel evenveel arbeid verrichten als een jaar eerder, uiteindelijk bepalen de benen hoeveel kracht je op de pedalen kan zetten. Jumbo-Visma en Kruijswijk zelf zullen als enigen echt weten hoe realistisch een goede Vuelta is, maar op Strava kunnen we wel een beetje meekijken. Want wat goud is, is goed op Strava en de trainingsritten van Kruijswijk kleuren zeer regelmatig goud met persoonlijke records en hier en daar zelfs een KOM. Op het segment 'Perinaldo-Galleria' (een klim van 5,64 kilometer aan 7 procent) was hij voor drie dagen de snelste. 

Ook in dat opzicht is 2019 vergelijkbaar aan 2018. Ook vorig jaar deed Kruijswijk zichzelf echt wel pijn tussen de Tour en de Vuelta en werden meerdere records scherper gesteld. Zijn KOM op het segment 'Pigna - Colla Langan - Monte Ceppo' staat een jaar later zelfs nog steeds. Datzelfde geldt overigens voor zijn in 2018 gezette KOM op het segment 'D68 Climb'. Ja, Kruijswijk was in 2018 in orde, maar als zijn neurotische voorbereiding op de Vuelta in 2019 niet liegt, lijkt er ook in de komende editie heel veel mogelijk. (foto: Sirotti)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Meer info over Vuelta a Espana 2019:
- Vuelta nieuws
- Vuelta achtergrond


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws