Van der Poel kan voortborduren op mooie statistiek bij rentree in het veld IDL-producties

Van der Poel kan voortborduren op mooie statistiek bij rentree in het veld

Door Jannick van der Hooft 03 november 2019 | 09:25


Mathieu van der Poel maakt zijn rentree in het veldrijden in de Superprestige-cross in Ruddervoorde. Wat mogen we van de Nederlander verwachten na een zware campagne op de weg? In de Leiderstrui bekeek hoe de renner van Corendon-Circus bij zijn laatste discipline-schakelingen presteerde.

Antalya - 21 februari

Nadat Van der Poel het complete veldrijdseizoen gedomineerd had, verlegde hij zijn focus op de voorjaarsklassiekers. Daarvoor besloot hij om eerst wat ritme op te doen in de Tour of Antalya. De verwachtingen waren, gezien het bescheiden deelnemersveld, best groot. Toch wist de toenmalig Nederlands kampioen op de weg probleemloos om te gaan met die druk: met verve won hij de massasprint in de eerste etappe.

Een probleemloze omschakeling dus, maar niet alles wat Van der Poel aanraakt kan in goud veranderen. Zoals hij zelf al aangaf, bleek de derde etappe te zwaar voor hem te zijn. Een 67e plek in de daguitslag leverde hem een uitzichtloze positie voor de eindzege op. Ook in de overige ritten liet hij het sprintwerk over aan zijn ploeggenoten. Wellicht omdat hij het gevaar van de sprints inzag na een hectische finale in de eerste etappe.

Albstadt - 17 mei

Een prachtige reeks voorjaarswedstrijden met als absolute hoogtepunt de gewonnen Amstel Gold Race volgde. Van veel rust daarna bleek geen sprake, want een kleine maand later was het talent alweer te aanschouwen in een andere discipline: dit keer op de mountainbike. Dat Van der Poel weinig moeite kent met omschakelen werd hier opnieuw bewezen. Direct won hij op de Short Track in Albstadt, voor Lars Forster en veelvoudig wereldkampioen Nino Schürter.

Een paar dagen later was de coureur opnieuw succesvol, ondanks dat de zege uitbleef. Op het onderdeel Cross Country werd hij geklopt door Mathias Flückinger. Toch zal dat de pret niet hebben mogen drukken, want daar werd wel het olympisch ticket voor Tokio veiliggesteld. Dat mag zeker als een droomstart van zijn mountainbike-seizoen beschouwd worden.

Leknes - 15 augustus

Ook op de mountainbike wist het multitalent de zeges aaneen te rijgen, maar daar stopte het succes niet voor Van der Poel. Op 15 augustus bevond hij zich voor het eerst weer sinds zijn zege in de Amstel Gold Race in het peloton op de weg. Even wennen aan de fiets? Nee hoor, want in de Arctic Race of Norway kon niemand aan hem tippen de eerste etappe.

Soms blijkt ook Van der Poel te kunnen verliezen en dat werd duidelijk in de tweede etappe. Deze keer was het Bryan Coquard die de Nederlander van de zege wist af te houden. Het bleek de laatste poging van hem om voor de zege te gaan, want de rest van de etappes bleek te zwaar. Hij eindigde daardoor op een 22e plek in de uitslag.

Ruddervoorde - 3 november

Bijna iedereen weet wat er daarna gebeurde. Met hoge verwachtingen trok Van der Poel via de Tour of Britain naar het WK in Yorkshire. Hij liep de wereldtitel mis, maar deed dat met opgeheven hoofd. Hij voegde een aantal wedstrijden toe aan zijn programma en stelde zijn rentree in de cross voort. Gaat dat zijn tol eisen straks?

Op basis van de vorige rentrees lijkt Van der Poel zich echter weinig zorgen te hoeven maken. Bijna moeiteloos lijkt hij te kunnen schakelen tussen de disciplines, waardoor een topnotering in Ruddervoorde bijna een zekerheid lijkt. Op dit moment lijkt Eli Iserbyt de man in vorm om hem hiervan te weerhouden, maar is hij ook opgewassen tegen dé man van vorig seizoen? (Foto: Proshots)

Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!

Meer nieuws