Gespot op Strava: Cijfers achter de monstersolo en hoe hard ging Van der Poel? IDL-producties

Gespot op Strava: Cijfers achter de monstersolo en hoe hard ging Van der Poel?

Door Bram van der Ploeg 04 oktober 2019 | 17:00


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: Het WK bij de vrouwen en de mannen. 

Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover; de wegwedstrijden op het WK. Maandenlang werd er gebabbeld over Yorkshire, maar zowel op zaterdag als zondag werd een scenario uitgerold dat niemand zag aankomen. Wie een solo van 105 kilometer van Annemiek van Vleuten had voorspeld, was meteen opgenomen. En wie zag aankomen dat Mads Pedersen wereldkampioen zou worden bij de mannen? 

Van Vleuten laat gouden KOM-ravage achter op WK-parcours

Wie de upload van Van Vleuten op Strava bekijkt, ziet nog eens hoe ongelofelijk indrukwekkend de inspanning is geweest. Ze legde de 149 kilometer af met een gemiddelde van 36,3 kilometer per uur. Op het Strava-segment waar ze haar aanval plaatste, staat sinds zaterdag een indrukwekkende nieuwe KOM. Op de zogenaamde Trapping Hill gaf de Nederlandse gas en die inspanning trok ze door in de afdaling. 

De klim van twaalf procent gemiddeld knalde ze met 15,9 kilometer per uur op, met een piek van 39,2 kilometer per uur. Ze noteerde de derde Strava-tijd ooit op de top. Vervolgens stortte ze zich in de afdaling. Met een piek van 82,1 kilometer per uur nam Van Vleuten alle risico's, en met succes. Met haar aanval sloeg ze de definitieve slag, al zal ze dat toen nog niet hebben geweten. 

De klim en de afdaling, samen een segment van 16,45 kilometer, werd op Strava nooit zo snel gereden als zaterdag. Van Vleuten knalde met 37,6 kilometer per uur door het heuvelachtige gebied. In vergelijking: in slechts zestien kilometer klimmen en dalen reed ze 48 seconden voorsprong bij elkaar op het eerste peloton, met daarbij rivaal Chloe Dygert. Dat de Amerikaanse ook diep ging, blijkt wel uit haar gemiddelde wattage van 263 watt op dat segment. Dygert haalde een piek van 850 watt, maar Van Vleuten was gevlogen.


Het segment van de beslissende aanval van Van Vleuten. Niemand was er ooit zo snel, op Strava.

Küng als vergelijkingsmateriaal van Van der Poel

Ook bij de mannen was de uitkomst van het WK verrassend, maar niet vanwege een solo. In barre weersomstandigheden bleek Mads Pedersen de sterkste, voor Matteo Trentin. Helaas hebben ze allebei geen Strava, dus kijken we naar nummer drie Stefan Küng, om een idee te krijgen van hoe zwaar het WK bij de mannen in cijfers was. Küng reed de 272,49 kilometer in 6:51:05 uur en een gemiddelde van 39,8 kilometer per uur. Zijn maximale snelheid was 87,1 kilometer per uur.

Met alle respect, maar het zal velen een worst zijn hoe hard Küng ging. Toch is het handig vergelijkingsmateriaal als we de inspanning van Mathieu van der Poel in de finale willen meten. Küng ging al op 63 kilometer van de meet in de aanval en werd later vergezeld door Pedersen, Mike Teunissen en Gianni Moscon. Op 33 kilometer van het einde lanceerden Trentin en Van der Poel hun aanval. Küng, Pedersen, Moscon, Van der Poel en Trentin bleven vooraan over.

Op Strava hebben we de laatste 33 kilometer van de koers geselecteerd. Op het lokale rondje werd door de kopgroep gemiddeld 39,4 kilometer per uur gereden in die finale. Maximale snelheden van dik zeventig per uur werden aangetikt. Het zijn geen absurd hoge cijfers. Vooral het cijfertje helemaal onderin geeft aan hoe zwaar het was. Acht graden gemiddeld over de hele dag heeft de renners uitgeput. Of zoals Van der Poel het zei: 'Het is geen geheim dat het lichaam tijdens zo’n inspanning in de kou extra energie nodig heeft om het lichaam warm te houden.' (foto: Sirotti)

De laatste 33 kilometer van het WK, waarin Van der Poel in de aanval was.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws