Column: Wat ze in Spanje ook doen, door Van der Poel is mijn hoofd al bij het WK IDL-producties

Column: Wat ze in Spanje ook doen, door Van der Poel is mijn hoofd al bij het WK

Door Ward Hilhorst 11 september 2019 | 21:07


Het is september, de Vuelta-maand. Nadat we dit jaar al twee prachtige grote rondes hadden gezien, keek ik ook weer uit naar deze laatste. Zou Valverde het nog kunnen? Hoe zou Roglic het doen met zo weinig wedstrijdkilometers? Kan Kruijswijk nog iets na deze Tour? Hoe is de vorm van Wout Poels? Al deze vragen maakten dat ik vol spanning begon aan de drie weken. 

Eigenlijk waren alle vragen redelijk snel (deels) beantwoord. Poels kon geen klassement neer zetten en Kruijswijk viel zelfs al snel uit. Valverde kon het inderdaad nog, maar werd overschaduwd door de man zonder wedstrijdkilometers. Roglic staat na ruim twee weken eenzaam aan de top, en eigenlijk kan alleen extreme pech nog voorkomen dat de Sloveen met de eindzege aan de haal zal gaan.

Natuurlijk was er ook die andere Sloveen, Tadej Pogacar, die een ongelofelijke prestatie neerzet op zijn twintigste, waardoor hij samen met Remco Evenepoel en Egan Bernal symbool staat voor een gouden generatie die komen gaat. Natuurlijk waren er mooie ritten, met mooie etappewinnaars als Jakob Fuglsang. Maar toch is deze ronde relatief saai. Daardoor was ik met mijn hoofd tijdens het kijken van de Vuelta eigenlijk al meer bij het WK.

Prachtige kanshebbers voor het komende WK

In Yorkshire zullen absolute toppers gaan strijden om die regenboogtrui. Het parcours is op maat van het type renner waar ik van houd. Mathieu van der Poel, Peter Sagan en Julian Alaphilippe maken allemaal een goede kans op de winst, net als Fuglsang. Sinds de Nederlandse ploeg bekend is kan ik mijn gedachten daardoor maar moeilijk in Spanje houden.

Alsof het nog niet moeilijk genoeg was, is dan tegelijkertijd ook de Tour of Britain bezig. De plek waar onder anderen Matteo Trentin, Mike Teunissen en Van der Poel zich voorbereiden op dat WK. De parcoursen in deze rittenkoers zijn zwaar, de landschappen zijn prachtig. Dylan Groenewegen herpakt zich en Dylan van Baarle laat zich van voren zien. 

Van der Poel toont supervorm in Tour of Britain

De klap op de vuurpijl kwam afgelopen dinsdag. Van der Poel, de Nederlandse hoop voor dat aankomende WK, liet zien waarom hij bovenaan de meeste favorietenlijstjes prijkt. Waar Trentin en Teunissen moeite hadden met de steilte van de slotklim, gaf Van der Poel vol gas en declasseerde hij iedereen die dacht hier een kans te maken op etappewinst.

Van der Poel heeft dit jaar al meerdere keren bewezen dat hij geen extreem sterke ploeg om zich heen nodig heeft om te kunnen winnen. Toch krijgt hij die sterke ploeg wel in Yorkshire. Niki Terpstra, Sebastian Langeveld, Van Baarle en Teunissen zijn allemaal mannen om rekening mee te houden in de gemiddelde klassieker. Bauke Mollema, Jos van Emden en Pieter Weening zijn ijzersterke knechten met de nodige ervaring. 

Natuurlijk is het enorm moeilijk om een favorietenrol waar te maken. Natuurlijk is er ook een goede kans dat Van der Poel niet de dag heeft waar hij op hoopt. Toch wordt het hoe dan ook een epische strijd in Yorkshire, en zal er een enorm sterke renner winnen. Daarom kunnen Roglic, Valverde, Pogacar en de rest van de mannen in Spanje hun best doen wat ze willen, maar ben ik met mijn hoofd alvast in Engeland. (foto: Proshots)

Ward Hilhorst

Lees 4 reacties

Tags:

Reacties

Alaflip
12 Sep 2019 om 13:56

Tuurlijk is er reden om uit te kjken naar het WK. Dat weerleg ik ook niet. Maar ik ben nog lang niet klaar met deze Vuelta. ;-)

Spartacus
12 Sep 2019 om 13:19

Hoewel ik ook kan genieten van de Vuelta en komend weekend van de Canadeze koersen, kan ik me volledig vinden in het verlangen naar het WK en in het bijzonder MvdP. Ben benieuwd hoeveel werk de zwaardere jongens uit de Nederlandse selectie kunnen opknappen. Of dat Mathieu in de finale alleen nog over Mollema kan beschikken tegenover bijvoorbeeld een sterk Belgisch blok. Persoonlijk denk ik overigens niet dat er een 'goede kans' is dat Mathieu zijn niveau niet haalt. Een kans, uiteraard. Eigenlijk was hij over zijn gehele carrière slechts één keer niet op de afspraak; op het WK Veldrijden in Valkenburg.

19.8
11 Sep 2019 om 13:13

Eens, het was/is zeker een boeiende Vuelta. Maar doordat het zwaartepunt in de tweede week lag, en Roglic eigenlijk geen moment in de problemen is geweest, is mijn interesse voor de derde week ook wat afgenomen. Daar komt bij dat het WK eraan komt en dat veel renners in voorbereiding hierop de benen testen in andere wedstrijden (zoals de tour of Britain).

Alaflip
11 Sep 2019 om 12:48

De kritiek dat deze Vuelta saai zou zijn, snap ik helemaal niets van. De finales staan bol van de actie. Steeds weer gevechten op twee fronten; de vluchters die strijden om de etappezege, en de klassementsmannen die Roglic een loer proberen te draaien in de finale. Het feit dat Roglic deze aanvallen succesvol weet af te slaan wil nog niet zeggen dat het saai is, verre van. Het klassement mag dan min of meer beslist zijn, de actie en strijd is er niet minder om.

Reageren


Meer nieuws