Gespot op Strava: Harde klap voor Jumbo-Visma en kan Valverde Vuelta winnen? IDL-producties

Gespot op Strava: Harde klap voor Jumbo-Visma en kan Valverde Vuelta winnen?

Door Bram van der Ploeg 31 augustus 2019 | 08:17


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de eerste week in de Vuelta a Espana.

In de Vuelta a Espana viel al genoeg te beleven, maar in deze aflevering pikken we er twee momenten uit. Allereerst gaan we terug naar zaterdag, de ploegentijdrit. Twee ploegen gingen keihard tegen de grond en Steven Kruijswijk is om die reden zelfs al uit de Vuelta. Op woensdag werd er voor het eerst serieus bergop gefinisht en liet Alejandro Valverde zich van zijn beste kant zien.

UAE Team Emirates en Jumbo-Visma likken hun wonden

Eerst terug naar zaterdag, want het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat we het hadden over het lekke zwembadje, waardoor in de slotfase van de tijdrit één bocht plots nat lag. UAE Team Emirates ging als eerste tegen de grond, Jumbo-Visma volgde acht minuten later. Bij UAE bleef er slechts één man overeind, bij de Nederlandse formatie toch nog vier. Opmerkelijk genoeg kwam iedereen er zonder breuken vanaf.

In de Strava-uploads van Fernando Gaviria, Tadej Pogacar (beide UAE) en Robert Gesink (Jumbo-Visma zien we dat beide ploegen in dezelfde bocht neer gingen. Plots zit er een rechte lijn naar beneden in de analyse van de snelheid. We kunnen er meteen bij concluderen dat Gaviria en consorten aan vijftig kilometer per uur de bocht aansneden en tegen de veertig kilometer per uur richting de bocht des onheils gingen. De klap was hard op de video's die volgden en dat is dus niet zo gek.

Uiteindelijk verloor Jumbo-Visma veertig seconden, UAE zelfs meer dan een minuut. Want de crash had impact op de wattages, zo is te zien. De eerste helft van de tijdrit ging het hard, met pieken ver boven de 1.100 watt. Die waardes werden in de slotfase nooit meer gehaald. De snelheden lagen bij UAE plots boven de 40 in plaats van 50 kilometer per uur. 


De impact van de crash van UAE in cijfers.

Valverde kopman na eerste test bergop

Na enkele dagen wonden likken was het op woensdag in de vijfde etappe van de Vuelta tijd voor de eerste aankomst bergop. De meest opvallende prestatie kwam toch wel van Alejandro Valverde. De wereldkampioen was samen met Miguel Angel Lopez en Primoz Roglic de sterkste bergop, al werd hij vooraf niet genoemd als favoriet voor de eindzege. De prestatie daar leverde hem wel de rol van kopman op, zo bevestigde Nairo Quintana.

Wat zit er nog in het vat voor de 39-jarige Valverde? Getuige zijn prestatie op de Javalambre mogen we nog wel het één en ander verwachten. Valverde reed de KOM op die zogenaamde Pico del Buitre overtuigend uit de boeken. Hij beklom de pukkel van 11,35 kilometer aan 8 procent gemiddeld in slechts 30.26 minuten. Lopez was er overigens wel iets sneller, maar de Colombiaan heeft geen Strava.

Bovendien was de Javalambre vrij onbekend, dus is een KOM nogal logisch als je als eerste boven komt. Daarom zijn de cijfers achter de prestatie veel boeiender: Valverde klom met een gemiddelde van 22,4 kilometer per uur omhoog. Zijn vermogen tijdens de hele klim: 388 watt. Dat is met zijn 59 kilogram een vermogen van 6,57 watt per kilogram. Indrukwekkend! Zijn piekvermogen lag op 942 watt. De grote vraag is nu vooral; kan de oude krijger dat ook drie weken lang? (foto: Sirotti)


De indrukwekkende klim van Valverde

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Meer info over Vuelta a Espana 2019:
- Vuelta nieuws
- Vuelta achtergrond


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren


Meer nieuws